Ταξιδια

Μύκονος: Η κοσμοπολίτισσα του Αιγαίου με τη «διπλή προσωπικότητα»

Νυχτερινή ζωή, πλακόστρωτα σοκάκια, ανεμόμυλοι και γαλάζιες παραλίες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μύκονος: Η κοσμοπολίτισσα του Αιγαίου με τη «διπλή προσωπικότητα» - Νυχτερινή ζωή, πλακόστρωτα σοκάκια, ανεμόμυλοι και γαλάζιες παραλίες 

Tην άλλη όψη της Μυκόνου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν Κύπριοι δημοσιογράφοι σε ταξίδι εξοικείωσης (Fam Trip), που υλοποίησε ο δήμος της Μυκόνου σε συνεργασία με την CK Strategies στο πλαίσιο της προβολής του νησιού στις διεθνείς αγορές. 

Eίναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που ενθουσίασε τους συμμετέχοντες στο ταξίδι γνωριμίας με την κοσμοπολίτισσα του Αιγαίου Μύκονο, είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα νησί με «διπλή προσωπικότητα».

Μύκονος: Το νησί με τη «διπλή προσωπικότητα»

Μπορεί από τη μια να είναι έντονη, λαμπερή και κοσμοπολίτικη και ταυτόχρονα ιδιαίτερα γραφική, με πλακόστρωτα σοκάκια, κατάλευκα σπίτια, ξωκλήσια και ανεμόμυλους, που αποπνέουν γαλήνη και ηρεμία.

Η μοναδικότητα του νησιού έγκειται στο ότι καλύπτει εξίσου όλες τις απαιτήσεις τόσο στους επισκέπτες που είναι λάτρεις της νυχτερινής ζωής, της πολυτελούς διαβίωσης και των έντονων συγκινήσεων, όσο και εκείνους που επιθυμούν να επισκεφθούν αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, γραφικούς οικισμούς και να ανακαλύψουν την παράδοση του τόπου. Κι όλα αυτά δίπλα στη μυθική Δήλο, τον μεγαλύτερο ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα, όπου γεννήθηκε ο Απόλλωνας και η Άρτεμις.

Πλακόστρωτα σοκάκια, κατάλευκα σπίτια, άσπρο και μπλε το χρώμα της Ελλάδας, ξωκλήσια, ανεμόμυλους, γαλάζιες πεντακάθαρες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, παραδοσιακά εδέσματα και κουλτούρα, καλόκαρδους ανθρώπους, ανθρώπους καρδιάς είναι μερικά από αυτά που συνάντησε η πολυπληθής αποστολή των Κύπριων δημοσιογράφων στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη Μύκονο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Mύκονος είναι ένα νησί που έχει καταστεί στα μάτια των ταξιδιωτών, ως ένα από τα κορυφαία νησιά στον κόσμο που μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες.

Η αποστολή ξεναγήθηκε σε αξιοθέατα και μουσεία του παραδοσιακού οικισμού,επισκέφθηκε τη Δήλο, ενώ ακολούθησε θερμό καλωσόρισμα από τον δήμαρχο Χρήστο Βερώνη στο δημαρχείο (κτήριο Βοϊνοβιτς), ο οποίος αναφέρθηκε στην τουριστική Μύκονο, στις υποδομές του νησιού και απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων σε μια πολύ φιλική συζήτηση.

Σε όλες τις επισκέψεις η αποστολή των Κύπριων δημοσιογράφων συνοδεύτηκε από την εντενταλμένη Δ.Σ. Τουρισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Μυκόνου, Ελένη Κοντιζά, η οποία σε δήλωσή της ανέφερε: «Η Μύκονος είναι γνωστή παγκοσμίως για το φυσικό της κάλλος, την έντονη νυχτερινή ζωή της και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι ο επισκέπτης να φεύγει ευχαριστημένος, έχοντας βιώσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία ανάλογα με το λόγο που την επισκέπτεται και τα όσα το νησί έχει να του προσφέρει, τόσο στη διασκέδαση και την παροχή υψηλών υπηρεσιών, όσο και στις κρυφές μέχρι σήμερα πτυχές του, που ανασύρουμε στην επιφάνεια.

»Ο πολιτισμός, η παράδοση, η γαστρονομία, και φυσικά η Δήλος αποτελούν μέχρι σήμερα εμπειρίες για λίγους. Η διεύρυνση του χάρτη του ενδιαφέροντος των επισκεπτών και σε άλλες μορφές τουρισμού αποτελεί παγκόσμια τάση και η Μύκονος είναι ένας προορισμός που έχει όλα τα εφόδια να τις προσφέρει και πέρα από την περίοδο της υψηλής κίνησης του καλοκαιριού. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώσαμε το συγκεκριμένο famtrip και είναι χαρά μας που οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ της Κύπρου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πολύπλευρη Μύκονο και να έχουν μία τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη άποψη γι' αυτήν».

Ποια μέρη της Μυκόνου επισκέφτηκε η αποστολή

Η αποστολή ξεκίνησε από το Χώρα, ενώ η συνέχεια περιλάμβανε επίσκεψη στους ανεμόμυλους, το σήμα κατατεθέν της Μυκόνου. Από εκεί κατευθύνθηκαν προς την Μικρή Βενετία, όπου τα πολύχρωμα καπετανόσπιτα με τα μπαλκόνια τους κρέμονται πάνω από το Αιγαίο για μοναδική θέα στο μπλε του ουρανού και της θάλασσας, σε μια περιοχή που προσφέρει υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

Να τονιστεί ότι τα μέλη της αποστολής επισκέφτηκαν τις πλέον διάσημες παραλίες του νησιού, ιστορικά μνημεία, μουσεία αλλά και τοπόσημα που αποτελούν σημείο αναφοράς για τη Μύκονο.

Η ξενάγηση στην Δήλο, στο αρχαιολογικό μουσείο αλλά και το ναυτικό μουσείο Αιγαίου που εδρεύει στο νησί, είναι μερικά από τα σημεία όπου η επίσκεψη είναι απαραίτητη για όσους επισκεφτούν το νησί των ανέμων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μεγάλη θρησκευτική παράδοση του νησιού, την οποία γνώρισαν οι Κύπριοι δημοσιογράφοι. Ανάμεσα στα περισσότερα από 500 ξωκκλήσια που έχει η Μύκονος ξεχωριστή θέση κατέχουν τα μοναστήρια της Παναγίας Τουρλιανής και Παλαιοκάστρου (γυναικεία μονή του 18ου αιώνα στην Άνω Μερά) τυπικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων και το αριστούργημα της Παραπορτιανής στο κάστρο της χώρας.

Ξεχωριστή εμπειρία αποτέλεσε επίσης η γνωριμία με τους παραδοσιακούς χορούς, την πλούσια τοπική γαστρονομία και τα τοπικά κρασιά που παράγονται στους αμπελώνες της Μαού.