Ταξιδια

Σίφνος: Το αρχοντικό νησί της αρμονίας και υψηλής γαστρονομίας

Ένας πλήρης οδηγός για την κομψή αρχόντισσα Κυρία των κυμάτων
Κωνσταντίνος Χαντζόπουλος
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σίφνος: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το νησί των Δυτικών Κυκλάδων 

Μια κοσμοπολίτικη, κομψή αρχόντισσα Κυρία των κυμάτων είναι η Σίφνος. Το κάλεσμά της καθώς ξεπροβάλλει μέσα από το βαθύ μπλε μιας απέραντης θάλασσας είναι ακατανίκητο και πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια, όπου και ξεχωρίζει ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός τόσο στα εγχώρια όσο και στα ξένα μέσα, με κορυφαίο το αφιέρωμα της Vogue. Όπως αναφέρει το αφιέρωμα, -που μάλιστα ξεχώρισε τη Σίφνο σαν τον καλύτερο προορισμό παγκοσμίως για το 2024 ξεπερνώντας ακόμη και νησιά της Καραϊβικής ή το Παρίσι-, “γι αυτούς που αναζητούνε το λεγόμενο «slow travel» (μιας και το νησί δεν διαθέτει αεροδρόμιο)ή απλά χαλαρωτικές, ανεπιτήδευτες διακοπές, τότε η Σίφνος είναι το ανερχόμενο μέρος». Δεν είναι τυχαίο που τελευταία το έχουν προτιμήσει άλλωστε και διάσημοι, όπως η Dua Lipa, o Jeff Bezos, ή ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα παρέα με τον Τομ Χανκς!

Σίφνος: Όλα αυτά που κάνουν το νησί να ξεχωρίζει

Τι την κάνεις όμως τόσο ιδιαίτερη; Η απάντηση για όσους έχουν επισκεφτεί το νησί έρχεται αμέσως γλυκά στο νου σαν θαλασσινό αεράκι που αγκαλιάζει τις ξεχωριστές μυρωδιές της τοπικής κουζίνας. Αυτό το πάντρεμα της τοπικής γαστρονομίας με την πλούσια κυκλαδίτικη φύση του νησιού αλλά και με τον αρχοντικό και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του είναι που κάνει την Σίφνο να ξεχωρίζει. Αρκεί τα καλοκαιρινά βράδια του Αυγούστου να περπατήσεις στο περιβόητο Στενό για να δεις ότι ακόμη και ο κόσμος που έρχεται σε αυτό το νησί αγκαλιάζει αυτή την αρχοντιά και την κομψότητα και μαγικά την κάνει δική του. Γάλλοι, Ιταλοί, αλλά και αρκετοί Έλληνες τελευταία επισκέπτονται τη Σίφνο όλο και περισσότερο, εδραιώνοντας την έτσι σαν ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στις Κυκλάδες και γι αυτό ακριβώς σαν έναν από τους ακριβότερους πλέον.

Ας μην ξεχνάμε ότι είναι και ένα νησί που προτιμάται όλο και περισσότερο από τους λεγόμενους «σκαφάτους» συμβάλλοντας έτσι στη γενικότερη άνοδο των τιμών. Ασφαλώς, υπάρχουν λύσεις για όλα τα βαλάντια είναι όμως όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί κατάλυμα το καλοκαίρι σε λογικές τιμές, παρόλα αυτά η γενικότερη ποιότητα των καταλυμάτων του νησιού είναι υψηλή στους μεγάλους οικισμούς του, όπως στην Απολλωνία και στον Αρτεμώνα, ακόμη και στο Κάστρο ή φυσικά στις οργανωμένες παραλίες όπως είναι ο Πλατύς Γιαλός. Ας δούμε όμως ξεχωριστά τα ιδιαίτερα κάλλη αυτού του νησιού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μόνο οι όμορφες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά αλλά κυρίως οι ξεχωριστοί οικισμοί του και χωριά, οι μαγικές τοποθεσίες που κρύβει μέσα σε ηλιοκαμένα βράχια και τα εξαίσια μικρά γαστρονομικά θαύματα που ξεχειλίζουν μεράκι και ντόπια ποιότητα.

Όπως είπα και προηγουμένως έχει παραλίες για όλα τα γούστα, ως επί το πλείστον όμως είναι όλες εύκολα προσβάσιμες (εκτός ίσως από μία), βοηθάει βέβαια και το γεγονός ότι δεν έχει και σχεδόν 100 παραλίες όπως η Κύθνος! Ο Πλατύς Γιαλός και το Βαθύ είναι οι μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες παραλίες, έχουν άμμο και μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα. Προσωπικά μου αρέσει ένα μικρό beach bar στον Πλατύ Γιαλό, όμορφο και προσεγμένο, λέγεται Lost Bay και προσφέρει ποιοτικά φρέσκα πιάτα και δροσερά κοκτέιλ. Η παραλία είναι αρκετά μεγάλη με χρυσή άμμο και την προτιμούν αρκετές οικογένειες για την ευκολία της πρόσβασης και τις ανέσεις που προσφέρει. Κάνοντας μια ωραία βόλτα κατά μήκος της παραλίας θα φτάσετε στην άκρη της και σε μια από τις πιο φημισμένες γωνίες του νησιού, το Omega 3 ή αλλιώς Ω3, ξακουστό fish bar με πιάτα σχεδόν ζωντανά γεμάτα θαλασσινή φρεσκάδα, όπου το ceviche και το tiradito έχουν την τιμητική τους, καθώς οι επιρροές από το πάντρεμα της λατινοαμερικάνικης κουζίνας με την ντόπια πρώτη ύλη είναι εμφανείς, και σίγουρα είναι μέσα στα καλύτερα των Κυκλάδων. 

Το Βαθύ είναι μια ακόμη μεγάλη αμμουδερή παραλία με όμορφα βαθυγάλαζα νερά, που σίγουρα, καθώς την πλησιάζεις από πάνω με τον ελικοειδή δρόμο, η θέα της θα σε μαγέψει. Και εδώ μπορείς να βρεις τα πάντα, από beach bar, μέχρι οργανωμένα ξενοδοχεία και φυσικά πολλές καλές ταβέρνες με πιο παραδοσιακή σιφνέικη προσέγγιση, όπως το Τσικάλι, όπου και θα γευτείτε γευστικά μαγειρευτά πιάτα αλλά και τοπικά τυριά πολύ καλής ποιότητας καθώς τα φτιάχνουν οι ίδιοι.

Η επόμενη από τις νότιες παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε, επίσης εύκολα προσβάσιμη, είναι ο Φάρος με το Βλυχό πιο δίπλα, όπου και πάλι φαίνεται να το προτιμούν οικογένειες καθώς έχει όμορφα ρηχά νερά και σκιές από αλμυρίκια, κάνοντας τες ιδανικές για χαλάρωση. Επίσης, και εδώ μπορούμε να βρούμε διάφορα μαγαζιά και ταβέρνες καθώς και δωμάτια. Πρέπει να αναφέρω την ταβέρνα Λιμανάκι στο Φάρο για τα φρέσκα ψάρια της και το ευγενικό προσωπικό της καθώς και το Pelicanos που κινείται στην πιο γκουρμέ, ψαγμένη κλίμακα των gastrobars, με προσεγμένα πιάτα και όμορφο χώρο. Ακριβώς δίπλα του μάλιστα είναι ένας από τους καλύτερους φούρνος του νησιού, αν όχι ο καλύτερος, το γνωστό Bettys Bakery που μάλιστα προμηθεύει γνωστά μαγαζιά του νησιού.

Κοντά στον Φάρο και σε μια μαγική τοποθεσία με απρόσκοπτη θέα σε όλο το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, υπάρχει το NOS, το εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου, ένα κομψότατο μέρος, σε μια από τις πιο όμορφες βεράντες του νησιού με μοναδική διακόσμηση, εξαιρετικά πιάτα και κοκτέιλ και πολύ ευγενικό προσωπικό. Ένα κρυφό διαμάντι που αξίζει να ανακαλύψετε. 

Ένα ακόμη μαγευτικό μέρος στα νότια του νησιού, όπου τα βράχια ενώνονται με τη θάλασσα δημιουργώντας μια εικόνα που ξεχειλίζει Αιγαίο και φως, είναι η Χρυσοπηγή, όπου η ομώνυμη εκκλησία, εκτυφλωτικά λευκή, λούζεται από τον ήλιο και διαφεντεύει όλο το μέρος χαρίζοντας μας μια από τις πιο όμορφες εικόνες της Ελλάδας.

Έχουνε πει μάλιστα ότι είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία των Κυκλάδων μαζί με το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων στο Κάστρο. Προτείνω, ύστερα από την επίσκεψή σας στη Χρυσοπηγή και αφού αγαλιάσετε την απλόχερη θέα στο Αιγαίο που προσφέρει, να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά δίπλα στα βραχάκια της Χρυσοπηγής ενώ αν θέλετε μεγαλύτερη άνεση υπάρχει το Αποκοφτό, η διπλανή παραλία όπου μάλιστα διαθέτει και ταβέρνα. Να σημειώσω ότι ο Φάρος και η Χρυσοπηγή συνδέονται με ένα καταπληκτικό μονοπάτι (800 μέτρων περίπου) που προσφέρει άπλετη θέα και φοβερές φωτογραφικές λήψεις!

Πηγαίνοντας προς το βορά τώρα, μια ακόμη παραλία που αξίζει να επισκεφτούμε, λίγο πιο απόμακρη είναι τα Βρουλίδια, όπου μάλιστα διαθέτει και beach bar με ξαπλώστρες και εστιατόριο, όπου όμως η πρόσβαση γίνεται από έναν χωματόδρομο με πολύ απότομη κλίση. Δεν θα το συμβούλευα χωρίς ένα καλό μεταφορικό όχημα καθώς η επιστροφή μετά στην ανηφόρα είναι λίγο δύσκολη. Παρόλα αυτά είναι μια όμορφη παραλία, για πολλούς ίσως η πιο όμορφη του νησιού, με γαλαζοπράσινα νερά και βότσαλο, σχεδόν απάνεμη.

Ακόμη πιο βόρεια, και στο άκρο σχεδόν του νησιού, υπάρχει η Χερόνησσος, ένα ψαροχώρι που εμένα τουλάχιστο με μαγνητίζει με την γαλήνη και την απλότητα του, ίσως αποτελεί μια κλεφτή μελαγχολική ματιά σε ένα πιο αγνό παρελθόν, πριν τον υπερτουρισμό και τη μαζοποίηση των διακοπών. Στον όμορφο και γραφικό κολπίσκο θα βρείτε ίσως το καλύτερο ψάρι του νησιού καθώς φημίζετε για τις ψαροταβέρνες του και το φρέσκο ψάρι. Εκεί ξεχωρίζω την Αμμουδιά, καθώς είναι ίσως στο ωραιότερο σημείο του κολπίσκου και έχει πολλά και εξαίσια πιάτα, όπως επίσης και την ομώνυμη Χερρόνησος που βρίσκεται εκεί από το 1973. Να προσθέσουμε εδώ ότι η ιδιαίτερη σχέση του νησιού με την αγγειοπλαστική που κρατάει αιώνες, αποκαλύπτεται μέσα από τα πολλά διάσπαρτα εργαστήρια αγγειοπλαστικής σε όλο το νησί, όπως στο Βαθύ λόγου χάρη, αλλά και στη Χερόνησσο, όπου θα βρείτε ένα ιδιαίτερο εργαστήρι ακριβώς δίπλα στην παραλία.

Ακόμη δύο παραλίες που ίσως είναι οι ομορφότερες του νησιού και οι πιο παρθένες, εφόσον είναι δύσκολη η πρόσβαση γιατί φτάνεις εκεί μόνο με πεζοπορία ή καραβάκι, είναι η Φικιάδα και η Βλυχάδα. Πραγματικά πανέμορφες, αποτελούν το μυστικό της Σίφνου και αξίζουν να τις επισκεφτείς. Τέλος, υπάρχουν και μέρη λίγο πιο ιδιαίτερα όπως π.χ. η Πουλάτη, που ουσιαστικά δεν μπορεί να ονομαστεί παραλία αλλά περισσότερο ένα μονοπάτι που οδηγεί σε βράχια και γαλαζοπράσινα νερά, όπως ακριβώς και στα βράχια της Χρυσοπηγής ή γύρω από το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων.

Έχοντας καλύψει την ακτογραμμή της Σίφνου, μπορούμε να επισκεφτούμε τα ενδότερα, όπου θα αφήσουμε τον Αρτεμώνα, την Απολλωνία και το Κάστρο να μας μαγέψουν το καθένα με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

 

Φυσικά, η πρώτη στάση είναι η χώρα του νησιού, η γνωστή Απολλωνία, όπου θα βρούμε όλα τα κεντρικά καταστήματα, την αγορά του νησιού, τράπεζες και ότι άλλο μπορεί να χρειαστούμε. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της, αλλά κυρίως επισκεφτείτε την το σούρουπο και το βράδυ, που πραγματικά αρχίζει να παίρνει ζωή, καθώς στο περιβόητο Στενό το νησί μοιάζει να βγαίνει από το λήθαργό του και να φοράει τα βραδινά του. Ένας σοκάκι γεμάτο ταβερνίτσες, μαγαζιά κάθε είδους και μπαράκια σας περιμένει να διασκεδάσετε στους ζεστούς καλοκαιρινούς ρυθμούς της μοναδικής Κυκλαδίτικης νύχτας. Μπορείτε να κάτσετε για φαγητό σε μια από τις πολυάριθμες ταβέρνες, να γευτείτε απλά ένα παγωτό ή μια άλλη νησιώτικη λιχουδιά από τους παρακείμενους φούρνους ή απλά να πιείτε ένα ποτό σε ένα από τα πολυάριθμα μικρά μπαράκια επί του Στενού. Θα πρότεινα τραπεζάκι έξω και δροσερό κοκτέιλ καθώς θα θαυμάζετε μια από τις πιο όμορφες περατζάδες των Κυκλάδων με όμορφο, κομψό κόσμο που όντως δικαιολογεί το κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Σίφνου.

Στον αντίποδα ίσως θα τοποθετούσαμε τον Αρτεμώνα καθώς δεν έχει τον πληθωρικό και πιο ζωντανό χαρακτήρα της Απολλωνίας αλλά εκπέμπει αναμφίβολα μια καλλιτεχνική αύρα, με τα εξαιρετικά καλαίσθητα πλακόστρωτα σοκάκια και λευκά σπιτάκια, τις γαρδένιες και τα φιλόξενα μαγαζάκια. Οπωσδήποτε στο Ποδήλατο για γλυκάκι και καφέ, στο γνωστό Μωσαϊκό για μεζεδάκια με μεράκι, και στο Περιβόλι για μια ποιο γκουρμέ επιλογή στα χνάρια της υψηλής γαστρονομίας που χαρακτηρίζει τελευταία το νησί. 

Για το τέλος, έχουμε αφήσει ίσως την πιο μαγική εικόνα του νησιού, το περιβόητο Κάστρο με το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων να δεσπόζει στον λόφο ακριβώς απέναντι, δημιουργώντας ένα ακατανίκητο δίδυμο οπτικής ευδαιμονίας. Ουσιαστικά ο οικισμός του Κάστρου είναι χτισμένος «πάνω» στην αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου, ενώ διατηρεί ακόμη και σήμερα τα χαρακτηριστικά βενετσιάνικου οχυρού, το οποίο χρονολογείται από το 1635. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη γενικότερη συναρπαστική ιστορία του νησιού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου στην καρδιά του οικισμού. Αφού περιπλανηθείτε στα πανέμορφα στενά σοκάκια, και χορτάσετε εκπληκτικές φωτογραφικές λήψεις, θα σας πρότεινα να κατευθυνθείτε στο μονοπάτι (και τα πολλά ομολογουμένως σκαλοπάτια) στο εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων και να δροσιστείτε με μια δροσερή βουτιά από τα βράχια που το περικλείουν ολόγυρα στα βαθιά μπλε νερά: η εικόνα κολυμπώντας είναι πραγματικά αξέχαστη! Φροντίστε να έχει πέσει λίγο ο ήλιος και να έχετε εξοπλιστεί με νερό καθώς τα σκαλοπάτια είναι πολλά και δεν υπάρχει πουθενά σκιά.

Μετά το μπάνιο, και για να μην χάσετε το ηλιοβασίλεμα είναι υποχρεωτική μια στάση στην καλύτερη, κατ’εμέ θέα του νησιού, στο περίφημο wine bar Loggia. Εκεί ψηλά, περιμετρικά του Κάστρου μπορείτε να χαζέψετε τον κόλπο από κάτω καθώς και τον απέραντο γαλάζιο ορίζοντα που σας προσφέρετε απλόχερα, με συνοδεία μιας εξαιρετικής λίστας κρασιών, ξένων και ντόπιων, και φυσικά με μεζεδάκια αντάξια της υψηλής γαστρονομίας της Σίφνου. Κλείνοντας, μιας και αναφέραμε την γαστρονομία, αναπόσπαστο μέρος της Σιφνέικης κουλτούρας, ακριβώς από κάτω, στον κόλπο που λέγαμε υπάρχει η διάσημη Cantina, ίσως το εστιατόριο που έχει κάνει πιο γνωστή τη Σίφνο πανελλαδικώς αλλά και στο εξωτερικό (μην ξεχνάμε ότι οι τελευταίοι επισκέπτες πέρυσι ήταν ο Ομπάμα και ο Τομ Χανκς). Αντάξιο κουζίνας Michelin, το μικρό αυτό γαστρονομικό θαύμα φροντίζει να συνδυάζει γεύσεις πρωτότυπες δίνοντας πραγματική αξία στην απλή πρώτη ύλη απευθείας από το μποστάνι που καλλιεργούν οι ίδιοι. Μια τέλεια αρμονία, σχεδόν με αρχαιοελληνική λιτότητα σε όλα τα γεύματα, όπου κάθε πιάτο είναι πιο ξεχωριστό από τα άλλα. Η μόνη συμβουλή μου φροντίστε να κλείσετε τραπέζι όσο το δυνατόν νωρίτερα!