- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σκύρος: Γιατί να επισκεφθείς το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων.
Μπορεί το τρίπτυχο Σκιάθος-Σκόπελος-Αλόννησος να είναι πολύ δημοφιλές, η αλήθεια είναι όμως ότι εξίσου -αν όχι και περισσότερο- όμορφη είναι και η Σκύρος. Το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων, διάσημο για τα μικρόσωμα αλογάκια, τα παραδοσιακά χειροποίητα σκυριανά καρεκλάκια και το μύθο που λέει ότι εκεί δολοφονήθηκε ο Θησέας, έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σου.
Η πρόσβαση γίνεται αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς από την Κύμη Ευβοίας με ένα δρομολόγιο την ημέρα (το καλοκαίρι αυξάνονται) και η απόσταση είναι κάτι λιγότερο από δύο ώρες. Εδώ, αξίζει να αναφερθεί ότι το πλοίο «Αχιλλέας» που πραγματοποιεί τα δρομολόγια ανήκει στη Σκύρος Ναυτική Εταιρεία, μία από τις ελάχιστες εταιρείες λαϊκής βάσης που υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα. Η Σκύρος Ν.Ε ιδρύθηκε το 1980, έχει πάνω από 2.000 μετόχους-κατοίκους και φίλους της Σκύρου, ενώ ο Δήμος Σκύρου κατέχει το 27% των μετοχών.
Τι θα δεις στη Σκύρο
Η Σκύρος είναι στο μεγαλύτερο τμήμα της ορεινή, με δύο διακριτούς ορεινούς όγκους στο βόρειο και το νότιο τμήμα. Το βόρειο τμήμα, γνωστό ως Μερόη, καλύπτεται από πυκνό πευκοδάσος, ενώ στο νότιο τμήμα, τα βουνά είναι χέρσα και βραχώδη. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το βόρειο κομμάτι συγγενεύει με τα φυσικά τοπία των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας, ενώ το νότιο με τα τοπία της νότιας Εύβοιας και των Κυκλάδων. Εκτός όμως από την αδιαπραγμάτευτη φυσική του ομορφιά, το νησί έχει να προσφέρει πολλά για να δεις ή να κάνεις...
Τα αλογάκια της Σκύρου
Το αλογάκι της Σκύρου είναι μια ιδιαίτερα μικρόσωμη φυλή αλόγων, θεωρείται μια από τις μικρότερες φυλές του κόσμου. Για αυτό το λόγο διεθνώς κατατάσσεται στα πόνι, αν και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, εκτός του ύψους, είναι κοινά με εκείνα των αλόγων. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 ήταν καταγεγραμμένα 220 καθαρόαιμα σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία 120 βρίσκονταν στην Σκύρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα έχει περιλάβει ανάμεσα στις σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων και χρηματοδοτεί τις πρωτοβουλίες που έχουν σκοπό την προστασία τους. Ό,τι και να διαβάσεις βέβαια, δε συγκρίνεται με το πόσο αξιολάτρευτα είναι από κοντά. Πραγματικά αρχοντικά και θαυμαστά ζώα που χαίρεσαι να βλέπεις -και να φωτογραφίζεις φυσικά! Αναζήτησέ τα οπωσδήποτε.
Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς
Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1964 και είναι ένα από τα πρώτα τοπικά Ιστορικά - Λαογραφικά Μουσεία της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε για να σωθεί η Σκυριανή παραδοσιακή κληρονομιά και να διαδόσει το μήνυμα πως το Παρόν και το Μέλλον πρέπει να στερεώνονται στην Παράδοση. Αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται συνεχώς, έχοντας να παρουσιάσει ένα πλούσιο ιστορικό δραστηριοτήτων. Ένας σύγχρονος λαβύρινθος που εκτείνεται σε διαφορετικά επίπεδα μέσα στον οποίο σε ξεναγούν με πολύτιμα ιστορικά και κοινωνικά σχόλια οι ξεναγοί του μουσείου. Εδώ θα συναντήσεις δείγματα του σκυριανού πολιτισμού, όπως ξυλόγλυπτα, κεντητά, διακοσμητικά αντικείμενα και κεραμικά. Ακόμη, υπάρχουν εργαλεία και σκεύη της παραδοσιακής οικονομίας, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και εντύπων δεκάδων ετών, πίνακες ζωγραφικής του ίδιου του Μάνου Φαλτάις και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα είδη. Στο πωλητήριο θα βρεις επιλεγμένα αντικείμενα τέχνης, όπως μοναδικά χειροποίητα κεραμικά, σχέδια σκυριανών κεντημάτων, αντίγραφα έργων του Μάνου Φαλτάϊτς, βιβλία και διάφορα αναμνηστικά για να πάρεις μαζί σου, ενώ μια μικρή στάση στο υπέροχο μπαλκονάκι του με την πανοραμική θέα επιβάλλεται.
Άγαλμα και τάφος του Ρούπερτ Μπρουκ
Ακριβώς δίπλα στο Μουσείο βρίσκεται η πλατεία Μπρουκ, με πανοραμική θέα στην ανατολική πλευρά του νησιού και ένα ορειχάλκινο άγαλμα προς τιμήν φιλέλληνα άγγλου ποιητή Ρούμπερτ Μπρουκ να κοσμεί το κέντρο της. Στη βάση του αγάλματος που φιλετέχνησε ο γλύπτης Μ. Τόμπρος, έχει δύο επιγραφές. Η μία στην ανατολική πλευρά γράφει: «Το μνημείο τούτο ανηγέρθη τω 1930 δια διεθνών εράνων – και τώρα που της Αττικής είδα το άγιο χώμα ας πεθάνω – Ρούπερτ Μπρούκ» και στη δυτική «Στον Ρούπερτ Μπρούκ 1887 – 1915 στην αθάνατη ποίηση». Στον όρμο Τρείς Μπούκες, βρίσκεται και ο τάφος του Μπρούκ που πέθανε το 1915 ενώ υπηρετούσε στο Αγγλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, και τάφηκε εκεί σύμφωνα με τη μεγάλη του επιθυμία, σε ηλικία 28 χρονών.
Skyros Run
Η ετήσια αγωνιστική διοργάνωση του νησιού που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά. Το Skyros Run δεν είναι αποκλειστικά αγώνες δρόμου αλλά ένα τριήμερο αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που σου δίνει τη δυνατότητα να θαυμάσεις το νησί υπό μια διαφορετική σκοπιά. Φέτος μάλιστα προστέθηκε και το Castle Challenge που δίνει την ευκαιρία σε όσους το τολμήσουν να απολαύσουν τις ομορφιές του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας. Το Skyros Run που αποτελεί πλέον θεσμό για το νησί, θα πραγματοποιηθεί 18-19 Ιουνίου 2022 και όλοι οι συμμετέχοντες και οι συνοδοί τους θα έχουν 50% έκπτωση στην τιμή των εισιτηρίων από το χρυσό χορηγό της διοργάνωσης, τη Σκύρος Ναυτική Εταιρεία. Οι εγγραφές συνεχίζονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης για όλους τους αγώνες, ενώ εδώ μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες και προτεινόμενα καταλύματα διαμονής.
Κάστρο Σκύρου
Μία ανάβαση στο Κάστρο της Χώρας επιβάλλεται. Από τη μία η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των περιμετρικά χτισμένων σπιτιών και από την άλλη τα απομεινάρια της ακρόπολης του νησιού σε ταξιδεύουν στο χρόνο. Αυτός ο πελώριος βράχος υπήρξε το επίκεντρο των γεγονότων του νησιού από τους προϊστορικούς χρόνους και τη μυθολογική εποχή. Εδώ είχε χτιστεί η αρχαία ακρόπολη, στη θέση «Σπηλιά Ανδριώτη» λέγεται ότι σκοτώθηκε από τον Λυκομήδη ο βασιλιάς της Αθήνας Θησέας, ενώ η μυθολογία αναφέρει επίσης ότι εδώ έκρυψε η Θέτιδα τον Αχιλλέα ντυμένο κορίτσι για να τον γλιτώσει από τον Τρωικό πόλεμο. Κατά το 15ο αιώνα που το νησί βασανιζόταν από πειρατικές επιδρομές, το κάστρο ήταν το καταφύγιο των κατοίκων του νησιού που διατηρούσαν εκεί ένα δεύτερο νοικοκυριό. Στο εξωτερικό τείχος διασώζονται ερείπια τεσσάρων ημικυκλικών πύργων, ενώ λίγο πριν την κορυφή θα συναντήσεις το Μοναστήρι «Αϊ-Γιώργης ο Επανωτός» που ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον Νικηφόρο Φωκά και είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους. Η πρόσβαση στο κάστρο και στο μοναστήρι για πολλά χρόνια δεν ήταν δυνατή λόγω εργασιών αποκατάστασης μετά τις ζημιές που σημειώθηκαν στο σεισμό του 2001. Πλέον όμως ο χώρος είναι ξανά ανοιχτός για επισκέψεις.