Ταξιδια

Κι αν σου λέγαμε ότι μπορείς να κάνεις (δωρεάν) βαρκάδα στα Τρίκαλα;

Ο Δήμος Τρικκαίων σε μία διαφορετική πρωτοβουλία δωρεάν αναψυχής για τους πολίτες

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δωρεάν βαρκάδα στα Τρίκαλα
@ Ελίνα Καλογιάννη

Ένα πρότζεκτ από τα Τρίκαλα για όλους τους πολίτες του Δήμου που θέλουν να γνωρίσουν τον Ληθαίο Ποταμό και τις ομορφιές του

Μια ξεχωριστή βόλτα προσφέρει η πόλη των Τρικάλων σε κατοίκους και επισκέπτες προκειμένου να απολαύσουν το φυσικό τοπίο που χαρίζει η περιοχή. Πρόκειται για τη βαρκάδα στον Ληθαίο ποταμό που παρέχεται δωρεάν, χαρίζοντας σε όποιον το επιθυμεί μια ξεχωριστή εμπειρία, βλέποντας  ουσιαστικά την πόλη μέσα από το ποτάμι και βασικά το ίδιο το ποτάμι.  Η μικρή αλλά όμορφη διαδρομή (ανάμεσα στις γέφυρες Ασκληπιού και Γούρνας), αποζημιώνει τους πάντες.

Η Βαρκάδα στα Τρίκαλα πρωτοξεκίνησε στις 28 Απριλίου 2016, στο πλαίσιο προσπάθειας του Δήμου Τρικκαίων να στρέψουμε το βλέμμα μας στο ποτάμι. Ο Ληθαίος διασχίζει φιδωτά την πόλη και αποτελεί σημείο αναφοράς. Η πόλη πλέον χωρίζεται από τον ποταμό και οι πιο παλιές συνοικίες βρίσκονται στη ΒΔ πλευρά της. Τις δύο πλευρές ενώνουν δεκατρείς γέφυρες, ορισμένες εκ των οποίων ανακατασκευάζονται βάσει προγραμματισμένου έργου, ενώ δύο κατασκευάζονται εξ αρχής, εξ αιτίας και των πλημμυρών του 2023.

Κι αν σου λέγαμε ότι μπορείς να κάνεις (δωρεάν) βαρκάδα στα Τρίκαλα;
© Ελίνα Καλογιάννη

Σύμφωνα με τον Δήμο, η βαρκάδα αφορά όλους τους πολίτες και για κάθε έναν και κάθε μία υπάρχουν τα ειδικά μέτρα προστασίας. Λειτουργεί από την e-trikala AE, την αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Τρικκαίων.   
Η προβλήτα μάλιστα ήταν δώρο τρικαλινού αρχιτέκτονα, ο οποίος, παρ’ ό,τι δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Θεσσαλονίκη δώρισε στον Δήμο τη σχετική μελέτη. 

Αυτό το ποτάμι στα Τρίκαλα ως project αναψυχής και γνωριμίας με τον τόπο

Μιλώντας στην ΑΤΗENS VOICE o  Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Νίκος Σακκάς τόνισε: «Επιδιώκουμε να έχουμε το ποτάμι μας πάντα στη διάθεση των πολιτών, ως χώρο ξεκούρασης και αναψυχής. Είτε διαμορφώνοντας τις όχθες για πεζοπορία και ποδηλατάδα σε μήκος περίπου 2,5 χλμ., είτε εντός του, με τη βαρκάδα. Μετά τις πλημμύρες του Daniel και τις πληγές που άφησαν στα Τρίκαλα, αποκαταστήσαμε την προβλήτα, για να μπορούν τρικαλινοί και επισκέπτες - με τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας - να απολαμβάνουν μια όμορφη βαρκάδα, βλέποντας την πόλη μέσα από τα μάτια του αγαπημένου μας ποταμού, του Ληθαίου».

Η βαρκάδα κατά βάση ξεκινά την άνοιξη και λήγει το φθινόπωρο, εκτός εάν υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες (καύσωνας). Κατά βάση λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα και σε κάθε επισκέπτη δίνονται και οι σχετικές οδηγίες. Σε περιόδους εορτών (Πάσχα κυρίως ή τριήμερα) γίνεται επέκταση των ημερών λειτουργίας.

Κι αν σου λέγαμε ότι μπορείς να κάνεις (δωρεάν) βαρκάδα στα Τρίκαλα;
© Ελίνα Καλογιάννη

Η διαδρομή είναι μικρή, περίπου 600 μέτρα, ανάμεσα στις γέφυρες Ασκληπιού και Γούρνας, για δύο λόγους: για να υπάρχει ασφάλεια και επειδή η διαμόρφωση του ποταμού δεν επιτρέπει τη διάνυση μεγαλύτερης απόστασης.
Αποτελεί μία όαση δροσιάς, καθώς σε μια πόλη στη μέση του κάμπου, προφανώς το νερό, το υγρό στοιχείο αποτελεί όαση. Η πόλη, εξάλλου, διαθέτει πολλά υπόγεια ύδατα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βαρκάδα δίνει, μια άλλη όψη της πόλης πολύ εντυπωσιακή, μέσα από τον κύριο υδάτινο άξονά της. Η προβλήτα είναι και χώρος ξεκούρασης, ενώ είχε δημιουργηθεί ψηφιδωτό για τον Ληθαίο, μεγάλη εικόνα της πόλης και χάρτης της πόλης, που όμως επλήγησαν σοβαρότατα από τις πλημμύρες. Κατά καιρούς γίνονται επιλεγμένες δράσεις εντός του ποταμού, όπως επίδειξη κανόε καγιάκ ή υποτυπώδης αγώνας με βάρκες στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας. Άλλη χρονιά, το 2019, έγινε και διαμόρφωση... “παραλίας” μπροστά από την προβλήτα και τις βάρκες.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πειραιάς - Μήλος - Ηράκλειο: 191 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος
Πειραιάς - Μήλος - Ηράκλειο: 191 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος

Ένα νέος προορισμός, η Μήλος, έχει προστεθεί στο παραδοσιακό δρομολόγιο Πειραιάς - Ηράκλειο φέρνοντας το νησί ακόμα πιο κοντά και αναβαθμίζοντάς το σε ακτοπλοϊκό κόμβο των Κυκλάδων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.