Ταξιδια

Η Λήμνος της Αλεξάνδρας Δήμογλου

Όταν όλοι ψήφιζαν Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο… εμείς κάναμε την επανάστασή μας και φύγαμε για Λήμνο.

Αλεξάνδρα Δήμογλου
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λήμνος: Η Αλεξάνδρα Δήμογλου γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice

Όταν όλοι ψήφιζαν Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο… εμείς κάναμε την επανάστασή μας και φύγαμε για Λήμνο. Δεκαοχτάρηδες, πρώτες διακοπές, με λίγα χρήματα και πολύ κέφι, αποφασίσαμε να κατασκηνώσουμε στη Λήμνο.

Γιατί; Γιατί είναι στη γειτονιά μας, στο Βόρειο Αιγαίο. Με πλοίο από την Καβάλα, σε λίγες ώρες βρίσκεται κανείς στο νησί. Γιατί είναι παρεξηγημένα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, πολύ λίγο διαφημισμένα, κι όχι τόσο γνωστά στον πολύ κόσμο. Γιατί οι διακοπές εκεί κοστίζουν λιγότερο. Γιατί οι ντόπιοι διψούν να προσφέρουν καλή φιλοξενία. Γιατί έχουν τη δική τους ιστορία, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, και τη δική τους κουλτούρα, που πραγματικά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Κατασκηνώσαμε στο κτήμα ενός φίλου κοντά στην παραλία Φαναράκι, ελεύθερο κάμπινγκ, αφού δεν υπήρχε κάτι οργανωμένο στο νησί. Φάγαμε φρέσκο ψάρι και δοκιμάσαμε τα κρασιά της Λήμνου, που είναι από τα καλύτερα της αγοράς. Με το παλιό σαραβαλιασμένο παπάκι μας εξερευνήσαμε τα μικρά χωριουδάκια (Σκανδάλη, Ρωμανού) και τις πανέμορφες παραλίες (Ρωμέικος Γιαλός, Ρηχά Νερά). Σούρουπο ανεβήκαμε στο κάστρο της Μύρινας, το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου, και παίξαμε με τα ελάφια, που τριγυρνούν ελεύθερα.

Συναντήσαμε και κάναμε παρέα με τους ντόπιους κατοίκους, ειλικρινείς, αυθεντικοί, ανυστερόβουλοι, μας έκαναν να νιώσουμε πολύ καλά μαζί τους. Δοκιμάσαμε το ντόπιο τσίπουρο με τους σπιτικούς μεζέδες. Θαυμάσαμε τη διαφορετικότητα του τοπίου. Κολυμπήσαμε στα καταγάλανα νερά, περπατήσαμε στα σοκάκια των μικρών παραδοσιακών οικισμών, ακούσαμε την ιστορία του νησιού από τους υπερήλικες Λημνιούς.

Οι διακοπές μας τελείωσαν κι έπρεπε να φύγουμε αφήνοντας πίσω μας το Νεβγάτι, το Χαβούλι, τον Κατάλακκο, τον Θάνο… Φεύγοντας υποσχεθήκαμε ότι όπως και να έχει θα ξανάρθουμε στο νησί γιατί μας άρεσε, γιατί μας κέρδισε και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα…

* Η Αλεξάνδρα Δήμογλου είναι παραολυμπιονίκης (αργυρό μετάλλιο στα 400 μ. και χάλκινο μετάλλιο στα 100 και 200 μ. στο Πεκίνο)

INFO για τη Λήμνο

Μπορεί να προκαλεί δυσάρεστους συνειρμούς στους κατά καιρούς φαντάρους, αλλά μη βιαστείς να την προσπεράσεις. Η Λήμνος, το νησί όπου προσγειώθηκε ο Ήφαιστος σύμφωνα με τη μυθολογία, έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά, χάρη κυρίως στο ηφαιστειογενές της έδαφος. ‘Ησυχο νησί, αλλά αν έχεις πιο… άγριες διαθέσεις θα βρεις πολλά όμορφα μαγαζάκια (στη Χώρα κυρίως).

Τι να δεις

Πρωτεύουσα και βασικό λιμάνι του νησιού είναι η Μύρινα. Στο ύψωμα πάνω από την πόλη βρίσκεται το βενετσιάνικο κάστρο, ιδανικό για βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια του. Αν κάνεις μια βόλτα γύρω από το λόφο του κάστρου είναι πολύ πιθανό να συναντήσεις ελάφια (προστατεύονται και σιτίζονται από τον Δήμο Μύρινας)! Ωραίες βόλτες θα κάνεις και στο βενετσιάνικο λιµάνι και στην αγορά της Μύρινας. Επίσης, στα πλακόστρωτα καλντερίµια και τα νεοκλασικά του Ρωµέικου Γιαλού, στον Κοντιά µε τους πέτρινους µύλους, στις Σαρδές, στο παλιό και ερηµωµένο Πεδινό, στον Κότσινα µέχρι το Ρεπανίδι και το Κοντοπούλι, από την παραλία του Μούδρου και του Νεβγάτη µέχρι την Παναγία την Κακκαβιώτισσα, στο Ρέµα του Κατσαΐτη. Έχει περπάτημα δηλαδή... Πήγαινε στον Αυλώνα για τέλειο ηλιοβασίλεμα και στην Ηφαιστεία (εδώ είχε το εργαστήριό του ο Ήφαιστος) για πανέμορφη ανατολή. Το νησί προσφέρει επίσης και… έργα εξωγήινων στα Φαρακλά, τις Τρυγιές, τον Φακό, τον Όρµο των 100 Κεφαλών

Θυμήσου ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου διοργανώνονται στη Μύρινα πολιτιστικές εκδηλώσεις, ονομαζόμενες «Ανεμόεσσα».

Πού να κολυµπήσεις

Ή, καλύτερα, πού να πρωτοκολυμπήσεις. Το νησί διαθέτει 102 µετρηµένες παραλίες, με βότσαλα ή άμμο, ήλιο ή ίσκιο, άνεμο ή κάλμα, με λίγα λόγια αποκλείεται να μη βρεις κάποια που να σε ικανοποιεί απόλυτα (όσο απαιτητικός κι αν είσαι). Μύρινα, Ρωµέικος Γιαλός, Νεβγάτης και Ρηχά Νερά είναι οργανωµένες παραλίες µε πολλά beach bars, που προσφέρουν άνεση, κοκτέιλ, θαλάσσια σπορ και στέκι για τους ξενύχτηδες. Η Αυλώνα, επίσης κοντά στη Μύρινα, είναι ο ορισµός της παρθένας ακρογιαλιάς µε ψιλή άµµο. Το Πλατύ είναι η επόµενή σου επιλογή, αλλά τραβώντας νοτιότερα θα βρεις την παραλία Θάνος, µε ηφαιστιογενή βράχια και τιρκουάζ νερά. Να επισκεφτείς ακόµα τον Άγιο Ιωάννη στον Κάσπακα, που έχει και καταρράκτες, τον Κατάλακκο και το Γοµάτι, κρυστάλλινο όρµο µε αµµόλοφους. Άλλες παραλίες είναι οι Φαναράκι και Χαβούλι στον Μούδρο, Κέρος στην Καλλιόπη, όπου υπάρχει και το Keros Surf Club, Νεφτίνα στο Ηρώο των Καβείρων. ∆ύσκολες να πας αν δεν υπάρχει σκάφος, αλλά εξαιρετικές, οι Πέτασος, Καλόγερος.

Πού να µείνεις

Προετοιμάσου για λουξ καταστάσεις! Η Λήμνος διαθέτει μερικά πολυτελή (και ακριβά) resorts, που αξίζουν τον κόπο – και το χρήμα. Σε απόσταση ανάσας από τη θάλασσα το Ακτή Μύρινα (23686)  – το είχε επιλέξει κάποτε ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Ο Κούρκουλος έµενε στις σουίτες της Νεφέλης (23551), κάτω από το Κάστρο, ενώ και το Lemnos Village (23500) στο Πλατύ ήταν χώρος έλξης διαφόρων celebrities. Εξαιρετικό και το Porto Myrina (24805-6), που σου αποκαλύπτει τµήµατα από τον αρχαίο ναό της Αρτέµιδας. Για πιο προσιτές καταστάσεις υπάρχουν τα  Ήφαιστος (24960-2), Artemis (24075), επίσης στη Μύρινα, το Κύµα (71333) στον Μούδρο, η Αλιώτιδα (24406) στην παραλία Αϊ-Γιάννη.

Πού να φας και να πιεις

Μη φύγεις από το νησί χωρίς να δοκιμάσες τα φλομάρια (τοπική συνταγή με χυλοπίτες) και τα τοπικά τυριά (καλαθάκι και μελίχλωρο) και κρασιά. Για ζυµαρικά, αλανιάρη κόκορα µε φλοµάρια και κουνέλι στιφάδο πήγαινε στην ταβέρνα Μαντέλλα στις Σαρδές. Ταβέρνα Τζιτζιφιές στα Ρηχά Νερά, Ίριδα στη Μύρινα και Ταξίδι στον Ρωµέικο Γιαλό έχουν σούπερ κουζίνα. Για ψάρι αλλά και καλά κρεατικά στον Κόσµο και στο Κοράλι στον Μούδρο. Για πρωινό µε µπουγάτσα στον Ναυτίλο του Κοντιά, ενώ µετά από ξενύχτι στον Ρωµέικο Γιαλό η καντίνα του Τζίµη είναι ασφαλής λύση. Για ποτό, στον Καραγκιόζη, το πιο γνωστό κλαµπ του νησιού, το Privilege, αλλά και στα beach bars των παραλιών.

ΑΤΜ Εμπορικής Τράπεζας

Λιμάνι Μύρινας Αεροδρόμιο ΛήμνουΜούδρος: Κεντρικός δρόμος

Κωδικός: 22540

Αστυνομία: 22200

Λιμεναρχείο: 22225

∆ήμος: 22315

Πρ. Βοήθειες: 82000