- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σάμος: Ο Μιχάλης Τρεμόπουλους γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice
Σάμος: Πρόκειται για ονομασία προερχόμενη από τη φοινικική λέξη Σάμα – σημαίνει βουνά που εκτείνονται απότομα ως τις ακτές. Δύο μεγάλες για το μέγεθος του νησιού οροσειρές (ο Καρβούνης και ο Κέρκης) κρύβουν μέσα τους σπηλιές (ως και υποθαλάσσιες στην περιοχή των Σεϊτανιών)· στα κοιλώματά τους σε ξαφνιάζουν φαράγγια και καταρράκτες με τρεχούμενα νερά και στα υψώματα κάστρα που φιλοξενούσαν πληθυσμούς κατά το παρελθόν. Επιπλέον, υπάρχει οργιώδης βλάστηση, που στον ίσκιο της ξαποσταίνουν τσακάλια και χαμαιλέοντες, δύο σπάνια είδη πανίδας σε μεσογειακό νησί.
Πιο πάνω, στο μονοπάτι προς την ψηλότερη κορφή, τη Βίγλα, ακόμα και το αμάθητο μάτι εντυπωσιάζεται από τις ποικιλίες (70 περίπου είδη έχουν καταγραφεί) άγριας ορχιδέας. Και πιο κάτω, στις υπώρειες, μια σειρά από πεζούλες συγκρατούν, λόγω ανάγλυφου, το γόνιμο έδαφος, όπου και τρέφονται οι ρίζες για να γονιμοποιήσουν καρπούς, από όπου βγαίνουν οι διάφορες ποικιλίες κρασιού που ήδη από το 19ο αιώνα έκαναν γνωστό το νησί διεθνώς.
Και κοντά σ’ αυτά, πόλεις (Βαθύ, Καρλόβασι) με μεγάλο αρχιτεκτονικό πλούτο, άσχετα αν εμείς οι σύγχρονοι κάνουμε ό,τι μπορούμε να τον «κρύψουμε» πίσω από αταίριαστα τσιμεντένια ογκώδη κουτιά, θάβοντας κάτω από τόνους ασφάλτου τα ξεχασμένα, σε ερειπιώδη μορφή –για να μας …αδειάσουν τη γωνιά– καλντερίμια, με πολλή λαμαρίνα στους δρόμους και στα πεζοδρόμια –η εσωτερική συγκοινωνία είναι σχεδόν ανύπαρκτη–, και το σκουπιδομάνι (ούτε για δείγμα κάδος ανακύκλωσης), με τις θάλασσες στο Βαθύ και στο Πυθαγόρειο προβληματικές από την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού.
Αλλά τα όποια προβλήματα δεν μπορούν να μηδενίσουν τον Ευπαλίνο, καθώς και το πρώτο τούνελ, μήκους πάνω από ένα χιλιόμετρο, που κατασκεύασε πριν είκοσι έξι αιώνες ο ηλιοκεντριστής Αρίσταρχος (ευτυχώς τότε δεν υπήρχε …ιερά εξέτασις), και τον πάνω από όλα κήρυκα της εγκράτειας Πυθαγόρα. Αλλά ούτε κι αυτούς τους καθημερινούς προγόνους μας που κατασκεύαζαν καλύβια και ξωκλήσια (σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων, πολλά από αυτά αντέχουν στο χρόνο), νερόμυλους και υδρόμυλους για το βιος τους. Ακόμα και οι παλιοί οικισμοί, έτσι χωροθετημένοι, ήταν λες και φέρουν τη σφραγίδα της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Κι ας αγνοούσαν την οικολογία…
* Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο έγκυρος ταξιδιωτικός οδηγός προτείνει διακοπές εκτός σεζόν «χωρίς ορδές τουριστών»
Το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στα νοτιοδυτικά της Λέσβου φημίζεται για τις πηγές του
Το διθυραμβικό αφιέρωμα βρετανικού Μέσου στο ελληνικό νησί
Τα πολλά και διαφορετικά κομμάτια της δένουν μεταξύ τους με φροντίδα και αγάπη, την οποία αγάπη καταθέτουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι κάτοικοί της…
"Ella" και ζήσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογόνησης στα "Ella Resorts"
Το νησί αποτελεί την «καρδιά» ενός εκ των μεγαλύτερων φυσικών θαλάσσιων πάρκων της Ευρώπης
Το αφιέρωμα στην «αγαπημένη εποχή του έξυπνου ταξιδιώτη για διακοπές»
«Ένα ελληνικό νησί που δεν το εντοπίζουν τα ραντάρ του μαζικού τουρισμού»
...και την αξίζει γιατί σηκώνει βάρη περισσότερα απ' όσα αντέχει - να τα λέμε κι αυτά
Μερικές συμβουλές για να πετάξεις με χαμηλού κόστους αεροπορική, χωρίς να κλαις το πορτοφόλι σου
«Η κάθε στιγμή εκεί ήταν συγκλονιστική»
Εδώ οι Βρετανοί του Αστερίξ είναι ακόμα αναγνωρίσιμοι, πίνουν τσάι και μαζεύονται στα σπίτια τους στις 6μμ που κλείνουν τα μαγαζιά του γραφικού Γκίλντφορντ
Στη λίστα του Far Away Travel Blog
Ρεκόρ αφίξεων από τον Μάιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.