Ταξιδια

Βουνό αντί για νησί: Η Ιουλία Καλλία δίνει tips για ένα εναλλακτικό καλοκαίρι

Πώς είναι το καλοκαίρι με πεζοπορίες στο δάσος, πικνίκ στη λίμνη, ύπνο σε σκηνή με θέα τα έλατα;

Κατερίνα Καμπόσου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διακοπές στα βουνά: Η Ιουλία Καλλία δίνει συμβουλές

Οι περισσότεροι «παίρνουμε» τα βουνά τους χειμερινούς μήνες, για λίγες μόνο μέρες, ώστε να επισκεφτούμε τα χιονοδρομικά, τις ταβέρνες και τα γραφικά, ορεινά χωριουδάκια, κι έπειτα πάλι πίσω στην πόλη. Για κάποιους όμως η απόδραση στο βουνό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητά τους, όπως είναι για πολλούς η έξοδος σε ένα καλό εστιατόριο ή μια βραδιά στο θέατρο. Τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα τους αρέσει να εξερευνούν χιονισμένες πλαγιές και ορειβατικά καταφύγια και τα καλοκαίρια να στήνουν σκηνές σε δάση, να κάνουν πεζοπορίες στις ψηλότερες κορυφές των βουνών, να αναζητούν παραμυθένιες λίμνες και να μαγειρεύουν πλάι στις όχθες τους. Η Ιουλία Καλλία τα κάνει όλα αυτά και μέσα από τα social media μοιράζεται τις ξεχωριστές εικόνες που της χαρίζει η ζωή στα ελληνικά βουνά. Η ίδια μας εξηγεί πώς ξεκίνησε η αγάπη της για τη φύση και οι διακοπές σε υψηλό υψόμετρο, αλλά και τι χρειάζεται να ξέρει κανείς προκειμένου να δοκιμάσει αυτόν τον τρόπο ζωής.

«Η αγάπη για τα βουνά υπήρχε πάντα στην καρδιά μου, μεγάλωσα κοντά σε δάσος συνεπώς στον ελεύθερό μου χρόνο έκανα ποδήλατο εκεί ή μπορεί να πήγαινα μόνη μου για περίπατο σε κάποιο βουνό. Τα τελευταία χρόνια το βουνό είναι το καταφύγιό μου, η έξοδός μου και οι συνήθειές μου ξεκίνησαν να διαμορφώνονται ανάλογα – συνήθειες διαφορετικές από την επίσκεψη σε ένα εστιατόριο ή σε ένα καφέ μπαρ. Νιώθω ότι τα χρώματα στα βουνά και η ησυχία αποτοξινώνουν τις σκέψεις και την ψυχή μου από τις δυσκολίες της ρουτίνα και αυτό είναι αρκετό για να διαλέγω να βρίσκομαι εκεί. Το πρόγραμμά μου δεν μου επιτρέπει να λείπω συνέχεια φυσικά, ωστόσο εκμεταλλεύομαι κάθε Σαββατοκύριακο στο έπακρο» μου εξομολογείται η Ιουλία. Τη ρωτάω τι προετοιμασία χρειάζεται πέρα από μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση για να κατασκηνώσει κανείς στο βουνό;

«Η προετοιμασία που κάνω διαφέρει ανάλογα με το μέρος που θα βρεθώ και συνήθως παίρνει περισσότερο χρόνο όταν το μέρος που θα επισκεφτώ απαιτεί διανυκτέρευση. Τέσσερα βασικά πράγματα για μένα στα οποία έχω επενδύσει περισσότερο είναι ένα καλό παπούτσι, σωστό σακίδιο, σκηνή και υπνόσακος. Έπειτα από εμπειρία στα ταξίδια και σε εξορμήσεις έχω καταφέρει να ελαχιστοποιήσεων τα έξοδά μου. Το μεγαλύτερο κόστος είναι αυτό των καυσίμων και το σούπερ μάρκετ καθώς κοιμάμαι κυρίως σε σκηνή και μαγειρεύω η ίδια το φαγητό μου. Προτιμώ φαγητά που είναι εύκολα στο βράσιμο και στο μαγείρεμα, καθώς και ξηρούς κάπρους, αλλά και διάφορα φρούτα. Είμαι της άποψης πως ο καθένας έχει κάποιες προτεραιότητες και για μένα το να βρίσκομαι όσο το δυνατόν περισσότερο στη φύση είναι η βασική προτεραιότητά μου. Συνεπώς καταφέρνω να βρίσκω χρόνο και το μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση για εξερεύνηση. Εμείς και οι επιλογές μας είμαστε το μέτρο για το πόσο μακριά ή κοντά σε εμάς βρίσκονται όλα όσα θέλουμε. 
»Έχω κοιμηθεί πολλές φορές σε καταφύγια, ωστόσο προτιμώ να κοιμάμαι στη σκηνή γιατί εκεί νιώθω να έρχομαι πιο κοντά με τη φύση. Η εμπειρία να κοιμάμαι κάτω από τα αστέρια κάθε φορά μένει ανεξίτηλη στη σκέψη μου. Μετά από μερικές φορές το στήσιμο της σκηνής είναι μια εύκολη διαδικασία.
Οι σκηνές βουνού προσφέρουν μεγάλη προστασία και από τον καιρό και από τα ζωύφια, ωστόσο σχετικά με το θέμα της θερμοκρασίας θα ήθελα να τονίσω ότι ένα καλός υπνόσακος με ένα καλό υπόστρωμα είναι τα πιο σημαντικά σου εφόδια απέναντι στο νυχτερινό κρύο του βουνού.
»Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για ορεινούς προορισμούς της χώρας μας, παρ’ όλα αυτά τρία είναι τα μέρη που ξεχωρίζω. Αρχικά η Δρακόλιμνη Βερλίγκα στο τέλος της άνοιξης, η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα τοπία των Άλπεων. Το τρεχούμενο νερό σχηματίζει μαιάνδρους που η ροή τους χάνεται κάτω από τα βράχια. Επίσης, το βουνό της Τύμφης ίσως το πιο φωτογενές βουνό της χώρας μας κρύβει τις ομορφότερες ορεινές εικόνες που μπορεί να συναντήσεις στην Ελλάδα. Το αγαπημένο μου μέρος σε αυτό το βουνό είναι η καλύβα στην τοποθεσία Σιάδι Μύγας που έχει θέα τις ανατολικές πλαγιές του βουνού. Τέλος, ενα μαγικό μέρος που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί και έχει παράλληλα και εύκολη πρόσβαση είναι η Δρακόλιμνη του Σμόλικα και το καταφύγιό του. Κρυμμένο ανάμεσα σε υπεραιωνόβια ρόμπολα (είδος ορεινής πεύκης) το καταφύγιο του Σμόλικα προσφέρει εύκολη πρόσβαση στη Δρακόλιμνη καθώς και ζεστή φιλοξενία»
Το βουνό είναι ιδανικό και για κάποιον που δεν συμπαθεί τα τουριστικά μέρη και την πολυκοσμία των νησιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έπειτα, το κόστος για να ταξιδέψει κανείς σε αυτά με βάση τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στα ακτοπλοικά εισητήρια είναι αισθητά πιο μειωμένο, όπως και η διαμονή στο βουνό σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα με την Ιουλία οι ωραιότεροι ορεινοί προορισμοί για να επισκεφτεί κανείς το καλοκαίρι είναι οι Καταρράκτες Ενιπέα στον Όλυμπο και η Βάλια Κάλντα με τις πολλές πεζοπορικές διαδρομές στα δάση της. Από εκεί περνάει επίσης ο ποταμός Αώος, ενώ μπορεί κανείς και να περιηγηθεί στο γραφικό χωριό της Βοβούσας. Αλλά και η λίμνη Δόξα προσφέρει ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού άφθονη δροσιά καθώς και δυνατότητα να βουτήξει όποιος επιθυμεί και να κολυμπήσει στα νερά της.
Η ανάβαση στα βουνά συνήθως δεν είναι εύκολη, αλλά πολύωρη μέσα από ανηφορικά, κακοτράχαλα μονοπάτια με τον καιρό πολλές φορές να αλλάζει απότομα και το οξυγόνο να λιγοστεύει, ενώ οι αναποδιές μπορούν να συμβούν ανά πάσα ώρα. Όπως λέει η Ιουλία:  
«Τα βουνά έχουν δυσκολίες και γι’ αυτό κανείς δεν πρέπει να υπερεκτιμά τις δυνατότητές του. Δύο είναι οι στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη μου από τις εμπειρίες μου στα βουνά: H πρώτη είχε συμβεί καθώς έκανα μια βραδινή πεζοπορία στο βουνό της Τύμφης και ξεκόλλησε μια πέτρα σε μέγεθος μπάλας η οποία με τραυμάτισε στα πόδια. Η δεύτερη φορά ήταν όταν ήρθα αντιμέτωπη με μια αγέλη από τσοπανόσκυλα στο βουνό της Γκιώνας που ήταν πολύ άγρια και δεν υπήρχε κάποιος να τα σταματήσει».
Και τι θα έλεγες σε κάποιο άτομο που θέλει να εξερευνήσει τα βουνά αλλά διστάζει, ενδεχομένως επειδή δεν τον ακολουθεί η παρέα, τη ρωτάω. «Υπάρχουν πλέον πολλές ορειβατικές ομάδες και σύλλογοι που δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα που η παρέα τους δεν ακολουθεί, να γνωρίσουν τα βουνά και να τα αγαπήσουν. Εκεί πάντα γνωρίζεις κόσμο που μπορεί να έχεις κοινά ενδιαφέροντα και μέσα από αυτή τη νέα οπτική αξιολογείς διαφορετικά καταστάσεις, ανθρώπους και εμπειρίες. Σήμερα επίσης είναι πολλές και οι γυναίκες που κάνουν πεζοπορίες ανεξάρτητες και αυτό αποτελεί πηγή έμπνευσης και για τις υπόλοιπες. Καλό είναι να υπάρχει μία στοιχειώδης φυσική κατάσταση, ωστόσο δεν είναι το πιο σημαντικό καθώς υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές ώστε να προσαρμόσει η κάθε κοπέλα, και το κάθε άτομο γενικότερα, τη διαδρομή που θα επιλέξει με βάση τις δυνατότητές του».
Αν έχετε κι εσείς ένα πρωτότυπο και δημιουργικό πρότζεκτ ή μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθείτε, στείλτε μας email στο katerinakamp@yahoo.com