Τα καλοκαιρινά tips του 2022: Πληροφορίες, ιστορίες, μυστικά και νέα στα νησιά
Η Θάσος αγαπάει τα vintage Volkswagen Bus Camper Van
Τι πιο καλοκαιρινή εικόνα από ένα «χίπικο» βανάκι της Volkswagen. Οι Βαλκάνιοι (και όχι μόνο) λάτρεις τους, φέτος βρίσκονται στη Θάσο, 7 με 11 Ιουλίου για την ετήσια συνάντησή τους που διοργανώνει η Ελληνική Λέσχη φίλων των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων Bus Camper Van της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Λέσχες των Βαλκανικών χωρών. Οι ιδιοκτήτες λάτρεις του συγκεκριμένου οχήματος αλλά και του ιδίου σπίριτ διακοπών, λατρεύουν να ανταλλάσσουν απόψεις για τη βελτίωση των οχημάτων, να απολαμβάνουν τη φύση και να διοργανώνουν εκδρομές – κονβόι πάντα με την ίδια 60s διάθεση που φαίνεται ότι κάνει επανεμφάνιση στην κουλτούρα των διακοπών. 150 οχήματα και 300 λάτρεις έχουν μαζευτεί στη Δημοτική Κατασκήνωση του Πρίνου στη Θάσο, επιλογή που έγινε λόγω των υποδομών, του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπων του νησιού, στοιχεία που, όπως εκτιμούν οι διοργανωτές, καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις της συνάντησης.
Τι συμβαίνει στο προαύλιο Οικίας Μιχαηλίδου, στο Άνω Κουφονήσι;
Η «Αισιοδοξία», το 7ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, από τις 15 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2022, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ιδρυτή του, μαέστρου και πιανίστα, Κορνήλιου Μιχαηλίδη. Πέντε μοναδικές συναυλίες με δεκατρείς σπουδαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους και ο Ουκρανός Valeriy Sokolov, σε μια μοναδική συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν υπέρ του ταμείου αρωγής «Ukrainian Emergency Art Fund» που στηρίζει Ουκρανούς καλλιτέχνες οι οποίοι δοκιμάζονται στη σκιά του πολέμου.
Φοίνικες πάνω στο κύμα
Μία εξωτική παραλία, σαν κινηματογραφικό location, με φοίνικες επάνω στο άκουαμαρίν νερό. Στον Πάνορμο της Νάξου.
Αναρρίχηση στο Grande Grotta της Καλύμνου
Grande Grotta = Μεγάλη Σπηλιά. Η ονομασία είχε δοθεί από τους Ιταλούς στην κατοχή των οποίων ήταν τα Δωδεκάνησα από το 1911 (όταν τα απέσπασαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία), μέχρι το 1946 που αποφασίστηκε να περιέλθουν στην Ελλάδα, μετά τη συμμετοχή της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Σπηλιά είναι εντυπωσιακή, με υπέροχη θέα και αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως. Τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου σχηματίζονται μέχρι και ουρές επισκεπτών για να θαυμάσουν το Σπήλαιο με τον κοκκινωπό ασβστόλιθο, με ύψος 50 μέτρα, πλάτος που αγγίζει σε σημεία και τα 200 μέτρα.
Ο Τσε ζει στη Σίφνο
Στο Κάστρο της Σίφνου ζει ο «Κουβανός», ίσως το πιο cult μαγαζί στην Ελλάδα, αφιερωμένο με φανατισμό στον Τσε Γκεβάρα και στον Φιντέλ Κάστρο, γεμάτο αναμνηστικά, γκράφιτι, μπουκάλια Havana Club και ιστορίες του ιδιοκτήτη, του Κώστα, από τότε που ζούσε στην Κούβα. Κανονικό όνομα του μπαρ: Kavos Sunrise.
Ο Παπαδιαμάντης στη Σκιάθο
Οι παλιοί Σκιαθίτες έλεγαν ότι ήταν ένας περιθωριακός άνθρωπος, ο περίγελος του νησιού. Υπάρχει και μία παλιά φράση που έλεγαν για τον κοσμοκαλόγερο των ελληνικών γραμμάτων: «Ιφτιχώς που ήρθαν οι ξέν’ να μας ειπούν ότι ο μπάρμπας ήταν τρανός».
Το Κουρδιστό Πορτοκάλι
Στη Λήμνο υπάρχει βρεφονηπιακός σταθμός με το όνομα «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι». Για νήπια που, όταν μεγαλώσουν και δουν την ομώνυμη ταινία, κάτι μέσα τους θα κάνει κρακ γιατί μόλις θα έχουν ανακαλύψει μια ποπ δυστοπία.
Η Οδύσσεια ξεκινά στον Μόλυβο της Λέσβου
Από τις 11 μέχρι τις 19 Αυγούστου, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) θα στείλει μήνυμα για το μεγαλείο της ανθρώπινης αντοχής, της δύναμης και της επινοητικότητας, αφιερώνοντας τη φετινή του θεματική στην «Οδύσσεια». Στο φεστιβάλ συμμετέχουν κορυφαίοι μουσικοί από όλο τον κόσμο που θα ερμηνεύσουν έργα κλασικών συνθετών χωρισμένα σε ενότητες όπως Αναχώρηση, Περιπλανήσεις, Δοκιμασίες, Πηνελόπη κ.ά. Επίσης το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει στις 19 Αυγούστου σε παγκόσμια πρώτη την ανάθεσή του, το έργο των Κώστα Μαντζώρου και Νίκου Χαριζάνου «Ιθάκη», έργο για ηθοποιό/αφηγητή, τρίο εγχόρδων και προηχογραφημένο υλικό.
Το σύννεφο της Αμοργού
Στη Χώρα της Αμοργού, υπάρχει πάντα ένα μόνιμο σύννεφο από πάνω που βγάζει 10 μποφόρ και ας μη φυσάει σε όλο το νησί.
Ο Χονδρογιώργης της Σκοπέλου
Παραλία –καμία σχέση με σωματότυπο– που αποτελείται από πολλούς μικρούς κολπίσκους, υπέροχο και βολικό ψιλό βοτσαλάκι, βράχια και γαλάζια νερά, κοντά στην Περιβολιού. Κατεβαίνει μονοπατάκι για να έχει περισσότερη περιπέτεια. συμπληρώνουν το σκηνικό. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη (χωρίς ξαπλώstress) οπότε να είστε εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα. Καλύτερα όμως να αποφύγετε τον Χονδρογιώργη, αν φυσάει βόρειος άνεμος – θα σας τρελάνει. Για πιο σασπένς, αριστερά προς τα βράχια μπορείτε να φθάσετε κολυμπώντας στην παραλία της Πεθαμένης. Έχει, λέει, τον ομορφότερο βυθό και χρώμα νερού.
Βόλτα στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου
Βρίσκεται στον Αδάμαντα, στο επίνειο του νησιού. Είναι μία προσπάθεια ανάδειξης του ορυκτού πλούτου του νησιού που του δίνει αυτή τη γοητευτική, απόκοσμη όψη και της μεταλλευτικής του ιστορίας. Στους χώρους του Μουσείου υπάρχουν αντικείμενα, εικόνες και φωτογραφίες που παρουσιάζουν την εντυπωσιακή γεωλογική ιδιαιτερότητα της Μήλου και αφηγούνται με τον τρόπο τους τη μεταλλευτική ιστορία της, αποτίοντας, παράλληλα, έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους αυτούς που εργάστηκαν και εργάζονται για την ανάπτυξη της μεταλλείας στο νησί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Συλλογή Οψιδιανού του Μηλιού λαογράφου και συλλέκτη Ζαφείρη Βάου, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά και αποτελείται από τέχνεργα από οψιδιανό, αυτή τη χαρακτηριστική μηλιακή ηφαιστειακή πέτρα, που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην αρχαιολογία της πρώιμης εργαλειοτεχνίας του Αιγαίου.
Mamma Nia στην Κέρκυρα
Φουλ Ιούλιο και Αύγουστο, η Νία Βαρντάλος και όλο το γνωστό καστ του «Big Fat Greek Wedding» θα βρίσκονται στην Κέρκυρα γυρίζοντας το τρίτο σίκουελ της σειράς που, φυσικά, θα έχει γάμο. Οι περιοχές που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν γυρίσματα: Βίστωνας, Άγιος Ματθαίος, Βαρυπατάδες, Σωκράκι και το Χωριό του Μπούα. Κυκλοφόρησε ότι οι ανάγκες της παραγωγής θα είναι μέχρι και για 500 κομπάρσους οπότε... ποτέ δεν ξέρεις.
Ο Σίμος δεν είναι το παν
Αυτή η ατάκα θα μπορούσε να είναι λόγος καβγά για τους αφισιονάδος της παραλίας του Σίμου στην Ελαφόνησο, ειδικά για όσους την είχαν γνωρίσει πριν εμφανισθούν τα κότερα και οι ινφλουένσερς. Πάντως: η Ελαφόνησος κρύβει και άλλο ένα διαμαντάκι, στη δυτική της πλευρά – την παραλία Κάτω Νησί ή Παναγιά ή Λιμνίτσα λόγω των νερών της βροχής που συγκεντρώνονται στην παραλία το χειμώνα. Το ίδιο όμορφη αμμουδιά όσο του Σίμου, τέλειο νερό, κέδροι αλλά με ένα πλεονέκτημα έναντι της παραλίας του Σίμου: εδώ βλέπεις και μαγικό ηλιοβασίλεμα.
Το ωραιότερο γήπεδο του Αιγαίου
Δημοτικό Γήπεδο Τήνου, όμορφο και καταπράσινο, δίπλα στα μπλε νερά, στο σημείο Ηλιοβασίλεμα. (Το ηλεκτροδότησαν, μάλιστα, πριν 1-2 χρόνια.) Ακόμα και η διεύθυνσή του είναι ωραία: Καζανόβα 5.
Ο θρύλος λέει ότι τους χαμένους τους πετάνε στο νερό (όχι, εντάξει, πλάκα).
Σαν σκηνή από την Οδύσσεια…
Στους Τσουκαλάδες ο γάμος άρχιζε αρκετές μέρες πριν, με το πλύσιμο των μαλλιών για τα στρώματα. Επειδή το χωριό δεν είχε νερά, κατέβαιναν (με τα πόδια, εννοείται) στην παραλία του Άι-Γιάννη, σ’ ένα ονειρεμένο τοπίο, όπου το πράσινο φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Με τα άλογα κουβαλούσαν τα μαλλιά σε μεγάλα υφασμάτινα σακιά. Στο κεφάλι οι γυναίκες κουβαλούσαν κόφες και κοφοπούλες με όλα τα χρειαζούμενα για το μαγείρεμα και το φαγοπότι.
Στον Άι-Γιάννη, δίπλα στη θάλασσα, έφτιαχναν σκάβοντας στην άμμο ένα λόμπο μεγάλο σαν δωματιάκι για να έχουν γλυκό νερό. (Εκεί αναβλύζουν γλυκά νερά). Οι γυναίκες έπλεναν τα μαλλιά τραγουδώντας και άλλες δίπλα χόρευαν στην άμμο. Πιό πίσω, στ’ απόσκια, οι άντρες έστηναν φωτιές και μαγείρευαν. Συνήθως ξερόβρασμα. Πίτες και γλυκά τα είχαν φέρει έτοιμα από το χωριό. Η νύφη και ο γαμπρός, με δίσκους, τριγυρνούσαν και κερνούσαν όλους ούζο και γλυκά.
Όταν πλένονταν τα μαλλιά, τα απλώναμε στην άμμο, κοντά στη θάλασσα. Ήταν ποκάρια (όλο το μαλλί του προβάτου όταν το κουρεύουν) και κάθε τόσο πηγαίναμε και τα γυρίζαμε για να στεγνώσουν. Τότε στρώναμε τα άσπρα τραπεζομάντιλα που είχαμε φέρει, βγάζαμε τα πιάτα, τα ποτήρια, όλα τα σκεύη που είχαμε φέρει από το χωριό και τις πίτες, μοίραζαν και το ξερόβρασμα. Τρώγαμε, είχαμε βέβαια και το κρασάκι μας μαζί μας και πίναμε. Λέγαμε ευχές για το ζευγάρι, τραγουδούσαμε τα τραγούδια που λέγαμε και την ώρα που πλέναμε (…) Αργά το απόγευμα φορτώναμε τα πάνινα τσουβάλια με τα πλυμένα μαλλιά στα άλογα, φορτώνανε και τις κόφες στο κεφάλι οι γυναίκες κι ανηφορίζαμε για το χωριό. Η νύφη κι ο γαμπρός όταν συναντούσαν κάποιον, τον κερνούσαν.
(Αφήγηση ομάδας γυναικών από τους Τσουκαλάδες, για το βιβλίο της Εύης Λ. Βουτσινά «Λευκαδίτικα Μαγειρέματα», Fagotto Books)
Το βυθισμένο Γερμανικό πλοίο
Ακόμα πιο γοητευτική και μυστηριώδης η ομορφιά της Δονούσας με τα απομεινάρια ενός βυθισμένου Γερμανικού πλοίου από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, τον Κέδρο που είναι κοντά στο λιμάνι, με λευκή ψιλή άμμο και τιρκουάζ νερά. Πάρτε τη μάσκα, υποδυθείτε τον Κουστό που ανακάλυψε ναυάγιο και μετά διηγηθείτε τις περιπέτειές σας ενώ τρώτε πεντανόστιμα πιάτα με λαχανικά από το μικρό, ιδιόκτητο μποστανάκι της ταβέρνας με το ίδιο όνομα: Κέδρος.
Τα νησιά στο Twitter
- Mια φορά στη Μύκονο είχε πάρει φωτιά μια καλαμιά και είχανε σκάσει θυμάμαι ΔΥΟ πυροσβεστικά. Ήμασταν σε λεωφορείο, θυμάμαι, και είχε ψοφήσει όλο το λεωφορείο στα γέλια.
- Και η Λήμνος βγάζει Φέτα, αλλά άλλο το Καλαθάκι.
- Γραβιέρα Σαμιχάλη τέρας, από το βόρειο άκρο του νησιού! Μετά έλα να μου πεις για γκουρμέ τυριά και πράσινα άλογα!
- Πολύ ωραία η Σκύρος. Κάνε την εκδρομή με τη βάρκα στο νότιο μέρος του νησιού, ρώτησε για τις παραλίες κοντά στο στρατόπεδο– στη μια κατεβαίνεις με σχοινί! Στα παιδιά αρέσει και η βόλτα με τα άλογα.
- Θα βρω ένα ήσυχο μέρος στη Μύκονο να μονάσω.
- Λέσβος: Άλογο τραυματίστηκε (και το θανάτωσαν) σε παράνομους ιππικούς αγώνες σε περιοχή NATURA που ισοπεδώνουν με φορτηγά. (@ippothesisGR)
- Πήγα πέρσι Κέρκυρα μετά από 15 χρόνια... Γιατί οι Κερκυραίοι σταμάτησαν να μιλούν τραγουδιστά; Γιατί σταμάτησε αυτή η απίστευτη μελωδία στα αυτιά κάθε τουρίστα;
- Δύο μήνες Θάσο και με έχουν μάθει όλοι οι ταβερνιάρηδες του νησιού. Τρελό πάρτι άνιμαλ.
- Σοφία Αραπογιάννη: Η περσινή «Σταρ Ελλάς» ξεναγεί τουρίστες με το καΐκι στις παραλίες της Ιθάκης.
- Δημήτρης Μαυρίδης: Ο αθλητής που έκανε τον γύρο της Σαμοθράκης τρέχοντας και κολυμπώντας.
- Στη Σαντορίνη ήταν εικόνα αμερικανικής εισβολής όταν πήγα πριν δυο εβδομάδες. Πάνω από 80% των τουριστών του νησιού.
- Μόλις έμαθα ότι στους Παξούς έχει μοβ τσούχτρες, σμέρνες και σκυλόψαρα. Δε βαριέσαι... Και η πλαστική πισίνα μια χαρά είναι.
- Η πρωτεύουσα του ρεμπέτικου είναι η Σκόπελος. Εκεί είναι λες και γεννιούνται με ένα μπουζούκι στο χέρι. Και φυσικά έχει και τον Ξηντάρη που παίζει στο μαγαζί του μαζί με τους γιους του. Επίσης, αν πάει κάποιος, να επισκεφθεί οπωσδήποτε και τον Μώλο του Αστεριάδη. Μαγική φωνή και παίξιμο.
- Λευκάδα έπρεπε να λέγεται η περιοχή κάτω απ’ το μαγιό.
Το μυστικό της Ανάφης
Είναι γνωστό σχεδόν ανέκδοτο ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης που θέλουν ένα υπέροχο, ήσυχο μέρος με καλή (και όχι τόσο μαύρη...) θάλασσα για διακοπές, προτιμούν την Ανάφη. Είναι ο ορισμός του «Χωρίς Ξαπλώstress». Από την παραλία του Ρούκουνα με την ωραία σεβεντίλα της, τη δυσπρόσιτη αλλά πανέμορφη παραλία των Αγίων Αναργύρων με την άμμο-πούδρα, μέχρι τον οικογενειακό Άγιο Νικόλαο και το Κλεισίδι που είναι ιδανικό για απογευματινό μπάνιο, μέχρι «το μυστικό που κάηκε πια», τις δύο παραλίες Κατσούνι- Φλαμουρού που για να δεις τον βυθό δεν χρειάζεσαι μάσκα, η Ανάφη πάντα έχει ένα νέο μυστικό για όποιον την πιστεύει.
Απορία του Πανωλεθρίαμβου:
- Γιατί όλοι φωτογραφίζονται στο ηλιοβασίλεμα της Οίας;
- Λόγω γραφικοκρατίας.
(@kukutux)
Ένα νησί χρυσό και ροζ
Η νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι βρίσκεται 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας, στα ανοιχτά του Νότιου Κρητικού Πελάγους. Είναι μια επίπεδη νησίδα πασίγνωστη για τα τροπικά νερά της που εξαντλούν όλη τη χρωματική παλέτα του γαλάζιου και του πράσινου, το προστατευόμενο δάσος με τους μεγάλους άρκευθους και τα θαμνοκυπάρισσα και τα εκατομμύρια σπασμένα κοχυλάκια που δίνουν στη λευκή άμμο μια ροζ απόχρωση. Οι Γεραπετρίτες λατρεύουν το νησί αυτό και το ονομάζουν απλά «Νησί». Λέγεται ότι πριν από χρόνια ο Gianni Agnelli, ο πρόεδρος της Ferrari, ήθελε να αγοράσει το νησί για να το κάνει τουριστικό θέρετρο.
Η Χρυσή, η νήσος Χρυσέα των αρχαίων, παίρνει το όνομα της από την κατάξανθη άμμο που έχει καλύψει όλο το νησί και προέρχεται κυρίως από θρύψαλα χιλιάδων κοχυλιών και συγκρατείται από τις ρίζες των άρκευθων. Το δεύτερο όνομα Γαϊδουρονήσι (ή Γαδαρονήσι) προέρχεται από το γεγονός ότι παλιά όποιος γάιδαρος γερνούσε στην Ιεράπετρα, οι Ιεραπετρίτες τον έφερναν στο νησί για να πεθάνει.
(από το youtube του giannis psaroudakis)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία, στεγάζονται σ’ ένα πλήρως αναπαλαιωμένο αρχοντικό στo διεθνώς βραβευμένο χωριό των Αρχανών
7.000 επισκέπτες σε έξι ημέρες λειτουργίας
Αποθέωση για το νησί των Σποράδων
Τα μαύρα νερά λίμνης, τα επιβλητικά βουνά που είναι χιονισμένα στις κορυφές, το πολικό ψύχος, η απόλυτη σιγή του τοπίου και τα ξύλινα σπιτάκια
Περπατώντας στα χειμωνιάτικα μυστικά του Αποκόρωνα
Το εκτενές αφιέρωμα για το ελληνικό νησί
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν διακοπές το φθινόπωρο ή σε δροσερά μέρη
Τα δώρα της A.V. στους αναγνώστες της: 5 μοναδικές διαμονές σε υπέροχα ξενοδοχεία
Αν νομίζετε ότι πρόκειται για κάποιο νησί, κάνετε λάθος
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Το νησί της Αφροδίτης και των συναισθημάτων
Το World Pass powered by Telekom, μας ταξίδεψε στο τουρνουά gaming «T-Esports Championship»
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.