- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
H Σαντορίνη του Άρη Κεφαλογιάννη
«Η επιλογή του τόπου φιλοξενίας και μύησης των ξένων συνεργατών μου δεν θα μπορούσε να μην ταυτίζεται με τα αγαπημένα μου μέρη στην Ελλάδα. Και από αυτά στην κορυφή η Σαντορίνη»
Ο Άρης Κεφαλογιάννης γράφει για την δική του Σαντορίνη
Αγαπώ την Ελλάδα και ακόμα περισσότερο αγαπώ την ελληνική μεσογειακή διατροφή με τις μεγάλες της διαχρονικές παγκόσμιες αξίες, την ευζωία (wellness) και την περιβαλλοντική αειφορία (sustainability). Γι’ αυτό η πιο αγαπημένη μου στιγμή μέσα στον χρόνο είναι όταν υποδέχομαι τους ξένους μου συνεργάτες για να τους μυήσω στην ελληνική διατροφή και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Άλλωστε η λέξη δίαιτα στα αρχαία ελληνικά σήμαινε τρόπος ζωής.
Η επιλογή του τόπου φιλοξενίας και μύησης των ξένων συνεργατών μου δεν θα μπορούσε να μην ταυτίζεται με τα αγαπημένα μου μέρη στην Ελλάδα. Και από αυτά στην κορυφή η Σαντορίνη. Το ηλιοβασίλεμα, η μαγευτική θέα της Καλντέρας από ένα από τα πρώτα μικρά ξενοδοχεία που χτίστηκαν στην Οία –τον Περίβολα–, με τα υπόσκαφα δωμάτιά του και τη διάσημη πισίνα στο χείλος του γκρεμού, και μετά τα αρώματα και οι γεύσεις του νησιού που διατηρεί τη μεγάλη γαστρονομική του παράδοση και τα προϊόντα του. Το διάσημο Ασύρτικο, το ανερχόμενο Μαυροτράγανο, το επιδόρπιο Βινσάντο, τα ντοματάκια, η φάβα, η άσπρη μελιτζάνα, η κάπαρη. Η εμβληματική Σελήνη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός, τα παραδοσιακά ταβερνάκια στον Περίβολο… Θυμάμαι φτάσαμε μια φορά πολύ νωρίς στην τουριστική σεζόν, το νησί σχεδόν άδειο, μας έβγαλε ο ταβερνιάρης ένα τραπέζι πάνω στη μαύρη άμμο, μόνοι μας στην απέραντη παραλία, οι ξένοι συνεργάτες μου δεν θα το ξεχάσουν ποτέ· τα οινοποιεία, οι αμπελώνες όπου το κλήμα στεφανώνει την ηφαιστειακή γη για να προστατευτεί από τον ήλιο και τον αέρα, ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι και μετά τα μπαρ και οι γκαλερί στα Φυρά.
Και λίγο Κρήτη…
Η εμπειρία της Σαντορίνης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασύγκριτη αν δεν υπήρχε το «harvest trip» της Κρήτης. Στα τέλη του Νοέμβρη, η εμπειρία της Κρήτης ξεκινάει με ταξίδι στη γραφική Σητεία στους ελαιώνες, μάζεμα ελιάς με το χέρι, πρωινό με γραβιέρα, ντομάτα, ελιές, ντάκο, λάδι και τσικουδιά, μεταφορά του κόπου της ημέρας, των ελιών που μαζέψαμε στο ελαιοτριβείο, και μετά βούτημα από ψωμάκι στο φρέσκο μυρωδάτο και πικάντικο λάδι που βγαίνει από τον κρουνό του ελαιοτριβείου. Αργά το μεσημέρι προς απογευματάκι γεύμα τέλη Νοέμβρη στην ανατολική Κρήτη, ο καιρός μυρίζει ακόμα καλοκαίρι, άρα έξω κάτω από την κληματαριά δίπλα στις παραστιές που στη φωτιά τους ψήνονται κατσικάκι – σταμναγκάθι, φάβα και οι καλύτερες τηγανητές πατάτες στον κόσμο τηγανισμένες στο φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το βράδυ καζάνι ειδική παραγγελία για τους προσκεκλημένους μας.
*Ο Άρης Κεφαλογιάννης είναι Πρόεδρος της Legendary Food Α. Ε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο έγκυρος ταξιδιωτικός οδηγός προτείνει διακοπές εκτός σεζόν «χωρίς ορδές τουριστών»
Το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στα νοτιοδυτικά της Λέσβου φημίζεται για τις πηγές του
Το διθυραμβικό αφιέρωμα βρετανικού Μέσου στο ελληνικό νησί
Τα πολλά και διαφορετικά κομμάτια της δένουν μεταξύ τους με φροντίδα και αγάπη, την οποία αγάπη καταθέτουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι κάτοικοί της…
"Ella" και ζήσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογόνησης στα "Ella Resorts"
Το νησί αποτελεί την «καρδιά» ενός εκ των μεγαλύτερων φυσικών θαλάσσιων πάρκων της Ευρώπης
Το αφιέρωμα στην «αγαπημένη εποχή του έξυπνου ταξιδιώτη για διακοπές»
«Ένα ελληνικό νησί που δεν το εντοπίζουν τα ραντάρ του μαζικού τουρισμού»
...και την αξίζει γιατί σηκώνει βάρη περισσότερα απ' όσα αντέχει - να τα λέμε κι αυτά
Μερικές συμβουλές για να πετάξεις με χαμηλού κόστους αεροπορική, χωρίς να κλαις το πορτοφόλι σου
«Η κάθε στιγμή εκεί ήταν συγκλονιστική»
Εδώ οι Βρετανοί του Αστερίξ είναι ακόμα αναγνωρίσιμοι, πίνουν τσάι και μαζεύονται στα σπίτια τους στις 6μμ που κλείνουν τα μαγαζιά του γραφικού Γκίλντφορντ
Στη λίστα του Far Away Travel Blog
Ρεκόρ αφίξεων από τον Μάιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.