- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης
Φωτογραφίες: Aρχείο Ελληνικό Πανόραμα
Την προίκισε με όλη την ποικιλία των γεωγραφικών χαρακτηριστικών, από τα οποία συνιστάται το φυσικό περιβάλλον ενός τόπου. Για μια χώρα, που η χερσαία έκτασή της είναι μόλις 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (το 3,05% της έκτασης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος είναι πληθωρικά. Ας επιχειρήσουμε να τα γνωρίσουμε, βασιζόμενοι στα πολύτιμα στοιχεία του Νίκου Νέζη από το τρίτομο έργο του
Normal
0
«ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ», εκδ. ΕΟΟΑ, Αθήνα.
Όποιο σημείο κι αν διασχίζουμε στην Ελλάδα μάς συντροφεύει ένα εξαιρετικά ποικιλόμορφο Φυσικό Περιβάλλον. Αυτή η τόσο ευχάριστη εναλλαγή οφείλεται στην αφθονία των διαφορετικών τοπίων, ηπειρωτικών και νησιωτικών, που διαθέτει αυτή η χώρα.
Και πρώτα τα εκατοντάδες χαμηλά και ψηλά, γυμνά ή δασωμένα Βουνά. Ανάμεσά τους δημιουργούνται αναρίθμητα μικρά ή μεγάλα Φαράγγια και Χαράδρες. Η Ελλάδα, όμως δεν είναι μόνον χώρα ορεινή. Στην περιήγησή μας μπορούμε να συναντήσουμε τουλάχιστον 90 μικρές και μεγάλες Πεδιάδες και Κοιλάδες. Πολύ λιγότερο ορατά είναι τα αμέτρητα Σπήλαια και Βάραθρα, οι θεαματικοί Καταρράκτες στις απότομες ρεματιές.
Πολλά είναι τα Ποτάμια και οι Λίμνες, ενώ πανέμορφες είναι οι Ορεινές Λίμνες, που απολαμβάνουν μόνον οι ορειβάτες. Υγροβιότοποι, Λιμνοθάλασσες και Αλυκές εμφανίζονται πού και πού και εκπλήττουν ευχάριστα τον ταξιδιώτη.
Παιώνιες στις νότιες υπώρειες κορυφής Υψαρίου Θάσου, υψ. 1050-1100 μ.
Η γιγάντια Himantoglossum robertianum, φωτογραφημένη μήνα Ιούλιο στις όχθες της Δρακόλιμνης της Τύμφης, σε υψόμετρο 1.990 μέτρων
Ένα ειδυλλιακό σημείο με καταρρακτάκια και μικρολίμνες στο φαράγγι του Δημοσάρη, στη Νότια Εύβοια
Ηλιοβασίλεμα στην Τριχωνίδα, την μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 είδη πουλιών και στα νερά της λίμνης 25 είδη ψαριών. Περίφημη είναι η Αθερίνα, που αν και θαλασσινό ψάρι έχει απόλυτα προσαρμοστεί στο γλυκό νερό.
Ο ποταμός Σελινούντας σε παιδική ηλικία, στα ορεινά της Αχαΐας.
Βάλια Κάλντα. Λαμπρά χρώματα σε φθινοπωρινό δάσος οξυάς.
Λίμνη Πηγών Αώου, κοντά στο Μέτσοβο, τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 850μ.
Ένα τμήμα από την Χαράδρα του Βίκου (κάτω από το χωριό Καπέσοβο) με τον ποταμό Βίκο
Η μαγεία των κορυφών του Ολύμπου την άνοιξη των χρωμάτων και της απαράμιλλης ομορφιάς
Πλήρες άρθρο φιλοξενείται στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, τεύχος 100, Iούλ - Αύγ 2014. (τηλ. 2310 331315 - fax 2310 403315)