Ταξιδια

Η Θάσος της τραγουδίστριας Εύης Σιαμαντά

Στη Θάσο έχω φυλάξει τις πιο τρυφερές αναμνήσεις μου από τα παιδικά μου χρόνια.

Εύη Σιαμαντά
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θάσος: Η Εύη Σιαμαντά γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice

Στη Θάσο έχω φυλάξει τις πιο τρυφερές αναμνήσεις μου από τα παιδικά μου χρόνια. Για μας τους βορειοελλαδίτες είναι η Χαλκιδική μας σε νησί! Από την Κεραμωτή με το καραβάκι απέναντι στον κοσμοπολίτικο Λιμένα και από κει με αυτοκίνητο στον αγαπημένο προορισμό: Κοίνυρα. Μια μικρή ταβερνούλα χτισμένη πάνω σε βράχο στην παράλια Παράδεισος, με το δύσβατο κατηφορικό μονοπάτι για την ομορφότερη πισίνα του κόσμου… Μια μικρή αγκαλιά από βράχια που μας επέτρεπε να κολυμπάμε ανενόχλητοι από τα πελαγίσια κύματα, κολυμπώντας μέσα και έξω από τη σπηλιά που σχημάτιζαν.

Περίμενα πώς και πώς αυτές τις μονοήμερες εξορμήσεις με την οικογένειά μου στις υπέροχες παραλίες του νησιού. Η Σκάλα Ποταμιάς, η Σκάλα Καλλιράχης, το Πευκάρι, η Μακρυάμμος, η Χρυσή Άμμος, η Τρυπητή, τα Λιμενάρια, η Αλυκή! Χρυσές αμμουδιές, πεντακάθαρα νερά! Εξωτικά ηλιοβασιλέματα. Και μια χαρακτηριστική μυρωδιά… παντού πεύκο και θυμάρι! Ευλογία!

Η Θάσος έχει πανέμορφα ορεινά χωριουδάκια. Αγαπημένο μου είναι ο Θεολόγος, νότια του νησιού. Αφού επισκεφτείς τις γνωστές ταβέρνες με το νοστιμότατο κατσικάκι, απόλαυσε και μια βόλτα στο λιθόστρωτο μονοπατάκι του χωριού. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην επισκεφτείς το χωριό Παναγιά για καφεδάκι, στο πιο παλιό καφενείο της πλατείας. Ελληνικός στο μπρίκι με γλυκό κουταλιού – τι άλλο... καρυδάκι.

Φέτος θα ξανάπαω! Το χρειάζομαι!

* Η Εύη Σιαμαντά είναι τραγουδίστρια


Τι να δεις στη Θάσο

Οπωσδήποτε τα ορεινά χωριά της! Στον Θεολόγο θα δεις μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Στο Μικρό Καζαβίτι, που το έκαναν κούκλα κάποιοι ντόπιοι αλλά και κάποιοι Γερμανοί (οι Γερμανοί είναι φίλοι μας τελικά), θα ηρεμήσεις μακριά από τα πλήθη των τουριστών, που προτιμούν πιο κοσμικά μέρη, ενώ στην Παναγιά θα πιεις νερό πηγής, που έχει… άλλη γεύση. Θα κάνεις βόλτες στα στενά τους, κάτω από τεράστια πλατάνια θα ξαποστάσεις πίνοντας ελληνικό καφέ και δοκιμάζοντας γλυκά κουταλιού. Τα βράδια μπορεί να πέσεις σε αυτοσχέδια γλέντια. Αν πάλι η κρίση σε έχει βαρέσει κατακέφαλα και είσαι ευπρεπώς ενδεδυμένος, οι μονές Αρχαγγέλου, Παναγιάς και Αγ. Παντελεήμονος σου προσφέρουν παραμυθία. 

Πού να κολυμπήσεις

Παντού! Όλες οι παραλίες της έχουν γαλαζοπράσινα διαυγή νερά και χρυσές αμμουδιές, βλέπε exotic, εξού και τα ονόματά τους. Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταµιάς, Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς, Παράδεισος, Ψιλή Άµµος, Αλυκή, Πευκάρι, Κοινύρα, Ποτός, Λιμενάρια, Ραχώνη, Σκάλα Καλλιράχης είναι μερικές μόνο από τις εξαιρετικές θάλασσές της. Πουθενά δεν θα ενοχληθείς από πέτρες ή φύκια. Σημειωτέον πως με περίμετρο 90 χιλιόμετρα περίπου, μπορείς κάθε μέρα να γευτείς τις χάρες μιας άλλης παραλίας.

Πού να µείνεις

Στα «οικογενειακά» Studios Suzanna (52332), στον Ποτό. Στο 4 αστέρων Makryammos Bungalows (22101), στα 2 χλµ. από το λιµάνι. Στο οικονοµικό Pegasus Hotel (22061), στον  Λιµένα. Στις Σειρήνες (72120), στο ∆ασύλλιο του Πρίνου. Στον Ξενώνα Σµαράγδι (71797), στη Σκάλα Σωτήρος.

Πού να φας και να πιεις

Στις παραλίες που θα κολυµπήσεις, στα ορεινά χωριά, στον Λιµένα, παντού θα βρεις εξαιρετικές ταβέρνες που χρησιµοποιούν θασίτικο λάδι και σερβίρουν ντόπιο τσίπουρο. Ενδεικτικά: Η ταβέρνα Αγκίστρι, στον Λιµένα, έχει ειδικότητα στο ψάρι και τον ψαροµεζέ. Ο Αγαπητός, στα Κοίνυρα, εκτός από καλό φαγητό έχει και ωραία θέα. Η Όµορφη Αλυκή, στην Αλυκή, ξεχωρίζει για τις παραδοσιακές συνταγές της (γιαµ γιαµ οι τηγανητές πατάτες). Barring και clubbing, εκτός από τα beach bar, θα βρεις κυρίως στον Λιµένα.

Κωδικός: 25930

Αστυνοµία: 22500

Λιµεναρχείο: 22106

∆ήµος: 23118

Πρ. Βοήθειες: 22222