Ταξιδια

Αρχαιολογικοί τόποι

Η Ελλάδα του πολιτισμού που θαυμάζει το παγκόσμιο κοινό

79935-186779.jpg
Ελληνικό Πανόραμα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
79927-161446.jpg

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Aρχείο Ελληνικό Πανόραμα

Είναι πασίγνωστος σ' όλη την οικουμένη ο τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος, που βρίσκεται κατάσπαρτος στις εκατοντάδες αρχαιολογικές θέσεις αλλά και στα δεκάδες μουσεία, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Είναι ένα παρελθόν πολλών χιλιάδων χρόνων, χωρίς διακοπή, από τα μακρινά προϊστορικά χρόνια ως τον Μεσαίωνα. Θα χρειάζονταν πολλά ογκώδη βιβλία, με χιλιάδες φωτογραφίες και κείμενα από εξειδικευμένους επιστήμονες για να περιγραφεί, έστω και συνοπτικά, όλη αυτή η αρχαιοελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Στις αρχαιολογικές μας αναζητήσεις είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με σπουδαίους αρχαιολόγους, που τίμησαν το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, με τα επιστημονικά αλλά, παράλληλα, τα πολύ γλαφυρά και συναρπαστικά κείμενα και το φωτογραφικό τους υλικό. Είμαστε περήφανοι για τη μετάδοση αυτής της γνώσης στους συμπατριώτες μας οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με την Ελλάδα του πολιτισμού, που θαυμάζει το παγκόσμιο κοινό. Στις σελίδες που ακολουθούν, θα μεταφερθείτε νοερά σε μερικούς αρχαιολογικούς χώρους, κάποιοι από τους οποίους δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί.

n

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Ιωάννινα Ηπείρου

Κατασκευάστηκε στις αρχές του 3ου αι. π. Χ.., από τον περίφημο βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου (318-272 π.Χ). Με τρία διαζώματα και 56 συνολικά σειρές εδωλίων, είχε χωρητικότητα 18.000 περίπου θεατών και θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του αρχαίου κόσμου.


n

Βόρεια Νάξος, χωριό Απόλλωνας

Στη θέση αρχαίου λατομείου μαρμάρου, εντυπωσιάζει το κατακείμενο κολοσσιαίο ημιτελές άγαλμα (μήκος 10.50μ.) του Διονύσου ή Κούρου Απόλλωνος, κατασκευασμένο τον 6ο αι. π.Χ.


n

Πρέβεζα Ηπείρου

Ο κυκλώπειος πολυγωνικός περίβολος στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα εντυπωσιάζει με την άριστη αρμολόγηση των λαξευμένων ογκολίθων. Ο ποταμός Αχέρων θεωρείτο το αρχαιότερο και σημαντικότερο πέρασμα προς τον Άδη. Πηγάζει από το Σούλι, διασχίζει τα βαθειά φαράγγια του θεωρητικού, ρέει στην πεδιάδα και εκβάλλει στον όρμο της Αμμουδιάς.


n

Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας, Κορινθία Πελοποννήσου

Ο περίφημος Ναός του Νεμείου Διός, οικοδομήθηκε, περίπου το 330 π.Χ. Στους αρχικά σωζόμενους τρεις κίονες, αναστηλώθηκαν πρόσφατα έξι επιπλέον, έτσι το εντυπωσιακό σύνολο περιλαμβάνει εννέα.


n

Σούνιο, η ανατολική πλευρά του ναού του Ποσειδώνα


Το πλήρες άρθρο φιλοξενείται στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, τεύχος 100, Iούλ - Αύγ 2014. (τηλ. 2310 331315 - fax 2310 403315)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.