Ταξιδια

Από τις Άνδεις και τη Νέα Υόρκη στην Ηγουμενίτσα και την Τήνο: ένα ψηφιακό άλμπουμ φωτογραφιών και αναμνήσεων

Τέσσερα εντελώς διαφορετικά μέρη με χιλιάδες χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους, με γνωστές και κρυφές ομορφιές

Αλέκος Λιδωρίκης
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ταξιδεύοντας στο Μπουένος Άιρες, τη Νέα Υόρκη, την Τήνο και την Ηγουμενίτσα: Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Γης.

Τι μπορεί να συνδέει το Μπουένος Άιρες, την μαγευτική πρωτεύουσα της Αργεντινής που βρίσκεται μεταξύ των Άνδεων και του Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού, με την Νέα Υόρκη, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ Και αυτές με το νησί της Μεγαλόχαρης, την Τήνο και την Ηγουμενίτσα, με τα 104 χιλιόμετρα ακτογραμμή και τις 43 παραλίες στολίδια του Ιουνίου;

Μπουένος Άιρες © Αλέκος Λιδωρίκης

Ίσως τίποτα παραπάνω από ένα κοινό άλμπουμ ψηφιακών φωτογραφιών και αναμνήσεων που αποφάσισε να δημιουργήσει μια παρέα διαφορετικών ηλικιών και επαγγελματικών προσανατολισμών που τυχαία βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας πριν το Πάσχα, συζητώντας για τις ημέρες ξεκούρασης που θα ακολουθούσαν. Οι τοποθεσίες, σε διάφορα μέρη του κόσμου και της χώρας μας, ήταν αρκετές για να δώσουν την ιδέα σύνθεσης ενός πάζλ φωτογραφιών και αναμνήσεων, ταυτόχρονα και αφορμή για μια νέα συνάντηση.

Κάποιες από τις φωτογραφίες του άλμπουμ μαζί με τις λεζάντες τους και μερικές σκέψεις, μας ταξιδεύουν στα μέρη αυτά.

Νέα Υόρκη © Αλέκος Λιδωρίκης

Στη Νέα Υόρκη που δεν κοιμάται ποτέ: Μεγάλη Πέμπτη στην Νέα Υόρκη σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, το «Μεγάλο Μήλο», χιλιάδες Νεοϋορκέζοι και επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου, πολλοί με τα μαγιό τους απολαμβάνουν τον καυτό ήλιο, στο Σέντραλ Παρκ σε μια έκταση που ξεπερνά τα 3500 στρέμματα. Το πρωί με αντηλιακά και το βράδυ στο ξενοδοχείο με καταπραϋντικές κρέμες, αναφέρει ο Αλέξανδρος. Η ατμόσφαιρα στον Καθεδρικό ναό Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής είναι κατανυκτική και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι στην πατρίδα. Μας μεταφέρει και κάποιες εικόνες από την νυχτερινή ζωή της πόλης, με τις αμέτρητες επιλογές για όλα τα γούστα, τις ηλικίες και τα βαλάντια, καθώς τα καταγεγραμμένα νυχτερινά κέντρα στη Νέα Υόρκη ξεπερνούν σε αριθμό τα 25.000.

Νέα Υόρκη © Αλέκος Λιδωρίκης

Στην πόλη των «καλών ανέμων»: Από τη Νέα Υόρκη μεταφερόμαστε ψηφιακά  στα νοτιοανατολικά παράλια της Ν. Αμερικής όπου απλώνεται το Μπουένος Άιρες. Η πρωτεύουσα της Αργεντινής που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του Ατλαντικού ωκεανού, η πόλη των «καλών» ανέμων, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Επηρεασμένο από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, το Μπουένος Άιρες, το «Παρίσι του Νότου» εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη για την αρχιτεκτονική του, τη νυχτερινή ζωή και τον πολιτισμό του.

Μπουένος Άιρες © Αλέκος Λιδωρίκης

Μια πόλη, μια ολόκληρη χώρα που δεν έχει σταματήσει να γιορτάζει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, υμνώντας το Μέσι και τιμώντας το θρυλικό Ντιέγκο Μαραντόνα, τον αποκαλούμενο «Θεό της μπάλας», που έχει φύγει από την ζωή. Ποια η εντύπωση από το Μπουένος Άιρες; «An Argentine is an Italian who speaks Spanish, thinks he's French, and would secretly like to be British», αναφέρει η Ιωάννα, μεταφέροντας την γνωστή φράση. Με τις φωτογραφίες της, ταξιδεύουμε σε ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά βιβλιοπωλεία του κόσμου, το El Ateneo Grand Splendid.

Μπουένος Άιρες © Αλέκος Λιδωρίκης

Άνοιξε τις πύλες του πριν ένα αιώνα ως θέατρο, με χωρητικότητα 1.000 ατόμων και μόλις το 2000 μετατράπηκε σε βιβλιοπωλείο, έχοντας σήμερα περισσότερα από 150.000 βιβλία στα ράφια του, με χώρους ανάγνωσης και καφετέριες με ζωντανή μουσική. Οι τοιχογραφίες στην οροφή, έργα του Nazareno Orlandi δημιουργήθηκαν το 1919 για το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Φυσικά ταξίδι στην Αργεντινή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς επίσκεψη στους καταρράκτες Ιγκουασού, ένα δίκτυο από 275 διαφορετικούς καταρράκτες, στα σύνορα Βραζιλίας – Αργεντινής – Παραγουάης, με πιο εντυπωσιακό σημείο το «Λαρύγγι του Διαβόλου» που φτάνει στα 80 μέτρα ύψος.

Τήνος © Αλέκος Λιδωρίκης

Στο Νησί της Μεγαλόχαρης: Στην Τήνο τα έθιμα ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων με την «Αργινάρα». Τα παιδιά των σχολείων του Δημοτικού γυρνούν στους δρόμους της πόλης και των χωριών του νησιού κρατώντας στεφάνια από μαργαρίτες που έχουν φτιάξει, μαζί με την «αργινάρα», μια ξύλινη ή σιδερένια ροκάνα που τη γυρίζουν με δύναμη κάνοντας θόρυβο για να ξορκίσουν το κακό. Πριν την Ανάσταση  σε όλες τις εκκλησίες του κυκλαδίτικου νησιού μοιράζονται λαμπάδες και κόκκινα κεριά και αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη» αρχίζουν τα βαρελότα και τα τριμπόνια, παλιά ανασκευασμένα, πολλές φορές χειροποίητα αυθεντικά όπλα της εποχής του μεσαίωνα. 

Τήνος © Αλέκος Λιδωρίκης

Όλοι επισκέπτες του νησιού θα προσκυνήσουν στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου (Παναγίας της Τήνου) που είναι το σημαντικότερο ορθόδοξο προσκύνημα στην Ελλάδα και ένα από τα γνωστότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (με θαυματουργό τρόπο) μετά από όραμα της Μοναχής Πελαγίας.

Τήνος © Αλέκος Λιδωρίκης

Τη Δευτέρα του Πάσχα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο πανηγύρι του χωριού Καρδιανή, με ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της χώρας μας. Φωτογραφίες από το γραφικό χωριό της Τήνου από τον Κωνσταντίνο: μια καρέκλα με θέα το απέραντο Αιγαίο και το χωριό Καρδιανή το βράδυ. Φωτογραφίες που ήδη έχουν τοποθετηθεί στους τοίχους του γραφείου του, ώστε να τον ταξιδεύουν στις αναμνήσεις ενός όμορφου Πάσχα και να τον γεμίζουν ενέργεια.

Τήνος © Αλέκος Λιδωρίκης

Στην «γέφυρα» από και προς Δυτική Ευρώπη: Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που αποτελεί μια σημαντική γέφυρα από και προς τη Δυτική Ευρώπη, έχει μόλις καταφθάσει μια πλωτή πόλη-κρουαζιερόπλοιο, με περισσότερους από 1.200 «κατοίκους», προμηνύοντας μια ακόμη συναρπαστική τουριστική χρονιά για την χώρα μας. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, με ιστορία που απλώνεται στα βάθη των αιώνων, ταξιδεύει τον επισκέπτη σε χρόνους μακρινούς, όπου ο μύθος μπερδεύεται με την πραγματικότητα. Τι θα ξεχώριζες από την Ηγουμενίτσα; Το μαγευτικό φυσικό τοπίο των φιόρδ των Συβότων, τη μαγεία της Λίμνης με τα Νούφαρα και το ιδιαίτερο ηλιοβασίλεμα στο Δέλτα του Καλαμά,  αναφέρει η Νατάσσα. Επίσης οι επισκέπτες, όπως διαβάζουμε, δεν θα πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν  διαδρομές πεζοπορίας σε ανεξερεύνητα μονοπάτια, και φυσικά να «περιηγηθούν» στις γαστρονομικές απολαύσεις του νομού, που έχει καταγεγραμμένες 178 ηπειρώτικες πίτες.

Ηγουμενίτσα © Αλέκος Λιδωρίκης

Τέσσερα εντελώς διαφορετικά μέρη με χιλιάδες χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους, με γνωστές και κρυφές ομορφιές, στάθηκαν αφορμή να δημιουργηθεί ένα μικρό ψηφιακό άλμπουμ φωτογραφιών και αναμνήσεων, αναδεικνύοντας τη σημασία της επικοινωνίας των ανθρώπων, που στις μέρες θα πρέπει να προσπαθήσουμε να είναι περισσότερο πραγματική και όχι εικονική μέσα από τις οθόνες ενός κινητού τηλεφώνου ή κάποιας φορητής συσκευής!