Ταξιδια

Η Σκιάθος προετοιμάζεται για ένα διαφορετικό καλοκαίρι

Πώς θα είναι φέτος η τουριστική κίνηση στο νησί μετά την πανδημία του κορωνοϊού

Βελίκα Καραβάλτσιου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου περιγράφουν πώς είναι η κατάσταση στο νησί της Σκιάθου και πώς περιμένουν ότι θα εξελιχθεί ο τουρισμός λόγω του κορωνοϊού

ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ 5 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ 12
«Δουλεύουμε 5 μήνες για να ζήσουμε 12. Και από τους 5 έχουμε χάσει ήδη τους 2». Αυτή είναι μία φράση που επαναλαμβάνουν συχνά οι άνθρωποι του τουρισμού στη Σκιάθο. Στο νησί του Παπαδιαμάντη, με τις 70 γαλαζοπράσινες παραλίες, κανονικά δεν θα έβρισκες τραπέζι Μάη μήνα. Τώρα, όμως, τα πάντα είναι κλειστά. Ξενοδοχεία, δωμάτια, ταβέρνες, εστιατόρια...

Στο Μπούρτζι, το εμβληματικότερο σημείο του νησιού, επικρατεί μία περίεργη ησυχία που τρομάζει ακόμα και τους ντόπιους. Το νησί ζει από τον τουρισμό. Έμμεσα ή άμεσα. Αν και οι έλληνες τουρίστες είναι οι καλύτεροι πελάτες, οι περισσότεροι, σχεδόν το 80%, είναι ξένοι. Κυρίως Ιταλοί, Βρετανοί, Σκανδιναβοί και Γερμανοί. Οι ντόπιοι φοβούνται πως, αν δεν δοθεί το πράσινο φως και οι «ξένοι» δεν φτάσουν φέτος στο νησί τους, το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο και μαζί του και ο επόμενος χειμώνα. Οι γιορτές του Πάσχα χάθηκαν, οι κρατήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου ακυρώθηκαν. Πολλές από τις κρατήσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκαν για το καλοκαίρι του 2021. Ξενοδόχοι και άνθρωποι της εστίασης ετοιμάζονται και περιμένουν να υποδεχτούν τους έλληνες τουρίστες. Αν δεν έρθουν όμως οι Ιταλοί και οι Βρετανοί, δεν θα καταφέρουν –όπως λένε− να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους. «Το αεροδρόμιο της Σκιάθου συνδέεται με 17 χώρες και 37 πόλεις. Από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο ταξιδεύουν περίπου 480.000 τουρίστες» λέει ο Δήμαρχος της πόλης, Θοδωρής Τζούμας, που είναι ωστόσο αισιόδοξος.

Ο Δήμαρχος της Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας

ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΡΩΤΑΝ ΠΟΣΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Ένα δυνατό χαρτί που κρύβει η Σκιάθος στο μανίκι της είναι ότι περιορίστηκε άμεσα και κατάφερε να μην έχει ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. Άλλωστε από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνουν οι τουρίστες στα μέιλ που στέλνουν, είναι πόσα κρούσματα είχε το νησί.

Στο λιμανάκι τα τραπεζοκαθίσματα είναι σκεπασμένα, τα περισσότερα μαγαζιά έχουν κατεβασμένα ρολά. Κάποια καταστήματα άνοιξαν αλλά χωρίς τους τουρίστες δουλειά δεν υπάρχει. «Οι πελάτες είναι ελάχιστοι» λέει ο Σάββας Δαμιανίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος με ρούχα και αξεσουάρ. «Ανοίξαμε το μαγαζί μας και περιμένουμε να βγάλουμε τουλάχιστον τα έξοδά μας. Ωραίο νησί έχουμε.. ωραίες παραλίες έχουμε... Ελάτε!»

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η απόφαση να ανοίξει η εστίαση στις 25 του μηνός τούς βρήκε σε έναν πυρετό προετοιμασιών. Ωστόσο, κάποιοι δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν. Ο Πάνος πέρυσι είχε 22 τραπεζικά, φέτος θα έχει 10. Πέρυσι είχε 12 υπαλλήλους, φέτος θα ξεκινήσει με 6. «Είναι σχεδόν σίγουρο ότι κέρδος δεν θα υπάρξει. Στόχος είναι να βγουν τα έξοδα», λέει ο Πάνος Σταμούλης, «και να μη χαθούν θέσεις εργασίας»

Στην οδό Παπαδιαμάντη, δίπλα στο σπίτι του Παπαδιαμάντη, το γραφικό καφενεδάκι ετοιμάζεται. Βάφουν τραπέζια και πεζούλια και διαμορφώνουν την αυλή σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΑΣ
Απέναντι, το μπαράκι του Βαγγέλη και της Περπέτουα. Το μπαρ είναι σήμα κατατεθέν του νησιού, οι τουρίστες πίνουν ποτά και κοκτέιλ μέχρι το πρωί, ακούγοντας live την μπάντα του μαγαζιού. Μέσα στο μαγαζί χωράνε μέχρι και 70 τουρίστες... Η Περπέτουα Σαλταφερίδη, όμως, δεν ξέρει ούτε τι θα γίνει με τους εσωτερικούς χώρους, ούτε με την ζωντανή μουσική... Περιμένει και αυτή να δει πώς θα λειτουργήσει φέτος το μπαράκι της, ελπίζοντας να μη χαθεί ο Ιούλιος.

Η Περπέτουα Σαλταφερίδη

MΕ ABBA ΣΤΑ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΑ ΝΕΡΑ
Μάταια τα καϊκάκια περιμένουν στο λιμάνι να περάσουν τους τουρίστες απέναντι. «Έχουμε πάει πίσω», λέει ο Λάμπρος Χούμας, καπετάνιος στο «Καλυψώ», γνωστός ως ο καπετάνιος της ταινίας Μama Μia. «Είμαι αισιόδοξος αλλά, αν δεν έρθουν οι ξένοι, η χρονιά δεν θα πάει καλά». Ο καπετάν Λάμπρος ξεναγεί τους τουρίστες στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκε η ταινία mama mia. Στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στη Σκόπελο, στην Κατσάνη, στα Λαλάρια, στο κάστρο... «Τη διαδρομή λατρεύουν οι Σκανδιναβοί, οι οποίοι τρελαίνονται για τους ABBA», λέει ο καπετάνιος.

O Λάμπρος Χούμας, καπετάνιος στο «Καλυψώ»

Ο καπετάν Λάμπρος

Αυτή η ταινία έκανε τα γαλαζοπράσινα νερά της Σκιάθου γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και το θερινό σινεμά του νησιού παίζει κάθε χρόνο την ίδια ταινία! Ο κόσμος αλλάζει, η ταινία όμως μένει η ίδια «Mama mia» και καταφέρνει κάθε χρονιά να μαγέψει τους τουρίστες.

Η ταινία «Mama mia» έκανε γνωστή τη Σκιάθο σε όλο τον κόσμο

Στη στεριά και η «Αρτέμιδα», το καϊκάκι της Γιαννούλας. Ένα ξύλινο παραδοσιακό καΐκι του 1976, με φαρδύ σκαρί, φτιαγμένο για να αντέχει τις φουρτούνες και να παραμένει ασφαλές. «Πρέπει να μπει στη θάλασσα», λέει η Γιαννούλα Κοκολιού, «τα ξύλινα καΐκια δεν αντέχουν έξω από το νερό». 12 άτομα χωράει η «Αρτέμιδα», φέτος θα πάρει 6. «Ελπίζουμε να πάρουμε μεγάλες οικογένειες ή ζευγάρια» λέει η καπετάνισσα. «Είναι πολλές οι παραλίες της Σκιάθου που πηγαίνει μόνο με καραβάκι. Επιπλέον, είμαστε pet friendly!»

Η Γιαννούλα Κοκολιού

ΑΝΕΒΑΣΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
Εκτός από τους ξενοδόχους, είναι πολλά τα επαγγέλματα στο νησί που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Ο Ιάσονας αναμένει την ΚΥΑ για να δει πώς θα ανοίξει φέτος την επιχείρησή του «Ακόμα και στις αποφάσεις των Υπουργείων, τα θαλάσσια σπορ έρχονται σε δεύτερη μοίρα αλλά ο αθλητισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό» λέει ο Ιάσονας Κοφινάς, καθισμένος στη σανίδα του. Τα ατομικά σπορ, δεν απαγορεύονται, παρά μόνο τα θαλάσσια σπορ που απαιτούν σωματική επαφή. «Ο Μάιος ήδη χάθηκε. Αεροπορική εταιρία δεν είμαστε.. αλλά χάσαμε ένα σημαντικό εισόδημα. Περιμένουμε τους Έλληνες... αλλά τα πράματα θα είναι δύσκολα χωρίς τους ξένους». Στον Τρούλο κανονικά θα ήταν ήδη το τοποθετημένες οι ομπρέλες και τα ταβερνάκια θα είχαν γεμίσει. Αυτό το καλοκαίρι όμως είναι διαφορετικό. Ακόμα και οι Κουκουναριές είναι άδειες... Εκεί που το γαλάζιο της θάλασσας μπλέκεται με το πράσινο της λιμνοθάλασσας. Οι ντόπιοι μπορούν να χαρούν τις παραλίες τους... Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν μάθει να δουλεύουν τα καλοκαίρια και να χαίρονται το νησί τους μόνο τον χειμώνα.

Ο Ιάσονας Κοφινάς

Ο Στέφανος Κουφίδης και ο γιος του, ο μικρός Σταύρος, μαθαίνουν στους τουρίστες θαλάσσιο σκι και φέτος τους καλούν να έρθουν στο νησί τους, να βγάλουν φωτογραφίες μαυρισμένοι στα γαλαζοπράσινα νερά, να τις ανεβάσουν στα social και να κάνουν το νησί τους διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ξενοδόχοι περιμένουν ακόμα να δουν πότε θα ανοίξει ο τουρισμός. «Θα ήταν μία από της καλύτερες χρονιές» λέει η Οριάνα Μπούρα. Τα καταλύματα της έχουν θέα στο Μπούρτζι, από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στο νησί. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση 35 χρόνων.

ΕΙΧΑΜΕ 80% ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΙΟ
«Οι κρατήσεις ξεκίνησαν πριν τα Χριστούγεννα. Είχαμε 80% πληρότητα για τον Μάιο. Όλα τα δείγματα ήταν θετικά...» Στα μέιλ που στέλνουν οι τουρίστες στην Οριάνα ρωτούν πόσα κρούσματα έχει το νησί. «Ευτυχώς τα πήγαμε καλά», απαντά η Οριάνα. «Δεν έχουμε αυταπάτες, θα είναι δύσκολο το καλοκαίρι, δύσκολος και ο χειμώνας που θα 'ρθει...! Θα ρίξουμε τις τιμές, θα κάνουμε προσφορές και ελπίζουμε κάτι να γίνει... Άλλωστε έχουμε 70 παραλίες, τουλάχιστον δηλαδή ο κόσμος δεν θα συνωστίζεται!»

Η Οριάνα Μπούρα

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΜΑΣ ΕΞΟΔΑ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αυτό που προβληματίζει τους ξενοδόχους είναι και η αύξηση των λειτουργικών εξόδων που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 10%. Ο Θανάσης Ζούχας είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου και ξενοδοχείου με θέα τη θάλασσα. Τα τραπέζια του και οι καρέκλες του μειώνονται... Κανονικά θα πρέπει να μειώσει και το προσωπικό. «Εκτός από τις μειώσεις του ΦΠΑ και των εισφορών, νομίζω πως πρέπει με κάποιον τρόπο να πριμοδοτηθούν και οι επιχειρηματίες που θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας» λέει ο Θανάσης.

ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ, ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Η Ντένυ Μαρκάκη, ιδιοκτήτρια εστιατορίου και ξενοδοχείου, συμφωνεί ότι πρέπει να δοθεί ένα βοήθημα επανεκκίνησης αφού τα χρήματα δεν ήρθαν φέτος από τους tour operator. «Στον τουρισμό λέμε μέρα που περνάει, δεν ξαναγυρνάει..», λέει η Ντένυ και βάζει στο τραπέζι δύο ακόμη σημαντικούς παράγοντες, την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών γραμμών και την ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος. «Εάν φέτος δεχτούμε τουρίστες μόνο από την Ελλάδα θα πρέπει να αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Άλλωστε τα πλοία παίρνουν έτσι και αλλιώς λιγότερους επιβάτες. Επιπλέον οι tour operator δίνουν προτεραιότητα σε νησιά όπου οι τουρίστες θα νιώθουν ασφαλείς. Εμείς, τα έχουμε πάει εξαιρετικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οπότε και οι ντόπιοι θέλουν να νιώθουν αυτή την σιγουριά. Να μην φοβούνται δηλαδή ότι κινδυνεύουν να χάσουν την ασφάλειά τους εξαιτίας την έλευσης των τουριστών. Ένα ισχυρό υγειονομικό σύστημα, θα μπορεί να το εξασφαλίσει».

Η Ντένυ Μαρκάκη, ιδιοκτήτρια εστιατορίου και ξενοδοχείου στη Σκιάθο

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Οι άνθρωποι του τουρισμού στη Σκιάθο προετοιμάζονται πυρετωδώς για να καλωσορίσουν όσους τουρίστες καταφέρουν να φτάσουν φέτος στο νησί τους, Έλληνες και ξένους... «Εμείς προετοιμαζόμαστε σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός» λένε, και συνεχίζουν να μετρούν αποστάσεις για να τοποθετήσουν τα τραπέζάκια, να βάφουν πεζούλια και να καθαρίζουν τις γαλαζοπράσινες παραλίες τους.