Ταξιδια

RiverParty: 3,5 χλμ υπόγειοι κόσμοι με σταθερή θερμοκρασία

Πηγές, σπήλαια, φαράγγια και λιμνούλες

Καλλιστώ Γούναρη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νερό, πολύ νερό στην περιοχή της Δράμας. Από δίπλα, από κάτω, από παντού. Πηγές, σπήλαια, φαράγγια και λιμνούλες. Ανάμεσα σε όλα αυτά η πορεία του ποταμού Αγγίτη έχει μπόλικο ενδιαφέρον καθώς είτε δημιουργεί φυσικές ατραξιόν είτε τους προσθέτει ομορφιά.Τα δυο του Σπήλαια, στην Αλιστράτη και τον σε ίση από απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού, συμπληρώνουν το ένα το άλλο:

Αλιστράτη

Εικοσιτέσσερα όμορφα χιλιόμετρα απέχει ηορεινή κωμόπολη Αλιστράτηαπό τη Δράμα και,στην τελευταία στροφή πριν την είσοδο,τα ξύλινα κιόσκια είναι άσσος στο μανίκι της. Στην σκιά τους, δίπλα στην κόψη του γκρεμού με απελευθερωτική θέα στον «κάμπο», αράζουν καμιά φορά οι ντόπιοι^ από εκεί έχειπεδιάδαως εκεί που φτάνει το μάτι. Είναι χωρισμένη σε οργωμένα τετράγωνα με φόντο τα χιονισμένα όρη Μενοίκιον, Παγγαίο και Φαλακρό. Αυτά την μέρα. Το βράδυ μετράςένα προς ένα από τα κατά τόπους φώτατα δεκάδες μικρά χωριά ως και την Δράμα.

image

Ο τόπος κυκλώθηκε στον σύγχρονο χάρτη το 1998 όταν κατέφτασε εδώ κόσμος από Ελλάδα και εκτός- ερευνητές, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι, ανήσυχα πνεύματα-για το Σπήλαιο Αλιστράτης, που -σύμφωνα με αυτούς που ξέρουν- είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στον πλανήτη.Ακολουθώντας διαδρόμους μήκους 3 χ.μ. ανάμεσα σε θεόρατους σταλακτίτες εκατομμυρίων ετών οδηγείσαι από προς τα έγκατα του Σπηλαίου καιαισθάνεσαισαν να περιδιαβαίνεις σ΄έναν υπόγειο σιωπηλό κόσμο.Δικαίως στην μυθολογία ήταν ακόμα ένα μονοπάτι προς τον Άδη.Για κάτι πιο σύγχρονο υπάρχει ένα ατμοσφαιρικά φωτισμένο πέτρωμα που μοιάζει (και ονομάζεται) φτερό αγγέλου και ταιριάζει άψογα στο mood των Χριστουγέννων.

Βγαίνοντας πάλι στο φως, με ένα ζεστό ρόφημα και αγκαλιά με το τζάκι του πέτρινου ευρύχωρου σαλέ, «οι άνθρωποι του Σπηλαίου» σε με offtherecord ξενάγηση δεν θα αφήσουν αναπάντητη καμία απορίαγια την γεωμορφία και την ιστορία του Σπηλαίου. Όσα δεν κατάφερες να προσέξεις στην ξενάγηση για σταλαγμίτες, σταλακτίτες και εκκεντρίτες που αψηφούν την βαρύτητα, μπορείς να τα ρωτήσεις τώρα.

Το Σπήλαιο δεν είναι το μόνο spot στην περιοχή. Υπάρχει και ο ποταμός Αγγίτης. Ελάχιστα βήματα από τον προαύλιοχώρο του Σπηλαίου είναι το βαθύ και κάπως απότομο φαράγγι του. Αν είσαι σε καλή φόρμα μπορείς να κατέβεις τα βράχια ως την επιφάνεια του νερού, αν είσαι σε ακόμα καλύτερη μπορείς να κάνεις kayak, raftingκλπ.Για τους πιο συμβατικούς υπάρχει και το τρενάκι με μια διαδρομή 2χμ και στάσεις στα καλύτερα σημεία. Κάπου εκεί δίπλα θα εμφανιστείσιδηροδρομικός σταθμός, με κινηματογραφική γοητεία εποχής. Οι γραμμές του τρένου απέχουν μόνο ένα βήμααπό το βαθύ φαράγγι του Αγγίτη!

Info: ToΣπήλαιο Αλιστράτης λειτουργεί όλο τον χρόνο, Κυριακές και αργίες9π.μ - 5μ.μ. για την χειμερινή περίοδο. (infowww.alistraticave.gr)

Στις Πηγές ποταμού Αγγίτη

Αν και ένα φωτογραφικό υλικό στην περίπτωση αυτή είναι πιο εύγλωττο,λίγα λόγια είναι επίσης καλά μια και το σπήλαιο του Μααρά, όπως το ξέρουν οι ντόπιοι, είναι από τα πιο διακριτικά και η ομορφιά του από τις πιο κρυφές. Με 500 μέτρα γέφυρας πάνω από την κοίτη του ποταμού Αγγίτη μέσα στο Σπήλαιο του Μααρά, σταθερή θερμοκρασία στους 17ΟK, έχει να δείξει πολύ ωραία πράγματα. Τα ευρήματα λένε πως η ανθρώπινη παρουσία ήταν περιοσμένη αλλά ένα μεγάλος υδροτροχός διαμέτρου 8 μ (και δίπλα ένα ξύλινος) ,κάλυπτετις ανάγκες ύδρευσηςσχεδόν μέχρι τα τέλη του ‘ 50, δίνει διαφορετική εντύπωση.

Το καλοκαίρι η στάθμη του νερού κατεβαίνει και οι υπόγειες κοίτες αφήνει λίγο άμμο για να περπατήσεις αν αντέχεις την ήδη χαμηλή του θερμοκρασία. Μέχρι σήμερα μόνο ένα μικρό τμήμα του είναι αξιοποιημένο, στο υπόλοιπο (11.000 μ εμβαδού) μπορούν να εισέλθουν μόνο οι ειδικοί.

image

Αυτά και άλλα πολλά έχει να δει αλλά και να ακούσει αό τον ξεναγό του ο επισκέπτης του Σπηλαίου που αξίζει να πάει μια βολτίτσα ως εκεί είτε να κάνει μια στάση πηγαίνοντας στο χιονοδρομικό του Φαλακρού.


Σε μια πολύ ζεστή και διαφωτιστική συζήτηση ο κ Κυριάκος Παπαδόπουλος* μας είπε τα εξής:

Όσοι ξέρουν την περιοχή μας προέτρεψαν να επισκεφθούμε το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη γιατί είναι μοναδικό. Σε τι έγκειται η ιδιαιτερότητά του;

Η Ελλάδα είναι μία από τις «πλουσιότερες» χώρες σε σπήλαια τα οποία έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη οφείλει την μοναδικότητά του στην ύπαρξη του ποταμού Αγγίτη και είναι:

- Ο μεγαλύτερος, μέχρι σήμερα γνωστός, εν ενεργεία καρστικός αγωγός στην Ελλάδα.

- Το δεύτερο, μέχρι σήμερα, μεγαλύτερο σε μήκος διαδρόμων σπήλαιο στην Ελλάδα (πρώτο το σπήλαιο Δυρού με 12000 μέτρα).

- Το πρώτο αξιοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο της Ελλάδας (υπάρχει άλλο ένα στο νομό Ιωαννίνων).

Εκτός από την θερμοκρασία, ποιο είναι αυτό για το οποίο θα θέλατε να προϊδεάσετε τον επισκέπτη προτού μπει στο Σπήλαιο και τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι θα τον εντυπωσιάσει περισσότερο;

Η συνύπαρξη του διάκοσμου του σπηλαίου με τα υπόγεια νερά του ποταμού δημιουργεί σπάνιες εικόνες που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Οι μεγάλες αίθουσες, ο όγκος των σταλακτιτών και τέλος η εντυπωσιακή αίθουσα του υδροτροχού είναι στοιχεία που μένουν χαραγμένα στη μνήμη όσων επισκέπτονται το σπήλαιο.

image

Ερχόμενος κάποιος στην περιοχή, τι επιπλέον θα τον προτρέπατε να κάνει;

Ο Δήμος Προσοτσάνης και γενικότερα ο νομός Δράμας έχουν πολλά στολίδια τα οποία είναι περισσότερο ή λιγότερο γνωστά. Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, τα δάση της Ελατιάς και του Φρακτού, το Μενοίκιο όρος, το λαογραφικό μουσείο Προσοτσάνης, το ιερό του Διονύσου στην Καλή Βρύση, το φαράγγι της Πετρούσας και το νεολιθικό σπίτι της τούμπας Σιταγρών είναι μερικά μόνο από αυτά. Πέρα όμως από τα αξιοθέατα η επαφή με τους ανθρώπους της περιοχής, η γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα, η επίσκεψη στους παραδοσιακούς οικισμούς και η παρουσία στα δρώμενα του τόπου μας είναι αυτά που θα κάνουν ένα ταξίδι στην περιοχή μας αξέχαστο.

*ο κ Κ. Παπαδόπουλος είναι Διευθυντής της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Προσοτσάνης (ΔΗ.Κ.Ε.Π.) της διαχείρισης του Σπηλαίου.

Το σπήλαιο του Μααρά λειτουργεί Δευτέρα έως Σάββατο 10:30 π.μ. – 5:00 μ.μ.και αργίες 10:00 π.μ. – 5:30 μ.μ. για την χειμερινή περίοδο (spilaioaggiti.gr).