Ταξιδια

Το Νησί: Πώς είναι σήμερα η Πλάκα, το χωριό που φιλοξένησε την πετυχημένη σειρά

Μπορεί ένα σίριαλ να εκτοξεύσει τον τουρισμό σε μια περιοχή;

Επιστήμη Μπινάζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Όταν το Netflix ήταν μια άγνωστη επιχείρηση συνδρομητικής ενοικίασης ταινιών dvd, οι πλατφόρμες live streaming υπήρχαν μόνο στο μυαλό κάποιων καινοτόμων μηχανικών πληροφορικής και οι κινηματογράφοι δεν φαινόταν να απειλούνται σοβαρά από κάτι, οι παρέες έδιναν ραντεβού σε φιλικά σπίτια κάθε Δευτέρα για να παρακολουθήσουν ένα ελληνικό σήριαλ: Το Νησί.

Πώς όμως είναι σήμερα το χωριό που από το 2010 μέχρι το 2011 φιλοξένησε τα γυρίσματα της σειράς; Τι έχει αλλάξει από την εποχή που ο Στέλιος Μάινας έδενε τη βάρκα του στον ντόκο για να περάσει προμήθειες στους λεπρούς στη Σπιναλόγκα;

«Πολλά και τίποτα», αναφέρει επαγγελματίας στο χώρο του τουρισμού. «Πολλά γιατί το σίριαλ έσωσε από την ανυπαρξία ένα νησί με ιστορία που ξεκινά πολύ πριν τη δημιουργία του λεπροκομείου το 1904. Τίποτα, γιατί η Πλάκα που χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός, δέχτηκε ήπια ανάπτυξη - με εξαίρεση τις μεγάλες τουριστικές μονάδες που αναπτύχθηκαν στην πλαγιά της βόρειας πλευράς του χωριού, ακολουθώντας τη λογική των πολυτελών συγκροτημάτων της Ελούντας»

Η ανατολή του ήλιου στις 6 το πρωί σου κόβει την ανάσα. Αρκετοί βάζουν ξυπνητήρι για να πετύχουν τη στιγμή. Να δουν το πορφυρό χρώμα να απλώνεται στη θάλασσα. Να φωτίζει το κάστρο και τον κόλπο της Ελούντας.

Δεν υπάρχει κεντρική πλατεία στην Πλάκα. Ένας πέτρινος πεζόδρομος εκτείνεται από την είσοδο του χωριού μέχρι την παραλία με τα μεγάλα άσπρα βότσαλα.

Ταβέρνες με καλή ντόπια κουζίνα, καταστήματα με τουριστικά είδη και καφέ ανοιχτά απ το πρωί μέχρι το βράδυ φιλοξενούν επισκέπτες που είτε θέλουν να θαυμάσουν την υπέροχη θέα προς την Σπιναλόγκα, είτε περιμένουν το καραβάκι που θα τους μεταφέρει εκεί. 

Υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα προνομιούχα είναι αυτά που βρίσκονται πάνω στη θάλασσα.  

Μπορεί ένα σίριαλ να εκτοξεύσει τον τουρισμό σε μια περιοχή;

Τα παραδείγματα είναι πολλά ακόμη και για προορισμούς που συνδέθηκαν με δυσάρεστα γεγονότα, όπως το Τσερνόμπιλ. Η ομώνυμη σειρά της HBO εκτόξευσε τον τουρισμό κατά 50% παρά την πληροφορία ότι ραδιενεργά σωματίδια παραμένουν ενεργά και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα. Ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» έβαλε τη Νέα Ζηλανδία στο χάρτη των αγαπημένων προορισμών. Το «Game οf Τhrones» που γυρίστηκε στη Βόρεια Ιρλανδία κατάφερε με την έλευση των τουριστών να φέρει σε ανακωχή μια καθημαγμένη περιοχή από τον εμφύλιο μεταξύ προτεσταντών και καθολικών για πάνω από 30 χρόνια. Ο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» έκανε την Τουρκία να βουλιάζει από Βραζιλιάνους και Αργεντινούς την περίοδο προβολής του, ενώ, στα δικά μας, το «Καφέ της Χαράς» έκανε το χωριό Καρυά της Αργολίδας να σκέφτεται σοβαρά να μετονομαστεί σε Κολοκοτρωνίτσι.

Θέλουμε ανάπτυξη αλλά χωρίς να χάσουμε την ψυχή μας

Φέτος, δυο περιοχές της Ελλάδας πρωταγωνιστούν διεθνώς μέσα από  δύο πετυχημένες παραγωγές. Το «Τρίγωνο της θλίψης», πολυβραβευμένη ταινία γυρισμένη στην Παραλία Χιλιαδού της Εύβοιας, απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Τοποθεσίας για το 2022. Το «Μαέστρο in Blue» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη προστέθηκε στην ταινιοθήκη του Netflix και κατάφερε να μπει στη λίστα με τα 10 μη αγγλόφωνα προγράμματα που προβλήθηκαν περισσότερο τον Μάρτιο. Τα γυρίσματα έγιναν στους Παξούς, οι οποίοι θα κάνουν «ταμείο» μετά το τέλος της  καλοκαιρινής σεζόν. Το παλαιότερο παράδειγμα του «Mama Mia» στη Σκόπελο, θα πρέπει ήδη να έχει προβληματίσει την τοπική κοινωνία στο καταπράσινο νησί των Επτανήσων: η διαχείριση «της δημοσιότητας» και ο τρόπος αξιοποίησης των κερδών από τους επισκέπτες που θα σπεύσουν να γνωρίσουν το νησί είναι μια μεγάλη πρόκληση.