Ταξιδια

Λιβαδειά: Μια όαση βγαλμένη από παραμύθι, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα

Αφήνει τους επισκέπτες άφωνους με την καθηλωτική ομορφιά του φυσικού τοπίου της

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λιβαδειά
Λιβαδειά: Μια όαση βγαλμένη από παραμύθι

Λιβαδειά: Εντυπωσιακές εικόνες που μοιάζουν με κάρτ ποστάλ

Νερόμυλοι, εντυπωσιακές πηγές, ιστορίες με νύμφες, μικροί καταρράκτες, ποτάμια, πελώρια αιωνόβια δέντρα, τοξωτά γεφύρια και πέτρινες καμάρες συνθέτουν ένα σκηνικό παραμυθιού, σε μια όαση μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, στη Λειβαδιά.

Λιβαδειά: Μοιάζει με μυθική ταινία φαντασίας

Οι εντυπωσιακές εικόνες που μοιάζουν με κάρτ ποστάλ στην Κρύα της Λειβαδιάς, αφήνουν τους επισκέπτες άφωνους με την καθηλωτική ομορφιά του φυσικού τοπίου. Σχεδόν στην καρδιά του κέντρου της πρωτεύουσας της Βοιωτίας, γύρω από τις πηγές του ποταμού Έρκυνα, και καθώς πλησιάζει ο περιπατητής στην Κρύα έρχεται αρχικά σε ακουστική επαφή με την εμπειρία που τον περιμένει. Πρώτου φτάσει στο ξέφωτο αφουγκράζεται τα γαργάρα νερά της περιοχής που αναβλύζουν και έπειτα νιώθει την δροσιά των τρεχούμενων πηγών που αλλάζουν ευχάριστα τη θερμοκρασία γύρω του. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά βρίσκεται μπροστά σε ένα υπερθέαμα.

Λειβαδιά
Λειβαδιά

Η περιοχή των πηγών του ποταμού της Έρκυνας γνωστή ως Κρύα, είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό πάρκο. O ποταμός της Έρκυνας πηγάζει από την νότια πλευρά της Λιβαδειάς και διασχίζει το κέντρο της πόλης.

Βάσει της μυθολογίας, η ροή του ποταμού ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού της Έρκυνας με τη Περσεφόνη. Η Έρκυνα, η Νύμφη του ποταμού και κόρη του Tροφωνίου, ήταν φίλη της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας. Ενώ τα δύο κορίτσια έπαιζαν με μια χήνα, το πτηνό απομακρύνθηκε και κρύφτηκε μέσα σε μια σπηλιά. Τότε η Περσεφόνη για να τo πιάσει, μετακίνησε μια πέτρα που βρισκόταν στην είσοδο και τότε ορμητικό νερό ξεχύθηκε από εκεί. Έτσι βγήκε από τη γη, η πηγή της Έρκυνας.

Λειβαδιά
Λειβαδιά

Δεν είναι μόνο όμως οι ιστορίες από την αρχαιότητα που ακολουθούν αυτόν τον νεραιδένιο τοπίο. Από τις πρώτες δεκαετίες του 1800 και έπειτα, με τα νερά του πόταμου κινούνταν οι τροχοί των μύλων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της πόλης ενώ στις όχθες της Έρκυνας γεννήθηκαν σημαντικές εστίες δημιουργίας και απασχόλησης όπως νηματουργεία, κλωστήρια, αλευρόμυλοι, νερότριβές και εκκοκκιστήρια.

Από τις πιο ξεχωριστές εικόνες που δεσπόζουν στην περιοχή μεταξύ άλλων είναι και το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται στο φαράγγι της Κρύας. Ένα στολίδι χτισμένο στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής, μέσα σε απόκρημνους βράχους.

Λειβαδιά
Λειβαδιά

Στην Κρύα όλα τα εντυπωσιακά στοιχεία της φύσης φτιάχνουν ένα χώρο ξεχωριστής ομορφιάς που μαγεύει εδώ και αιώνες ντόπιους και περιστατικούς την ίδια ώρα που η περιοχή έχει σπουδαία πολιτιστική αξία. Είτε αποφασίσει κάνεις να περπατήσει λοιπόν δίπλα στις πηγές, πλάι στα γεφυράκια και στους μικρούς καταρράκτες είτε να καθίσει και να χαλαρώσει απολαμβάνοντας το τοπίο, το σίγουρο είναι ότι η Κρύα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη του επισκέπτη για την μοναδική της αύρα και την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα που προσφέρει.

Λειβαδιά
Λειβαδιά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πειραιάς - Μήλος - Ηράκλειο: 191 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος
Πειραιάς - Μήλος - Ηράκλειο: 191 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος

Ένα νέος προορισμός, η Μήλος, έχει προστεθεί στο παραδοσιακό δρομολόγιο Πειραιάς - Ηράκλειο φέρνοντας το νησί ακόμα πιο κοντά και αναβαθμίζοντάς το σε ακτοπλοϊκό κόμβο των Κυκλάδων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.