Ταξιδια

H Χίος της Κατερίνας Στικούδη

Έχω δεθεί με τους ανθρώπους, τη διάλεκτο, την κουλτούρα και ανυπομονώ να δω τον γιο μου να περνοδιαβαίνει την πλατεία στο Πυργί

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 880
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η Κατερίνα Στικούδη, τραγουδίστρια, γράφει για τη δική της Χίο.

Με τη Χίο με συνδέει μεγάλη ιστορία. Εκεί σπούδασε ο αδερφός μου στις αρχές του 2000 και μετά από λίγο πήγε και η μητέρα μου με απόσπαση ως δασκάλα. Έτσι, είχα την ευκαιρία να πηγαίνω για διακοπές έστω και για λίγο. Και κάπου εδώ επενέβη το κάρμα, αφού όταν γνώρισα τον μελλοντικό μου σύζυγο, το 2009, έμαθα γρήγορα ότι έχει καταγωγή από το Πυργί και μάλιστα σπίτι και ισχυρούς δεσμούς. Τα επόμενα χρόνια το Πυργί έγινε καθιερωμένος μου προορισμός. Έχω δεθεί με τους ανθρώπους, τη διάλεκτο, την κουλτούρα και ανυπομονώ να δω τον γιο μου να περνοδιαβαίνει την πλατεία του χωριού.

Στη Χίο δεν πηγαίνω όσο συχνά θα ήθελα. Ειδικά με την καραντίνα απομακρύνθηκα λίγο, αλλά θα αλλάξει αυτό. Αγαπώ πολύ το Πυργί και το επίνειό του, τον Εμπορειό. Το να πούμε ότι ο Μαύρος Γιαλός είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες που υπάρχουν θα είναι, νομίζω, αναμενόμενο. Αλλά στην πλατεία του Πυργίου τρελαίνομαι. Οι παρέες, το φαγητό, αυτή η ατμόσφαιρα που όλοι ξέρουν τους πάντες και είμαστε μια μεγάλη παρέα, με συγκινεί πάρα πολύ. 

Εκτός από τον Μαύρο Γιαλό μου αρέσει και η Κώμη. Έχω πάει και σε πολλές άλλες παραλίες. Το καλό με τον Μαύρο Γιαλό είναι τα απίστευτα καθαρά νερά. Αυτό κάνει όποια δυσκολία δημιουργούν τα βότσαλα να ξεχαστεί.

Φυσικά η Χίος φημίζεται και για τις γεύσεις της. Η πιο αγαπημένη μου είναι οι λουκουμάδες. Γενικά, δεν είχα στο μυαλό μου ότι η Χίος είναι τόσο ψηλά στη γευσιγνωσία. Ο άντρας μου μαγειρεύει αρκετές παραδοσιακές χιώτικες συνταγές και έχω εντυπωσιαστεί. Τα Πυργούσικα τηγανητά σπανακοπιτάκια με όλα τα μυρωδικά είναι απίστευτα.

Η Χίος έχει πολλά μυστικά μέρη, κρυφές παραλίες και ωραίες ιστορίες που ακόμα δεν τα έχω γνωρίσει, αλλά θα τα μάθω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όλες οι εκτάσεις εκεί, στα νότια του νησιού, μέχρι τα Βρουλίδια, που έχουν μαστιχόδεντρα και ελιές, ασκούν μια μαγεία επάνω μου. Θα ήθελα να γνωρίσω καλύτερα τον Κάμπο.

Στη Χίο έχω την εντύπωση ότι το καλοκαίρι η νύχτα δεν τελειώνει. Από τις πάρα πολλές φορές που έχω κάνει live, ειδικά στο After, θυμάμαι να έχω όλη την αγάπη του κόσμου στη σκηνή, και μετά να γίνομαι ένα με όλους, πάρτι μέχρι που να βγει ο ήλιος χωρίς να το καταλάβω. Μετά ακολουθούν μπουγάτσα και τυρόπιτα… αλλά ας τ’ αφήσουμε αυτά!

* Η Κατερίνα Στικούδη είναι τραγουδίστρια. Συνεργάστηκε με τη Γαλλίδα εκπρόσωπο της Eurovision La Zarra σε μια Duet Version του τραγουδιού «Evidemment» που κυκλοφορεί από τη Universal Music Γαλλίας.