Ταξιδια

Γιατί Πάσχα στο Ναύπλιο;

Οι φούξια βουκαμβίλιες κατακλύζουν την πόλη, τα παλιά αρχοντικά ανοίγουν διάπλατα τα παράθυρα, οι αυλές ασβεστώνονται κι όλες οι εκκλησίες στολίζονται για τον Eπιτάφιο

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναύπλιο
© Anastasios Τselepatiotis/ Unsplash

Πάσχα στο Ναύπλιο - Τι θα δεις και τι θα κάνεις τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι ανθισμένες βουκαμβίλιες πρωταγωνιστούν σε κάθε σοκάκι. Οι αυλές ασπρίζουν και οι γλάστρες τους φρεσκοβάφονται. Στα παλιά αρχοντικά τα παράθυρα μένουν διάπλατα με κόκκινα λάβαρα στα μπαλκόνια τους και μέσα από τα σπίτια βγαίνουν μυρωδιές από πασχαλινά κουλούρια και αφράτα τσουρέκια που ψήνονται. Ολόκληρο το Ναύπλιο ετοιμάζεται για το Πάσχα.

Ναύπλιο
Φωτογραφία: Nafplio Kalimera

Αν και γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ναύπλιο, ζω την κάθε Μεγάλη Βδομάδα στην πόλη μου σαν να είναι η πρώτη φορά. Θες επειδή μυρίζει άνοιξη με το που πατήσεις το πόδι σου; Eπειδή συνδυάζει το κοσμοπολίτικο στοιχείο με τις περαντζάδες στη Πλατεία Συντάγματος και τη γαλήνη που νιώθεις παρατηρώντας τη θέα της πόλης από το Ρολόι; Eπειδή αν έχει καλό καιρό ενδείκνυται ακόμα και για την πρώτη βουτιά του χρόνου στην Αρβανιτιά; Οι ταβερνούλες που σερβίρουν χόρτα και χταπόδι κοκκινιστό, τα γλυκοπωλεία με το γλυκό του κουταλιού περγαμόντο και λιμοντσέλο αλλά και οι τζελατερίες με το παγωτό τριαντάφυλλο, στολισμένες κι αυτές, περιμένουν τους επισκέπτες.

Ναύπλιο
Φωτογραφία: Nafplio Kalimera

Τίποτα από αυτά όμως δεν συγκρίνεται με το σκηνικό κατάνυξης που επικρατεί την Μ. Παρασκευή με τους χιλιάδες πιστούς και επισκέπτες που συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία, συνθέτοντας μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Ουσιαστικό το έθιμο ξεκινά από την προηγούμενη μέρα που γίνονται οι προετοιμασίες στους ναούς για το έθιμο του Επιτάφιου. Αν μάλιστα βρεθείς κάποιο βράδυ της Μ. Πέμπτης έξω από μια εκκλησία της πόλης, θα παρατηρήσεις πως τα φώτα είναι αναμμένα και στο εσωτερικό της οι κάτοικοι της γειτονιάς, σκυμμένοι πάνω σε πανέρια γεμάτα λουλούδια, στολίζουν τον επιτάφιο με ζήλο ώστε ο δικός τους να γίνει ο πιο εντυπωσιακός. Είναι μια διαδικασία που μπορεί οποιοσδήποτε περαστικός ή τουρίστας να παρακολουθήσει για να έχει ολοκληρωμένη εικόνα από το μεγάλο αντάμωμα των Επιταφίων, την επόμενη μέρα.

Ναύπλιο
Φωτογραφία: Nafplio Kalimera

Την Μ. Παρασκευή οι Επιτάφιοι των 4 πιο κεντρικών εκκλησιών της πόλης ακολουθούν μια ξεχωριστή διαδρομή περιφοράς ο καθένας με τη συνοδεία από ψαλμωδίες χορωδιών ή από τα πένθιμα εμβατήρια της φιλαρμονικής και καταλήγουν μπροστά στην ιστορική βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας. Κατά τη διάρκεια της πομπής κάθε δρόμος και στενό από άκρη σε άκρης της παλιάς πόλης, από τον Ψαρομαχαλά μέχρι την Πύλη της Ξηράς, και κάθε δρομόσκαλα πλημμηρίζει από κόσμο που κρατά κεριά ενώ σε όλη τη διαδρομή ο δήμος Ναυπλιέων έχει τοποθετημένα αναμμένα φαναράκια. Όταν η ιεροτελεστία ολοκληρωθεί η ενέργεια που επικρατεί στο σημείο δεν περιγράφεται με λέξεις.

Ναύπλιο
©Yana Marudova / Unsplash

Και ένας σύντομος οδηγός με tips για την M. Βδομάδα στο Ναύπλιο:

Όλες οι πανσιόνς στην παλιά πόλη είναι όμορφες και εκνδείκνυνται για διαμονή. Εξαιρετική επιλογή είναι το Kallisti (Ι. Καποδιστρίου 24) από άποψη τιμών και επειδή είναι μπροστά στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα, σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία της παλιάς πόλης. Όπως και το φρεσκοανακαινισμένο King Othon (Φαρμακοπούλου 4) που βρίσκεται μπροστά στην εκκλησία της Παναγίας, δύο βήματα κυριολεκτικά από τη μεγάλη τελετή των Επιταφίων και το αδερφάκι του με τα καλοφτιαχμένα κοκτέιλ, το Rossο. Το παγωτό τριαντάφυλλο θα το βρεις στο Antica Gellateria di Roma (Φαρμακοπούλου 3 και Κομνηνού).

Ναύπλιο
© Υana Μarudova/ Unsplash

Στον Γλυκό Πειρασμό (Πλαπούτα 10) για χειροποίητες σοκολάτες υγείας και στο Pergamonto (Κομνηνού 1) για νηστίσιμους λουκουμάδες με θυμαρίσιο ναυπλιώτικο μέλι. Το Όμορφο Ταβερνάκι (Κωτσονοπούλου και Β.Ολγας 1) φτιάχνει ενδεχομένως την καλύτερη ρεβυθάδα της Αργολίδας. Η πασχαλινή εμπειρία ολοκληρώνεται ως εξής: μασάζ με βούρτσα, αιθέρια έλαια και πούδρα στο Πάντα Ρει (Σούτσου 1) πίσω από το παλιό τζαμί Τριανόν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.