Ταξιδια

Travelling Light: Η νέα τάση στα αεροπορικά ταξίδια

Η εποχή όπου οι άνθρωποι ταξίδευαν κάνοντας μια μίνι μετακόμιση έχει περάσει

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Travelling Light: Η νέα τάση στα αεροπορικά ταξίδια
© Jeshoots.com / Unsplash

Travelling Light: Η νέα τάση για πιο άνετα ταξίδια και cool μετακινήσεις

Οι διαδικασίες στα αεροδρόμια —ο συνωστισμός, οι αναμονές, οι ουρές, οι έλεγχοι— έχουν καταστήσει τα αεροπορικά ταξίδια μεγάλη ταλαιπωρία. Προστίθεται το στρίμωγμα μέσα στην καμπίνα, το γεγονός ότι ο ζωτικός χώρος έχει μειωθεί στο ελάχιστο· κι όταν πρέπει να σπρώξουμε κάτω από το κάθισμα μια χειραποσκευή, η πτήση γίνεται αληθινή δοκιμασία. Ιδιαίτερα όταν ξεπερνά τις τρεις ώρες: το τρίωρο αποτελεί ένα όριο αντοχής, πέραν του οποίου οι άνθρωποι —όσοι δεν μπορούν να το ρίξουν στον ύπνο— αρχίζουν να ανυπομονούν.

Τα ταξίδια, όχι μόνο τα αεροπορικά, δυσκολεύουν από το τεράστιο βάρος που κουβαλάμε. Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να παίρνουν μαζί τους πράγματα που δεν χρειάζονται: συχνά, αυξάνοντας το βάρος των αποσκευών τους αναγκάζονται να κάνουν περισσότερα έξοδα· π.χ. να πληρώνουν ταξί προς και από τα αεροδρόμια ή προσαυξήσεις για υπέρβαρες αποσκευές στις πτήσεις. Εξάλλου, δυσκολεύουν τη ζωή τους σέρνοντας μεγάλα βάρη στα αεροδόρμια, μέσα στην καμπίνα ή στους σταθμούς των τρένων.

Το να ταξιδεύει κανείς «ελαφρά» είναι μια τέχνη: στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε δυο αλλαξιές ρούχα και ίσως μερικά πράγματα σχετικά με την υγεία μας, π.χ. το χάπι που μας έχει συνταγοραφηθεί. Ωστόσο, οι περισσότεροι από μας ανησυχούμε μήπως μας λείψει κάτι —μήπως δεν πάρουμε μαζί μας ένα είδος, ένα αντικείμενο, η έλλειψη του οποίου θα μας χαλάσει το ταξίδι. Αλλά αυτό μπορεί να ισχύει μόνο σε απόμακρους τόπους μακριά από τον πολιτισμό.

Σε μια τολμηρή κίνηση προς μια πιο βιώσιμη αεροπορική βιομηχανία, η Japan Airlines ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που δίνει στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό τη δυνατότητα να νοικιάσουν εκ των προτέρων ρούχα για τη διαμονή τους στην Ιαπωνία. Με τη διαδικασία "Any Wear, Anywhere?" οι επιβάτες που κατευθύνονται προς την Ιαπωνία μπορούν να κάνουν check-in ή να πάρουν στην καμπίνα ελάχιστες αποσκευές, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη άνεση χώρου στο αεροσκάφος και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τον χειρισμότων αποσκευών. Μικρότερο βάρος αεροπλάνου σημαίνει λιγότερες εκπομπές άνθρακα. Μόλις οι ταξιδιώτες φτάσουν στο Τόκιο, την Οσάκα ή στη Φουκουόκα, τους περιμένουν στα ξενοδοχεία ρούχα σε διάφορα μεγέθη και στιλ, καπέλα, γάντια, γυαλιά κτλ. Κάτι παρόμοιο έχει αρχίσει να θεσπίζεται στα χειμερινά θέρετρα στη Γαλλία, στην Ελβετία και στην Αυστρία: οι σκιέρ προσπαθούν τώρα να μειώσουν τα αποτυπώματα άνθρακα δεδομένου ότι ο εξοπλισμός των χειμερινών σπορ είναι βαρύς και ογκώδης. Η προτροπή που διαμορφώνεται είναι «αφήστε τον εξοπλισμό στο σπίτι και νοικιάστε τον στο θέρετρο.»  

Πρωτοπόρα σ’ αυτή την καινούργια αντίληψη για τις αποσκευές ήταν η Βενετία που το 2014 απαγόρευσε τις βαλίτσες με ροδάκια στους υπερσυνωστισμένους δρόμους της πόλης, ενώ ακολούθησε το Ντουμπρόβνικ. Έτσι κι αλλιώς, ο μαζικός τουρισμός έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια των ντόπιων της πόλης της Αδριατικής — οι αποσκευές, τις οποίες οι ταξιδιώτες σέρνουν θορυβωδώς στα λιθόστρωτα δρομάκια,εντείνουν αυτή τη δυσαρέσκεια.

Η σύγχρονη τάση του traveling light συνδέεται με μια αντίληψη πιο cool μετακίνησης: αν και πράγματι, είναι ευκολότερο να ταξιδεύει κανείς ελαφρά όταν έχει αρκετά χρήματα ώστε να αγοράσει ό,τι του λείπει στον τόπο προορισμού, όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια ελάφρυνσης. Η εποχή όπου οι άνθρωποι ταξίδευαν κάνοντας μια μίνι μετακόμιση έχει περάσει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.