- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Ζάκυνθος της Κατερίνας Διδασκάλου
Είμαι με τον αγαπημένο μου πάνω στο φέρι, διαδρομή Κυλλήνη-Ζάκυνθος.Ήλιος που ζαλίζει.
Ζάκυνθος: Η Κατερίνα Διδασκάλου γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice
Είμαι με τον αγαπημένο μου πάνω στο φέρι, διαδρομή Κυλλήνη-Ζάκυνθος. Ήλιος που ζαλίζει και ο θαλασσινός αέρας που σε κάνει να θες να πετάξεις. Μόλις έχω επιστρέψει από δεκάχρονη παραμονή στη Νέα Υόρκη.
Ο Ζακυνθινός αγαπημένος μου μού λέει: «Διαβατήριο έφερες;». Τα χάνω, ψαρώνω! Λες; «Μα… χρειάζομαι διαβατήριο;» κατορθώνω να ψελλίσω. «Φυσικά!» μου απαντάει, «περνάς από την Ελλάδα στα Επτάνησα!» Ήταν λίγο… τραβηγμένο, το «διαβατήριο» όμως έγραψε! Ήταν ένας άλλος κόσμος…; Έτσι συναντήθηκα με το νησί που έγινε ο μόνιμος προορισμός μου για τα επόμενα 14 χρόνια.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ στο Καλαμάκι όπου, παρά την κοσμοσυρροή, μπορείς να έχεις την καταδική σου γωνιά, μακριά απ’ όλους, με τη θάλασσα καθαρή, χλιαρή και ρηχή, τα παιδιά να πλατσουρίζουν και να κοιμάσαι κάτω απ’ την ομπρέλα, μέχρι το ηλιοβασίλεμα – ευτυχία!
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ στον Λαγανά με βοριά και μπάνιο στ’ άγρια κύματα, τζόκινγκ μέχρι υποθερμίας (πρώτες βοήθειες από τον αγαπημένο μου…) και μετά ύπνος μπροστά στο τζάκι, τυλιγμένη στην κουβέρτα – μεγαλείο!
ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ στο Κερί. Ηλιοβασίλεμα μετά από «βραχώδες» μπάνιο στον Άγ. Λέοντα, σε βαθιά γαλαζοπράσινα νερά – αφθονία!
ΑΠΡΙΛΗΣ, ο μήνας του Πάσχα (και του Διονύσιου Σολωμού!) και του έρωτα… Βόλτα στη Χώρα, πλατεία Αγ. Μάρκου για φιτούρα. Το βράδυ Αρέκια, όπου οι ζακυνθινές μαντινάδες (αρέκιες) τέρπουν την ακοή και οι παραδοσιακοί επτανησιακοί μεζέδες τη γεύση.
ΤΕΡΨΗ Μετά στην Μπόχαλη για το περίφημο γλυκό του Λάτα (φρυγανιά με παγωτό). Όλο το μεγαλείο της «Ζάκυθος» του Σολωμού, που απλώνεται μπροστά σου, άλλοτε βροχερή κι άλλοτε ηλιόλουστη, με το ενετικό κάστρο χορταριασμένο, όμορφο, με φυσικές φωτοσκιάσεις σαν από κάποιον κορυφαίο διευθυντή φωτογραφίας, με τον Νικόλα τον ψαρά και τ’ αστακουδάκια του, τον Νικόλα και τη Μαύρα με τ’ άλογά τους για καλπασμό στην παραλία, με πουνέντε ή με μαΐστρο, με βοριά, τραμοντάνα ή σιρόκο, γαρμπή ή λεβάντε, γεμάτη μυρωδιές και υποσχέσεις, αλλά κυρίως θάλασσα, ΘΑΛΑΣΣΑ, αλλού ζεστή κι αλλού μπουζάτη, μαγική, ανοιχτή αγκαλιά που είναι εκεί να σε περιμένει άνοιξη και φθινόπωρο, χειμώνα, καλοκαίρι – καλοκαιράκι στη Ζάκυνθο, τη Λιθακιά, παρέα με τον Πουνέντε…!
* Η Κατερίνα Διδασκάλου είναι ηθοποιός
INFO για τη Ζάκυνθο:
Πού να κολυµπήσεις
Στα νοτιοανατολικά βρίσκεται η δημοφιλής αµµώδης παραλία Αργάσι, ό,τι πρέπει για οικογένειες, µε πολλές σπηλιές. Επίσης: Στο Πόρτο Ρώµα, µε την υπέροχη αµµουδιά. Η παραλία πήρε την ονομασία της από τον Ζακυνθινό Αλέξανδρο Ρώμα, ο οποίος έμενε εκεί κοντά. Από το γραφικό όρµο του Πόρτο Bρώµη εκτελούνται δροµολόγια για την περίφηµη παραλία Nαυάγιο ή αλλιώς «κοιλότητα λαθρεµπόρων». Είναι το πιο δηµοφιλές αξιοθέατο και µία από τις πλέον φωτογραφηµένες παραλίες στον κόσµο. Σε αυτή την παραλία η πρόσβαση είναι εφικτή µόνο µε καράβι. Στο βόρειο τµήµα η Tσιλιβή και οι πολυσύχναστες Aλυκές και Aλικανά. Η παραλία της Μπούκας είναι µια µικρή αµµώδης παραλία µε καθαρά νερά. Από τις καλύτερες αμμώδεις ακτές του νησιού είναι και το Πόρτο Κούκλα, για μπάνιο, χωρίς πολυκοσμία και δυνατό ηλιοβασίλεμα. Για πιο τολμηρούς πάρε τα σκαλοπάτια για το Πόρτο Ρόξα, δίπλα στον Λιμνιώνα, και τον Άγιο Λέοντα, έναν κολπίσκο με καθαρά νερά. Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού είναι η Μπανάνα, με πολλά μπαρ, ξαπλώστρες και ρακέτες. Ο Γέρακας και η Δάφνη είναι οι δύο προστατευόμενες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα. Υπάρχουν ωράριο και κανόνες.
Πού να μείνεις
Στο Valais (83749, 83223) στον Αλικάνα, στο ξενοδοχείο Kουκουναριά (83591, 83608) στις Aλυκές με θέα το βουνό Βραχίονα, στο Paradise Beach (23620-28022) και στο Zakantha Beach (26441-2-3) στο Aργάσι. Στο Park (23790) στο Τσιλιβί, στο τεσσάρων αστέρων Astir Palace (53300, 53301-7) µε πισίνα για παιδιά ή στο Palace (51805, 53522) στον Λαγανά. Στον Βασιλικό στο Ματίλντα (35376) και στη Χρυσή Ακτή (28675). Για κάμπινγκ το καταπράσινο Ζάντε (61710) βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα, πολύ κοντά στο Τσιλιβί. Διαθέτει πισίνα, εστιατόριο, σνακ μπαρ και μίνι μάρκετ. Επίσης κοντά στη θάλασσα το κάμπινγκ Alykes (83233, 24187, 24189). Εδώ οι ντουζιέρες έχουν συνέχεια ζεστό νερό και εκτός από πισίνα υπάρχει γήπεδο τένις. Πολύ κοντά στην παραλία Ψαρού είναι το κάμπινγκ Paradise (61888, 62599) με χώρο για να δένουν μικρά σκάφη.
Πού να φας
Οι περισσότερες ταβέρνες βρίσκονται στην πόλη της Ζακύνθου. Στην πλατεία Δημοκρατίας «Στου Ζήση» (23111) η σπεσιαλιτέ λέγεται τσινόνα, δηλαδή κεφτέδες µε κόκκινη σάλτσα µε γέµιση από αυγό και µπέικον. Ένα και μοναδικό είναι το τσιπουράδικο στην πόλη και αυτό λέγεται Σαφράν (42034), με θέα στο λιμάνι. Μετά το μπάνιο στις Αλυκές η ταβέρνα Το Παραδοσιακό (83412) φημίζεται για τα γλυκά, τα οποία είναι φτιαγμένα όπως τα δίδαξαν οι Ζακυνθινές γιαγιάδες. Υπάρχει στο ίντερνετ και εκπτωτικό κουπόνι. Στον κόκκινο βράχο του Ξενόπουλου αναζήτησε το Aresti (27379) για ζακυνθινό κοκκινιστό και χοιρινό µε µανιτάρια. Στην Mπόχαλη για δροσιστικό σορµπέ πήγαινε στο Movida (43195), στις Aλυκές επισκέψου τον Mαέστρο με το μουσικό προσανατολισμό (83507). Για δημιουργική ζακυνθινή κουζίνα στις Βολίμες εμπιστεύου την έμπνευση της ζωγράφου Σοφίας Μίχου (31534) σ’ ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό.
Πού να διασκεδάσεις
Για κοκτέιλ στο καφέ-µπαρ Υρία (83259), σε συνδυασµό µε τέλειες κρέπες και 24ωρη παροχή διαδικτύου. Στο κοσµοπολίτικο Green Frog στο Αργάσι και στο beach bar Παπόρο (83053) στην παραλία των Αλυκών για παραθαλάσσιες βαρελίσιες μπίρες. Στις νέες αφίξεις των Αλυκών το μοντέρνο Buca Bar (83950) – προσφέρει εντυπωσιακά κοκτέιλ. Στον Λαγανά όλο το χωριό μετατρέπεται κάθε βράδυ σε ατελείωτο πάρτι. Για καντάδες και ατμόσφαιρα μπουάτ το πιο γνωστό στη Χώρα είναι το Αρέκια (26346).
Μη χάσεις
Τελευταία μέρα του Ιουλίου το έθιμο της «μαλλιαρής»: οι Ζακυνθινοί βουτούν στη θάλασσα για να βρουν μια χορταριασμένη (μαλλιαρή) πέτρα, που σύμφωνα με την παράδοση φέρνει καλοτυχία για την υπόλοιπη χρονιά.