- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Η Εύβοια του Αλέξανδρου Τσιοτίνη
«Εκεί μπορείς ν’ απολαύσεις μια υπέροχη μακαρονάδα με κωλοχτύπα που την έχει ψαρέψει ο ίδιος ο Αντώνης, στο ταβερνάκι του που είναι κι αυτό πάνω στο νερό»
![Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης στις διακοπές του Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης στις διακοπές του](/images/1074x600/jpg/files/2022-07-15/alexandros-tsiotinis.jpg)
Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, σεφ, ιδιοκτήτης του εστιατορίου CTC που φέτος απέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin, γράφει για τη δική του Εύβοια
Η Ελλάδα μας και τα νησιά της, ένας τόπος μαγικός στο μυαλό όλων μας, ευλογημένος. Και έχουμε άδικο; Τι έχει να ζηλέψει αυτή η χώρα… Ένας τόπος που οι ακτίνες του ήλιου τον λούζουν 10 μήνες τον χρόνο και έχει μάθει σε όλον τον κόσμο αυτή τη μαγική ελληνική λέξη, τη φιλοξενία.
Με ρωτάτε να σας πω για το αγαπημένο μου νησί… Τα τελευταία καλοκαίρια, κάνοντας consulting σε ωραία εστιατόρια, πηγαινοέρχομαι συνέχεια στα υπέροχα κυκλαδίτικα νησιά, την Πάρο, την Ίο, τη Σαντορίνη αλλά και στην Κέρκυρα, στη Σάμο… πώς να ξεχωρίσω ένα ανάμεσα σε τόσα;
![Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης στις διακοπές του Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης στις διακοπές του](/images/w734/jpeg/files/2022-07-15/image00004.jpeg)
Γι’ αυτό θα σας μιλήσω για ένα μέρος που για μένα, στο ντουλάπι των αναμνήσεων, έχει κερδίσει τον περισσότερο χώρο.
Είναι η Εύβοια και κυρίως η βόρεια πλευρά της.
Εκεί μόλις άγγιξα τα πρώτα μετεφηβικά μου χρόνια, μου ανακοίνωσε ο πατέρας μου πως αγόρασε, τότε, ένα μικρό οικοπεδάκι. Πάνω στη θάλασσα, στην κυριολεξία… Για να καταλάβετε, πάμε από την Αθήνα στα Καμένα Βούρλα με το αυτοκίνητο, το αφήνουμε εκεί, παίρνουμε το «σκαφάκι» μας και τσουπ περνάμε απέναντι και δένουμε στην… αυλή μας! Στην αρχή στήσαμε ένα τροχόσπιτο. Λίγο καιρό μετά, φτιάξαμε και ένα ξύλινο σπιτάκι, βάλαμε και μια ξύλινη εξέδρα, τύπου βεράντα, λουλουδάκια, έχουμε και δέντρα, λεμονιές και μια συκιά με ολόγλυκα σύκα – έχετε ακούσει, φαντάζομαι, για τα ξακουστά σύκα της Εύβοιας… Ακόμα και σήμερα το λέει ο πατέρας μου… «σπίτι όσο χωρείς και θέα όσο θωρείς», και είναι ακριβώς αυτό! Ένα λιλιπούτειο σπίτι που χωράει φίλους, συγγενείς, γνωστούς και αγνώστους – είμαστε της άποψης «όλοι οι καλοί χωράνε».
Απέναντι από εμάς είναι τα Λιχαδονήσια, ένα φανταστικό μέρος, με γαλαζοπράσινα νερά και πεντακάθαρες παραλίες που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ διάσημα και μαζεύουν πολύ κόσμο. Ε, εμείς τους βλέπουμε από απέναντι και ζούμε τη δική μας υπέροχη, κοσμοπολίτικη «εξ απεναντίας», απομόνωση!
![Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης στις διακοπές του Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης στις διακοπές του](/images/w734/jpeg/files/2022-07-15/image00001.jpeg)
Οι μέρες κυλούν χαλαρά και ράθυμα. Το πρωί, δηλαδή το χάραμα, με παίρνει ο πατέρας μου και πάμε για ψάρεμα. Εγώ στα 5 λεπτά βαριέμαι και την πέφτω όπου βρω και κοιμάμαι, ο δε πατέρας μου συνεχίζει να νομίζει ότι ψαρεύει.. Κατά τα λοιπά, οι βουτιές με το που ξυπνάς και οι βόλτες στο δάσος με τα ποδήλατα είναι μόνο η αρχή της ημέρας, ή αλλιώς ο λόγος-αφορμή να πάρεις μετά τον δρόμο προς το μικρό γειτονικό χωριουδάκι, τον Αϊ-Γιώργη. Εκεί μπορείς ν’ απολαύσεις μια υπέροχη μακαρονάδα με κωλοχτύπα που την έχει ψαρέψει ο ίδιος ο Αντώνης, στο ταβερνάκι του που είναι κι αυτό πάνω στο νερό.
Θα φάω τόσο πολύ, που το μόνο που θέλω μετά είναι μια μεσημεριανή σιέστα, αλλά κι εκεί έχω την καλύτερη! Φεύγω με το αυτοκίνητο, παίρνω τον δρόμο προς Κρέμαση, εκεί δίπλα στους καταρράκτες, θα ξαπλώσω και θα αφήσω τον ήχο του νερού να με χαλαρώσει.
![Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης στις διακοπές του Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης στις διακοπές του](/images/w734/jpeg/files/2022-07-15/image00006.jpeg)
Μέχρι να πιάσει το σούρουπο, όπου θα ανηφορίσω το βουνό και θα βρω το οινοποιείο του Βρυνιώτη στα Γιάλτρα. Θα με υποδεχτεί ο Γιώργος, και θα με βάλει σ’ ένα τραπεζάκι να χαζεύω τον ήλιο που ψάχνει τη θέση του γι’ ανάπαυλα. Θα μιλήσουμε για τον τόπο, για το σταφύλι, τον τρόπο που τον οδηγεί η φύση να οινοποιήσει τα υπέροχα κρασιά του, ενώ φυσικά εγώ τσιμπάω και το κατιτίς μου.
Έτσι μου αρέσει να περνάω τα καλοκαίρια μου, ανέμελα και ξεχωριστά…
* Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης είναι σεφ, ιδιοκτήτης του εστιατορίου CTC, και φέτος απέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας πλήρης οδηγός για την κομψή αρχόντισσα Κυρία των κυμάτων
Ο καθηγητής καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, μας ταξιδεύει με λέξεις και εικόνες από την έρημο στα χωριά του Μέσου Άτλαντα
Στο Σούνιο, η σύγχρονη αισθητική συναντά το ιστορικό κύρος
Θέα, καλαισθησία και κορυφαία φιλοξενία με όλα τα κομφόρ
Νυχτερινή ζωή, πλακόστρωτα σοκάκια, ανεμόμυλοι και γαλάζιες παραλίες
Οι ανεξερεύνητες ακτές και η σαγηνευτική φύση
Ο Δήμος Τρικκαίων σε μία διαφορετική πρωτοβουλία δωρεάν αναψυχής για τους πολίτες
Αφήνει τους επισκέπτες άφωνους με την καθηλωτική ομορφιά του φυσικού τοπίου της
Τα εκτενή αφιερώματα στο εντυπωσιακό ελληνικό νησί
«Παρθένα νερά και ειδυλλιακά τοπία - Το νησί που επιλέγουν οι διασημότητες»
Benvenuto al Maradona land
«Φανταστείτε την ελληνική παραλία των ονείρων σας», προτρέπει ο ταξιδιωτικός οδηγός
Ενσαρκώνει το πλατωνικό ιδεώδες ενός ελληνικού νησιού
Ένα νέος προορισμός, η Μήλος, έχει προστεθεί στο παραδοσιακό δρομολόγιο Πειραιάς - Ηράκλειο φέρνοντας το νησί ακόμα πιο κοντά και αναβαθμίζοντάς το σε ακτοπλοϊκό κόμβο των Κυκλάδων
Από κοντά η πόλη είναι σχεδόν φουτουριστική με στοιχεία εμιρατινά σαν σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας
Γαλάζια σημαία για 14η χρoνιά και καθαρισμός του βυθού στην παραλία Μάραθα από το πολυβραβευμένο για τις πράσινες πρωτοβουλίες του ξενοδοχείο
Πολυτελής φιλοξενία, κομψότητα, άνεση και διασκέδαση σε απόλυτη αρμονία
Προβλέψεις για δυναμική σεζόν στο νησί
Το Ekies All Senses Resort στη Βουρβουρού έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχυ της αισθητικής και της φιλοξενίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.