- CITY GUIDE
- PODCAST
-
31°
H Σαντορίνη του Άρη Κεφαλογιάννη
«Η επιλογή του τόπου φιλοξενίας και μύησης των ξένων συνεργατών μου δεν θα μπορούσε να μην ταυτίζεται με τα αγαπημένα μου μέρη στην Ελλάδα. Και από αυτά στην κορυφή η Σαντορίνη»
![kefalogiannhs.jpg kefalogiannhs.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2020/07/15/kefalogiannhs.jpg)
Ο Άρης Κεφαλογιάννης γράφει για την δική του Σαντορίνη
Αγαπώ την Ελλάδα και ακόμα περισσότερο αγαπώ την ελληνική μεσογειακή διατροφή με τις μεγάλες της διαχρονικές παγκόσμιες αξίες, την ευζωία (wellness) και την περιβαλλοντική αειφορία (sustainability). Γι’ αυτό η πιο αγαπημένη μου στιγμή μέσα στον χρόνο είναι όταν υποδέχομαι τους ξένους μου συνεργάτες για να τους μυήσω στην ελληνική διατροφή και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Άλλωστε η λέξη δίαιτα στα αρχαία ελληνικά σήμαινε τρόπος ζωής.
Η επιλογή του τόπου φιλοξενίας και μύησης των ξένων συνεργατών μου δεν θα μπορούσε να μην ταυτίζεται με τα αγαπημένα μου μέρη στην Ελλάδα. Και από αυτά στην κορυφή η Σαντορίνη. Το ηλιοβασίλεμα, η μαγευτική θέα της Καλντέρας από ένα από τα πρώτα μικρά ξενοδοχεία που χτίστηκαν στην Οία –τον Περίβολα–, με τα υπόσκαφα δωμάτιά του και τη διάσημη πισίνα στο χείλος του γκρεμού, και μετά τα αρώματα και οι γεύσεις του νησιού που διατηρεί τη μεγάλη γαστρονομική του παράδοση και τα προϊόντα του. Το διάσημο Ασύρτικο, το ανερχόμενο Μαυροτράγανο, το επιδόρπιο Βινσάντο, τα ντοματάκια, η φάβα, η άσπρη μελιτζάνα, η κάπαρη. Η εμβληματική Σελήνη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός, τα παραδοσιακά ταβερνάκια στον Περίβολο… Θυμάμαι φτάσαμε μια φορά πολύ νωρίς στην τουριστική σεζόν, το νησί σχεδόν άδειο, μας έβγαλε ο ταβερνιάρης ένα τραπέζι πάνω στη μαύρη άμμο, μόνοι μας στην απέραντη παραλία, οι ξένοι συνεργάτες μου δεν θα το ξεχάσουν ποτέ· τα οινοποιεία, οι αμπελώνες όπου το κλήμα στεφανώνει την ηφαιστειακή γη για να προστατευτεί από τον ήλιο και τον αέρα, ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι και μετά τα μπαρ και οι γκαλερί στα Φυρά.
Και λίγο Κρήτη…
Η εμπειρία της Σαντορίνης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασύγκριτη αν δεν υπήρχε το «harvest trip» της Κρήτης. Στα τέλη του Νοέμβρη, η εμπειρία της Κρήτης ξεκινάει με ταξίδι στη γραφική Σητεία στους ελαιώνες, μάζεμα ελιάς με το χέρι, πρωινό με γραβιέρα, ντομάτα, ελιές, ντάκο, λάδι και τσικουδιά, μεταφορά του κόπου της ημέρας, των ελιών που μαζέψαμε στο ελαιοτριβείο, και μετά βούτημα από ψωμάκι στο φρέσκο μυρωδάτο και πικάντικο λάδι που βγαίνει από τον κρουνό του ελαιοτριβείου. Αργά το μεσημέρι προς απογευματάκι γεύμα τέλη Νοέμβρη στην ανατολική Κρήτη, ο καιρός μυρίζει ακόμα καλοκαίρι, άρα έξω κάτω από την κληματαριά δίπλα στις παραστιές που στη φωτιά τους ψήνονται κατσικάκι – σταμναγκάθι, φάβα και οι καλύτερες τηγανητές πατάτες στον κόσμο τηγανισμένες στο φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το βράδυ καζάνι ειδική παραγγελία για τους προσκεκλημένους μας.
*Ο Άρης Κεφαλογιάννης είναι Πρόεδρος της Legendary Food Α. Ε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναψυχή και διασκέδαση με επιλογές για όλη την οικογένεια
Ο μουσικός και κιθαρίστας γράφει για το νησί που σου φρεσκάρει το μυαλό και την ψυχή
Η σχεδιάστρια κοσμημάτων σε ένα κείμενο για το νησί που ακόμα κι αν δεν επιστρέψεις ξανά θα είναι για πάντα στην καρδιά σου
Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής γράφει για την Ελούντα που γνώρισε μετά το Ντα Λουζ και αγάπησε για πάντα
Η ιστορικός τέχνης γράφει για το νησί με την ιδιαίτερη αύρα
Ένας Ισλανδός γράφει για τη Φολέγανδρο της ψυχής του και την άπιαστη ελληνική γλώσσα
Ένα από τα λιγότερο γνωστά κεφάλαια της ιστορίας του γκρουπ - Η απόπειρα εκμετάλλευσης από τη χούντα
18 στρέμματα, 80 τροχόσπιτα, 60 σκηνές, ντουζιέρες, τουαλέτες, κουζίνες, καφέ, ταβέρνα, beach bar και χώρο εκδηλώσεων
Μια διαφορετική εξόρμηση κι ένα ανθρώπινο όνειρο που έγινε πραγματικότητα
Ιδανική για όσους αναζητούν έναν ήρεμο προορισμό μακριά από την πολυκοσμία
Φεύγοντας, μια στάση στα τσιπουράδικα του Βόλου επιβάλλεται. Άλλωστε, είναι τα πιο γνωστά σε όλη την Ελλάδα!
Έχει πολύ καλό φαγητό, αρχαιολογικούς χώρους και μια έρημο, που μπορείς να την περπατήσεις
Το κλασικό κυκλαδίτικο νησί κρύβει απαράμιλλη ομορφιά και ενδείκνυται και για διακοπές μακράς διαρκείας
«Με το που την αντικρίζεις, παθαίνεις κόλλημα μαζί της»
Ο οικονομολόγος γράφει για την Πύλο, «το μέρος που μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στο μυαλό κάθε ταξιδιώτη»
Βουτιές στα Φαλάσαρνα, το Ελαφονήσι, τον Μπάλο και το Μαράθι, αλλά και ραντεβού σε ωραία στέκια για φαγητό και ποτό
Δεν θα ξεχάσω το πρώτο βράδυ στο Φαλατάδο και εκείνη τη θάλασσα στα Καλύβια
Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης γράφει για την παραλία που πάνε μόνο όσοι την επιλέγουν
Υπάρχει ένα νησί που μπορεί να σε κάνει να κρατήσεις από το χέρι το παιδί που υπήρξες κάποτε
Οι θύμισες του ηθοποιού από τον τόπο του παππού του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.