Ταξιδια

Φουτζάιρα/ Ντουμπάι

Ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης μας μιλάει για το ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81800-165093.jpg

Βρέθηκα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξαιτίας της βράβευσης του μονολόγου μου «Κάσσυ» από την UNESCO το 2010. Η τελετή θα γινόταν στη Φουτζάιρα, το μόνο Εμιράτο που βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό, δύο ώρες με το αμάξι από το κοσμοπολίτικο Ντουμπάι. Μήνας Ιανουάριος, οι θερμοκρασίες έπαιζαν λίγο πάνω από τους 40 Κελσίου κι εγώ που είχα ξεκινήσει από τη βροχερή Αθήνα ήταν πραγματικά σαν να έφτανα στο απόλυτο καλοκαίρι.

Στο ξενοδοχείο, για το πρώτο πράγμα που μας προειδοποίησαν, σε άπταιστα βρετανικά, είναι πως η κατανάλωση αλκοόλ επιτρέπεται εντός των ορίων του συγκροτήματος, όπως επίσης και οι «αβρότητες» μεταξύ αντρών και γυναικών. Στο ασυνήθιστα μεγάλο δωμάτιο με περίμενε ένα κοράνι μεταφρασμένο στα αγγλικά και από το μπαλκόνι φαινόταν μια πλατιά αμμουδιά οργανωμένη με καρέκλες και ομπρέλες. Την άλλη μέρα πήγα για «χειμερινό» μπάνιο στα πιο ζεστά νερά που έχω κολυμπήσει ποτέ και γύρω μου ένα περιμετρικό δίχτυ, που απλωνόταν σαράντα μέτρα από την παραλία,  να προφυλάσσει από τους καρχαρίες του Ινδικού.    

n

Η παραλία της Fujairah στην πρωινή ομίχλη (Στην φωτό: Α. Φλουράκης)

Τις επόμενες δέκα μέρες εξερεύνησα την αραιοκτισμένη πόλη με τους μεγάλους δρόμους, τις στρογγυλές πλατείες και τις γιγάντιες φωτογραφίες του Εμίρη σε κάθε εύκαιρο σημείο και κάθε δύο μέρες πήγαινα στο Ντουμπάι. Από τα ξενοδοχεία της Φουτζάιρα υπάρχουν λεωφορεία που σε μεταφέρουν στο Ντουμπάι να περιηγηθείς, να κάνεις τα ψώνια σου και να επιστρέψεις χωρίς κανένα κόστος μεταφοράς. Το Ντουμπάι είναι μια πόλη «ιλουστρασιόν» με άφθονα νερά, τεχνίτες λίμνες, σιντριβάνια παντού, με το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το Μπούρτζ Χαλίφα, με το μοναδικό 7 αστέρων ξενοδοχείο παγκοσμίως το Μπουρτζ αλ-Αράμπ,σύμβολο της πόλης και φυσικά με πολλά σόπινγκ-μολ εντυπωσιακού όγκου με προϊόντα όλων των δυτικών μαρκών σε αφθονία, για όλες τις τσέπες. Σε πολλά σημεία της πόλης επιπλέον θα βρείτε εντυπωσιακά καφέ. Όσοι αποφασίσετε να ταξιδέψετε στα Εμιράτα θα δείτε σε όλους στους καταλόγους εστιάσεως πως υπάρχειGreek Coffee. Παράγγειλα μια φορά και μου έφεραν έναν ωραιότατο καλοχτυπημένο φραπέ.

Ένα από πράγματα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στη Φουτζάιρα και στο Ντουμπάι ήταν οι γυναίκες που φορούσαν νικάμπ και μπούρκες.

n

Bastakiya, η πιο παραδοσιακή γειτονιά του Dubai

Είχα δει πολλές φορές γυναίκες με μαντίλα αλλά πρώτη φορά παρατήρησα ιδίοις όμμασι τις γυναίκες με τις νικάμπ -που αφήνουν ελεύθερα μόνο τα μάτια- και με τις μπούρκες που κυριολεκτικά δεν φαίνεται τίποτα. Τα τελευταία χρόνια η μπούρκα έγινε παγκοσμίως διάσημη και η απαγόρευση της σε διάφορες κυρίως ευρωπαϊκές χώρες απέκτησε και πολιτικές διαστάσεις. Επιπλέον εντύπωση κάνει η φοβερή διαβάθμιση των γυναικών με τις πολύχρωμες πανάκριβες νικάμπ εκ Γαλλίας, τα ιταλικά γυαλιά και τις αμερικάνικες τσάντες στα ακριβά σόπινγκ-μολ του Ντουμπάι σε σχέση με τις γυναίκες δέκα λεπτά μακρύτερα σε χωριά από πλίνθους με τις κατάμαυρες νικάμπ και μπούρκες. Εκείνο τον καιρό είχα ξεκινήσει να γράφω ένα έργο για τη Μήδεια και το ταξίδι μου έστρεψε όλο το έργο προς μια σύγχρονη αραβική εκδοχή αυτής της μυθικής ηρωίδας. Η δική μου Μήδεια είναι μια γυναίκα από την Ανατολή με μπούρκα, εμπνευσμένη από τις γυναίκες εκείνες.

n

Άποψη εσωτερικού του ξενοδοχείου Burj al Arab

Μετάβαση: Η Emirates πετάει απευθείας σύνδεση για Ντουμπάι καθημερινά. Από €551 με φόρους μετ΄επιστροφής για κρατήσεις μέχρι 30/11 και πτήσεις που θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο 2015 (emirates.com/gr)

nTo Dubai είναι μια πόλη «ιλουστρασιόν»

nTo Dubai είναι μια πόλη «ιλουστρασιόν»

n

imagenTo Sheikh Zayed στο Abu Dhabi, που απέχει μόνο 160χμ


Μήδειας Μπούρκα

Καλλιστώ Γούναρη

Αν και είναι από την Ανατολή, ποτέ κανείς δεν της φόρεσε μπούρκα. Στην σκηνή του Επί Κολωνώ, με την Λίνα Λαμπροπούλου σε κείμενο Ανδρέα Φλουράκη πλάθεται ενώπιον μας μια Μήδεια διαφορετική, εξωτική, πέρα για πέρα εκσυγχρονισμένη, με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ. Η βαριά τραγικότητα της σχεδόν αναστέλλεται, εξανθρωπίζεται, και όμως παρόλα αυτά στο τέλος διενεργείται κάθαρση. Υπόγεια και δεξιοτεχνικά ο εξομολογητικός μονόλογος κατορθώνει, μέσα στο απίθανο διάστημα των 65’, να μας παρασύρει σε αυτοκριτική και να μας δείξει τα πράγματα από την άλλη πλευρά: όπως ίσως θα τα βλέπαμε πίσω από το άνοιγμα μιας μπούρκας.


Info: Η παράσταση παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 στην κεντρική σκηνή του Επί Κολωνώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.