Ταξιδια

Η Χίος της δημοσιογράφου Μαρίας Καλλιμασιά

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ Summer Guide 2011
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Χίος της Μαρίας Καλλιµασιά
Η Χίος της Μαρίας Καλλιµασιά

Χίος: Η Μαρία Καλλιμασιά γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice

Η Χίος για µένα δίνει νόηµα σε πολύ συγκεκριµένες λέξεις: πατρίδα, ρίζα, διακοπές. Μπρρρ... κρυστάλλινα νερά. Παιδικοί φίλοι. Μυρωδιές. Η καρδιά µου ζεσταίνεται και φτερουγίζει κάθε φορά που µυροβόλες αναµνήσεις και εικόνες ξεπηδάνε από την άβυσσο της χιώτικης µνήµης µου, και οι στιγµές αυτές είναι από εκείνες που µε κάνουν να αναπνέω καλύτερα.

Το νησί, µε το που πατάς το πόδι σου, σε προκαλεί να το εξερευνήσεις. Με 52 χωριά, που όλα έχουν ξεχωριστό και µοναδικό χαρακτήρα, και αµέτρητες παραλίες – αν δεν είσαι τύπος των εξερευνήσεων, µην πας. ∆εν σου ταιριάζει. Τη Χίο για να την καταλάβεις πρέπει να αφεθείς στις µυρωδιές της και να περιπλανηθείς.

Να σου αρέσει να οδηγείς σε φιδίσιους δρόµους και να αναζητάς µε πάθος ηλιοβασιλέµατα διασχίζοντας πευκοδάση και ελαιώνες. Να µη δυσανασχετείς µε τις αποστάσεις και να συγκινείσαι βαθιά µε τους µουλαρόδροµους. Να µη βαριέσαι και να ξέρεις να απολαµβάνεις τις διαδροµές προς αναζήτηση της µαγικής παραλίας, έχοντας πίστη ότι ο τελικός προορισµός θα σε αποζηµιώσει. Επιπλέον, αν επιζητάς την κάθαρση έχεις πραγµατικά σωθεί, γιατί κάθε φορά που θα βουτάς στα πεντακάθαρα αιγαιοπελαγίτικα ιστορικά νερά θα νιώθεις ότι λυτρώνεσαι από τις παλιές αµαρτίες και είσαι έτοιµος για τις καινούργιες. Επίσης, θα νιώσεις πολύ τυχερός αν σου αρέσει η ιστορία και η αρχιτεκτονική, γιατί θα εκτιµήσεις ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο  Όµηρος κατάγεται από τη Χίο, αλλά και το ότι είναι η πρώτη πόλη παγκοσµίως που εφάρµοσε δηµοκρατικό καθεστώς.

Η αρχιτεκτονική των χωριών θα σε συγκλονίσει. Η βυζαντινή Βολισσός είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά και τα µεσαιωνικά Μαστιχοχώρια (13ου και 14ου αιώνα) θα σε ταξιδέψουν βαθιά στο χρόνο.

Ακόµα, όµως, κι αν για κάποιο λόγο που µόνο εσύ ξέρεις δεν σου αρέσει τίποτα απ’ όλα αυτά, στο τέλος του ταξιδιού θα συνειδητοποιήσεις ότι τελικά πάντα σου άρεσαν αλλά δεν το ήξερες ή το είχες ξεχάσει.

Μη φύγεις χωρίς…

Να δοκιµάσεις µαστίχα υποβρύχιο σε οποιοδήποτε καφενείο, λουκουµάδες στον Μανάρα και παγωτό από τον Κρόνο στην Απλωταριά.

Να κολυµπήσεις στα Μαύρα Βόλια στην Αγία Φωτιά, στα Κάτω Φανά στον Καρφά, στην Ελίντα.

Να µπεις τουλάχιστον σε ένα από τα αρχοντικά του Κάµπου (το Αργέντικο είναι υποδειγµατικό).

Να επισκεφθείς το µεγάλης πολιτιστικής αξίας Βυζαντινό Μοναστήρι της Νέας Μονής, και τη σπουδαία Βιβλιοθήκη του Αδαµάντιου Κοραή, µία από τις παλαιότερες στην Ελλάδα.

Να περιπλανηθείς στα Μαστιχοχώρια: Αρµόλια, Ολύµποι, Βέσσα, Καλλιµασιά, Καλαµωτή και, κυρίως, Πυργί και Μεστά, που έχουν διατηρήσει περισσότερο από τα άλλα αναλλοίωτο τον οχυρωµατικό τους χαρακτήρα.

Να απολαύσεις τη δύση και τη θέα στο Αιγαίο από τα Αυγώνυµα και να γνωρίσεις την άγρια οµορφιά του Ανάβατου. Επίσης, αξέχαστη δύση θα ζήσεις και στη Βολισσό, όπου θα συνδυάσεις φαγητό και ποτό στο Yamati.

Να φας στο εστιατόριο Χότζας στη Χώρα.

Να αγοράσεις µαστίχα, λικέρ µαστίχα, ούζο, τυρί µαστέλο, γλυκά του κουταλιού (οπωσδήποτε φιστίκι), πήλινα από τα Αρµόλια, στάµνες και µέλι θυµαρίσιο από τη Σιδερούντα.

Ωραίο και ενδιαφέρον είναι να γνωρίζεις ότι…

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπαλαιωθεί πολλά αρχοντικά και παραδοσιακοί οικισµοί στα χωριά που διαθέτουν εξαιρετική ατµόσφαιρα και καλές τιµές. Είναι πολύ καλή ιδέα να µείνεις σε ένα από αυτά.

Το 75% των κατοίκων ασχολείται µε τη ναυτιλία, η οποία παίζει µεγάλο ρόλο στην οικονοµική ζωή του νησιού, και µόνο το 15% µε τον τουρισµό, το ποιοτικό επίπεδο του οποίου είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ο σχίνος είναι αειθαλής θάµνος που ζει πάνω από 100 χρόνια. Σχίνοι που δακρύζουν και βγάζουν τη µαστίχα ευδοκιµούν µόνο στη Χίο λόγω των υποθαλάσσιων ηφαιστείων και του κλίµατος, λένε οι επιστήµονες.

Κάθε χρόνο εξάγονται περίπου 120 τόνοι µαστίχας.

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που έχουν τα Μαστιχοχώρια, µε τα στενά σοκάκια και τη λαβυρινθοειδή δόµηση, στόχο είχε την προστασία των µαστιχοκαλλιεργητών και των οικογενειών τους από τους πειρατές που εποφθαλµιούσαν την πολύτιµη µαστίχα.

Το Μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας, προστάτιδας της Χίου, είναι ένας από τους σηµαντικότερους ναούς του Αιγαίου.

Το «ξυστό» –εναλλαγή µαύρου και άσπρου σε γεωµετρικά σχέδια και συνεχόµενα µοτίβα– είναι µια τεχνική στολίσµατος που χρησιµοποιείται στις προσόψεις σπιτιών και εκκλησιών στο χωριό Πυργί, µοναδική στην Ελλάδα. Η οµορφιά των µοτίβων σε θαµπώνει.

Οι Χιώτες πάνε δυο-δυο. Αλλά αυτό το ξέρεις.

Πολλά χιώτικα φιλιά

* Η Μαρία Καλλιμασιά είναι διευθύντρια έκδοσης του περιοδικού Votre Beauté

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.