Ταξιδια

Χωρίς ξαπλώστρες: Τα χρήσιμα του ελληνικού καλοκαιριού

Γρήγορο τράβελινγκ στο φετινό καλοκαίρι

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 710
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα καλοκαιρινά tips του 2019: Πανηγύρια, tweets και μυστικά στα νησιά

Τα πανηγύρια της Σίφνου και μάλιστα χωρίς πλαστικές σακούλες
Η Σίφνος είναι το πρώτο νησί που, οργανωμένα, κατάργησε τις πλαστικές σακούλες.

Τα πανηγύρια πολλά, όπως και σε όλο το Αιγαίο. Γιορτές με νόστιμα φαγητάκια, μαγειρεμένα παραδοσιακά σε φωτιά με ξύλα, που προσφέρονται φιλόξενα στους επισκέπτες, όπως φουρνιστή ρεβυθάδα, ελιές, κοκκινιστό κρέας με μακαρόνια και τριμμένο κεφαλοτύρι, βακαλάος και βέβαια άφθονο κρασί.

  1. 19 Ιουλίου: Του Προφήτη Ηλία (πολλά συνώνυμα μοναστήρια). Πολύ δημοφιλές το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία του Αψηλού
  2. 26 Ιουλίου: Του Αγίου Παντελεήμονα στη Χερρόνησο
  3. 14 Αυγούστου: Της Παναγίας (γιορτές άλλωστε, παντού στο Αιγαίο). Αξίζει το πανηγύρι της Παναγίας «Το Τόσο Νερό» (για τη στέρνα που συλλέγει το πολύτιμο βρόχινο νερό).
  4. 28 Αυγούστου: Του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτή στον Φάρο
  5. 31 Αυγούστου: Του Αγίου Συμεών στις Καμάρες
  6. 5 Σεπτεμβρίου: Του Ταξιάρχη στο Βαθύ
  7. 6 Σεπτεμβρίου: Του Αγίου Σώζοντος (Άι Σώστη)
  8. 8 Σεπτεμβρίου: Τα γενέθλια της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Βρύσης στα Εξάμπελα

Τα μάρμαρα της Τήνου

Η μαρμαροτεχνία μαζί με τη ναυτιλία είναι οι τομείς στους οποίους η Τήνος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα, κυρίως τον 18ο και 19ο αιώνα. Μάλιστα, η μυθολογία λέει ότι ο αρχαίος γλύπτης Φειδίας ταξίδεψε στην Τήνο για να διδάξει την Τέχνη της μαρμαρογλυπτικής. Τον 19ο και 20ο αιώνα πολλοί καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στο νησί για να διδαχθούν, να επεξεργαστούν το μάρμαρο της Τήνου και να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό.

Ο Πύργος, το πανέμορφο χωριό της Τήνου, έχει να επιδείξει περίτεχνα κτίσματα από λευκό και πράσινο μάρμαρο, σπίτια και λεπτομέρειες στις εκκλησίες και στα καφενεία του χωριού. Από μάρμαρο χτίστηκε και η μικρή πλατεία του Πύργου – όλοι όσοι την έχουν επισκεφθεί αναπολούν τη δροσιά κάτω από την πλούσια σκιά του πλάτανου και τη χαρακτηριστική, μαρμάρινη κρήνη. Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε και η Επανάσταση στην Τήνο, στις 31 Μαρτίου του 1821.

Ιδανική βόλτα στον Πύργο είναι η επίσκεψη στα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας, στο κοιμητήριο, στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στο Σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά και στο Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών που παρουσιάζει έργα των καλλιτεχνών του χωριού.

H Tήνος σε αριθμούς

  • 750 ξωκκλήσια και εκκλησίες
  • 34 παραδοσιακοί οικισμοί
  • 600 περιστεριώνες
  • 8  ερειπωμένοι ανεμόμυλοι, οι διατηρητέοι Μύλοι των Υστερνίων
  • Περισσότερα από 45 χωριά
  • 4 σπουδαίο γλύπτες και ζωγράφοι, κατάγονται από εκεί (Γιαννούλης Χαλεπάς, Γιάννης Βούλγαρης, Δημήτριος Φιλιππότης και Νικηφόρος Λύτρας)

Yunan Adaları turları
Αν βρεθείτε στο ανατολικό Αιγαίο μπορεί να πιάσετε στο ραδιόφωνο τον Joy Türk να διαφημίζει Yunan Adaları turları - Mikonos, Santorini, Rodos - etstur. Γιατί μια γειτονιά είμαστε.

Go Africa στην Εύβοια
Στο χωριό Ζάρακες, μέσα σε έναν ελαιώνα, μόλις που προλαβαίνετε το 3ήμερο σεμινάριο αφρικανικού χορού, κρουστών, νγκόνι, τραγουδιού και τον τρόπο που αντιδράει το κορμί σας στο D&D (Dance&Drum Connection). Μέχρι τις 13/7.

Σεληνιακό τοπίο στο Αιγαίο
Βωλάξ, Τήνος. Διάσπαρτα, ολοστρόγγυλα, γρανιτένια βράχια που μοιάζουν να έρχονται από ένα πολύ μακρινό παρελθόν – ή μέλλον.

Πού βρίσκεται το σπίτι του Νίκου Τσελεμεντέ;
Ο εθνικός μας μάγειρας, ο βασιλικός σεφ το βιβλίο μαγειρικής του οποίου έγινε ο –αγαπημένος σε όλες τις μαμάδες–παραδοσιακός «Τσελεμεντές» και μπήκε σε όλα τα ελληνικά σπίτια στη δεκαετία του ’50 διαμορφώνοντας την κλασική, ελληνική κουζίνα για σχεδόν 40 χρόνια (με πολλές γαλλικές επιρροές), καταγόταν από τη Σίφνο. Είναι κι αυτό ένα δείγμα της γαστρονομικής παράδοσης του νησιού. Οι ντόπιοι μάγειρες μάλιστα, μιλώντας στον Independent, αποκάλυψαν ότι το μυστικό της νοστιμιάς των πιάτων τους είναι το μαγείρεμα σε πήλινα σκεύη που παράγονται στο νησί. Το σπίτι του Τσελεμεντέ βρίσκεται στα Εξάμπελα της Σίφνου και είναι ένα παραδοσιακό κτίσμα με γκρι πόρτα, ανάμεσα σε τεράστιους φοίνικες.

Κάτι τρέχει στο χωριό «φάντασμα» της Κεφαλονιάς
Στο εγκαταλελειμμένο χωριό των Παλιών Βλαχάτων Σάμης στην Κεφαλονιά εδώ και 6 χρόνια (7 με το φετινό) συμβαίνει ένα 3ήμερο μουσικής «εμπειρίας», κινηματογράφου, τέχνης και πολλών παράλληλων δράσεων με new age και ηλεκτρονική διάθεση – που βοηθάει και ο χώρος να το βιώσει κανείς εντυπωσιακά. Το Saristra Festival γίνεται φέτος στις 2-3 και 4 Αυγούστου ανάμεσα σε μισογκρεμισμένα κτίρια, παλιές στέρνες, δαιδαλώδη χωμάτινα δρομάκια, υπεραιωνόβιες ελιές, αγραπιδιές, ροδιές και πρόβατα. Δύο σκηνές: η κεντρική πέτρινη (Square Stage) παίζει πιο πολύ με κιθάρες, ενώ η δεύτερη, χαμένη μέσα στον ελαιώνα (Goat with Gold Teeth Stage), απογειώνεται σε ημεκτρονικούς ήχους. Αναμένονται καλά ονόματα της ελληνικής και ξένης ανεξάρτητης σκηνής, ψάξε το www.saristrafestival.gr

Πανηγύρια του καλοκαιριού στην Κω
Ιούλιος:
Γιορτή τοπικών προϊόντων. - Γιορτή του βοσκού στο χωριό Αντιμάχεια.
Αύγουστος: Γιορτή μελιού και λουκουμάδων στο Μαστιχάρι. - Γιορτή του κρασιού στο χωριό Αντιμάχεια. - Γιορτή «Η Κως αλλιώς γαστρονομικώς» και, ξεχωριστή τιμή, η Γιορτή της μαρίδας στο χωριό Καρδάμαινα.

Είναι ο Mick Jagger Ζακυνθινός;
Το Κοιλιωμένο ή Άγιος Νικόλαος είναι ένα χωριό 350 περίπου κατοίκων στα ορεινά στο κέντρο της Ζακύνθου. Κύριες ασχολίες των ντόπιων, η γεωργία, η κτηνοτροφία και, όπως φαίνεται, το ροκ ν’ ρολ. Θεωρώντας ότι το όνομα του χωριού τους ταιριάζει με τις Πέτρες που Κυλάνε, έβγαλαν με χιούμορ τη φήμη ότι ο Μικ Τζάγκερ κατάγεται από εκεί, γι’ αυτό και ονόμασε το συγκρότημά του Κυλιόμενες Πέτρες - Rolling Stones. Ιδέα: Μυστική συναυλία του γκρουπ στην πλατεία του χωριού.

Η Κέρκυρα αγαπάει τις κόκκινες Ferrari
Για δεύτερη φορά η Κέρκυρα φιλοξένησε φέτος το Ferrari Club της Ιταλίας, Passione Rossa, που γιορτάζει τα 20 του χρόνια. Το νησί γέμισε από 40 λαμπερές κόκκινες «πριγκίπισσες» σε μία εντυπωσιακή παρέλαση και road show, ενώ οι Ιταλοί επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες και συλλέκτες αυτοκινήτων και περισσότερα από 200 άτομα, λάτρεις του θελκτικού βρουμ-βρουμ έδωσαν τον δικό τους τόνο στο νησί. Προγραμματίστε για το 2020.

Η Ικαρία στον χάρτη μακροβιότητας
Είναι γνωστό ότι οι Ικαριώτες χαίρονται πολλά χρόνια ζωής (με έμφαση στο «χαίρονται»). Το νησί, τώρα, μπήκε περήφανα στη διεθνή πεντάδα του «χάρτη μακροβιότητας» που δημιούργησε το ινστιτούτο Barilla Center for Food and Nutrition. Μακροβιότητα που οφείλεται κυρίως στη διατροφή – ακολουθούν η άσκηση, η κοινωνικότητα, ο έλεγχος του άγχους, αυτό που όλοι λένε «ικαριώτικο πνεύμα». Όσο για τη δίαιτα, είναι η κλασική μεσογειακή: πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τελειώνετε με έναν Ικαριώτικο χορό.

«Ένα κρυφό μαργαριτάρι»
Έτσι χαρακτήρισε η La Repubblica τα Αντικύθηρα: «Το άγνωστο μικρό ελληνικό νησί με τους 40 κατοίκους, που το σνομπάρουν οι τουρίστες, αλλά είναι ένα κρυφό μαργαριτάρι».

Πόσα μπαρ έχει η Ίος;
Οι ίδιοι οι Νιώτες, χωρίς να τα έχουν μετρήσει ακριβώς, περηφανεύονται ότι το νησί έχει 365 μπαρ. Ο συμβολισμός φανερός: ένα για κάθε μέρα του χρόνου.

Τα πανηγύρια του Ιουλίου

  1. Μεγάλο χιτ, πάντα, το συμιακό γαριδάκι. Η Σύμη και οι επισκέπτες το γιορτάζουν και το τιμούν όπως του αξίζει.
  2. 4ο Διήμερο Φεστιβάλ Ρεβυθάδας 2019, στην Πάρο.
  3. Γιορτή του Κολοκυθιού, 13 Ιουλίου, στη Σύρο.
  4. Το τράβηγμα της πεζότρατας, στη Σύρο. Παραδοσιακό έθιμο με πιάσιμο ψαριών στα δίχτυα. Μέχρι να ετοιμαστούν τα ψάρια, προσφέρεται ψητή σαρδέλα, ψωμί με κοπανιστή, σαλάτα και βέβαια ούζο και κρασί.
  5. Γιορτή της σαρδέλας στην παραλιακή της  Χαλκίδας, στο Κριπίδωμα και στον Ναυτικό Όμιλο. 
  6. Η γιορτή του καλαμαριού γίνεται τον Ιουλίου στις παραλίες Χιλιαδού Διρφύων και  της Χηλής Κύμης. Στη Χιλιαδού μπορείτε να λάβετε μέρος και σε διαγωνισμό ψαρέματος καλαμαριού (απονέμεται και βραβείο) που διοργανώνει ο όμιλος ψαράδων.
  7. Γιορτή Ούζου στην Νέα Λάμψακο.
  8. Γάμος χωρίς κρασί και πολύ φαγητό δεν γίνεται. Αναβίωση του Βλάχικου και Αρβανίτικου γάμου σε πολλά χωριά της Εύβοιας.                                                                         
  9. Γιορτή τυριού, στο χωριό Μαυρόπουλο - Διρφύων.
  10. 12η γιορτή Γεωργού & Κτηνοτρόφου στο χωριό Μονόλιθο - Ρόδου.
  11. Γιορτή Καλτσουνιού, 2ο 10ήμερο Ιουλίου ή Αυγούστου στην Κάντανο Χανίων. Καλιτσούνια, ξεροτήγανα, κρασί, τσικουδιά, βραστό κρέας, πιλάφι και άλλα νόστιμα εδέσματα.
  12. 4ο Φεστιβάλ Μπύρας στον Δημοτικό Κήπο της Νεάπολης Λασιθίου, Παρασκευή 12, Σάββατο 13 Ιουλίου.
  13. 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Γλυκού, στο χωριό Αμπελούζο Ηρακλείου. Επίσης χειροποίητα αναψυκτικά, λικέρ και παραδοσιακή ρακή.
  14. Βραστό Κρέας, πιλάφι, ελιές, κουκιά, σαρδέλες, παξιμάδι και κρασί στο Ανατολικό Σέλινο Χανίων, στο πανηγύρι του Αγίου Κηρύκου, 14-15/7
  15. Γιορτή του Κρασιού που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυρίων και Δεσποινίδων Βουβών, Χανίων, στις 30 και 31 Ιουλίου στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.
  16. Στις 27 Ιουλίου, στο Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήµονα στον Πρίνο της Θάσου, µοιράζεται το παραδοσιακό φαγητό «κουρµπάνι», συνέχεια θρησκευτικών τελετών στις οποίες σερβιριζόταν στους πιστούς µαγειρεµένο κρέας.
  17. Γαστρονομικό φεστιβάλ Λέρου, μέσα στο καλοκαίρι 2019
  18. Γιορτή Ούζου – εννοείται στο Πλωμάρι Λέσβου, 28 και 29/7.
  19. Γιορτή Τραχανά στο Ακράσι Λέσβου, 28/7. Θα τα προλάβεις και τα δύο;
  20. «Βεντέμα» στη Μήλο. Έθιμο με πάτημα σταφυλιών και μεγάλο γλέντι. Διοργανώνεται συνήθως τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου.
  21. 3η γιορτή Αγάπης & Αλληλεγγύης στο χωριό της Σορωνής - Ρόδου. Όπου υπάρχει αγάπη υπάρχει και φαγητό.

Τα πανηγύρια του Αυγούστου

  1. Όπως σε όλη την Ελλάδα και στα νησιά, στη γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο γίνονται μεγάλα πανηγύρια όπου προσφέρεται άφθονο φαγητό. Στην περιοχή της Κύμης, στο γλέντι, προσφέρεται παραδοσιακό στιφάδο που έχει ετοιμαστεί σε μεγάλα καζάνια.       
  2. Η Γιορτή του Χταποδιού, τις πρώτες μέρες του Αυγούστου στις Ν. Κυδωνίες και στην Ερεσσό της Λέσβου.
  3. Στην Εγκλουβή της Λευκάδας, στις 6/8 γίνεται η γιορτή της περιβόητης, ντόπιας φακής.
  4. Στη γιορτή της Αγίας Ζώνης, 8/8, οι κάτοικοι στην Κρυονερίδα Χανίων προσφέρουν στους επισκέπτες φιλοξενία στα σπίτια τους και κεράσματα.
  5. Η Γιορτή Σαρδέλας στους Αγίους Αποστόλους Πετριών, στην Εύβοια. Ψητή σαρδέλα και κρασί και βέβαια γιορτή με  παραδοσιακή μουσική.
  6. Η γιορτή Σύκου στο Βίταλο Κύμης διοργανώνεται από τον συνεταιρισμό σύκων  της περιοχής.   
  7. Γιορτή Καϊκοκακαβιάς στον Καραβοστάση στη Φολέγανδρο, 21/8. Γιορτή με παραδοσιακή μουσική, που γίνεται στην πλατεία Λιμεναρχείου.
  8. Στα Σφακιά, στις 22 Αυγούστου, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής οροπεδίου Κραπής προσφέρουν δωρεάν παραδοσιακό βραστό κρέας με πιλάφι στο πανηγύρι.
  9. Η γιορτή της σαρδέλας στην περιοχή της Κάτω Σούδας, τέλη Αυγούστου, όπου γιορτάζεται η αλιευτική και Μικρασιατική παράδοση του τόπου.
  10. Στη Ζάκυνθο µεγάλη γιορτή είναι η 24η Αυγούστου, µνήµη της Μετακοµιδής του Ιερού Σκηνώµατος του προστάτη του νησιού Αγίου ∆ιονυσίου από τα νησιά Στροφάδες στη Ζάκυνθο, το 1717. Πολλή μουσική, φρεσκοτηγανισµένες γκλαούνες (είδος τηγανίτας) µε µέλι, πετιµέζι ή ζάχαρη και άλλα εδέσµατα.
  11. Γιορτή αφιερωμένη στο «Αγροσουρωτοξυνοτύρι», κάθε χρόνο στις 28/8, στο Δημοτικό Σχολείο της Άνω Μεριάς Φολεγάνδρου.
  12. 62η γιορτή Κρασιού στο χωριό Έμπωνας - Ρόδου.
  13. 12η γιορτή γιαπρακιού (ντολμαδάκι με αμπελόφυλλο τυλιγμένο και γεμισμένο με κιμά) στο χωριό Σαλάκου – Ρόδου.
  14. 16η γιορτή Μελιού & Σούμας στο χωριό Σιάννα – Ρόδου.
  15. Φεστιβάλ γαστρονομίας και παράδοσης Πάτμου 2019, μέσα στο μήνα.
  16. Γαστρονομικό φεστιβάλ μέσα στο μήνα και στο Αγαθονήσι των Δωδεκανήσων.
  17. Γιορτή Ανέκδοτου στον Κάρανο Χανίων. Ξεκίνησε από το 1995 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για να συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Λίγο ακόμα διακοπές (τα πανηγύρια του Σεπτεμβρίου)

  1. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως στην Κάρυστο, για παράδειγμα, στα τέλη Αυγούστου και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου γίνεται η Γιορτή Κρασιού.
  2. Γιορτή Γραβιέρας στην Ανώπολη Σφακίων, 1-15/9
  3. 13η Γιορτή Καρυδιού στην Διμυλιά - Ρόδου.
  4. 12η γιορτή ψωμιού & παράδοσης στο χωριό Πλατάνια Ρόδου.
  5. Must το Φεστιβάλ Πατάτας στη Νάξο. Θα το προλάβετε;

Ελληνικό καλοκαίρι στο Twitter

«Πέδιλο και σοσόνι: Έτοιμοι για το ελληνικό καλοκαίρι οι Γερμανοί». (Tweet της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα)

«Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2019 - 97 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά για να απολαύσει το κοινό το πιο λαμπερό φεγγάρι του καλοκαιριού».

«Θέλω να πάω σε ένα νησί που να μην υπάρχει άνθρωπος και να τρέχω σαν τον Τρύφωνα και να φωνάζω Ιτς αμέιζινγκ οοοουυυ».

«Δεν υπάρχει νησί χωρίς παραλία Χρυσή Άμμο».

«Η Ύδρα δεν είναι νησί, ο βράχος του Αλκατράζ είναι».

«Cliff Diving 2019»: Το αθλητικό υπερθέαμα του καλοκαιριού στην Κρήτη».

«Στο μικρό νησί της Τήλου στα Δωδεκάνησα θα βρει κάποιος φορτιστή για ηλεκτρικά αυτοκίνητα!»

«Νίσυρος: Το νησί που αγνοεί ο «βαρβάτος τουρισμός» και σου προσφέρει διακοπές πάνω σε ένα…ηφαίστειο».

«Πάντα κυκλοφορώ με ζεστά βότσαλα μέσα στα παπούτσια μου για να έχω αυτή την αίσθηση του καλοκαιριού».

«Ποιο είναι το πιο in στέκι στο νησί της Χίου; Το πολυλειτουργικό πάρκο αναψυχής στη Φάρκαινα».

«Mε ενημέρωσε ο ταξιτζής ότι άμα είστε παρέα οκτώ άτομα συμφέρει καλύτερα το ελικόπτερο για να πάτε σε νησί».

«Σαντορίνη, σου σεφ σε ζαχαροπλαστείο, 7ήμερο, 800 και διαμονή σε υπόγειο χωρίς παράθυρα. Ναπαναγαμηθείτε».

«O “περιστερώνας” της Μυκόνου: Η εμφάνιση του νέου αεροδρομίου στο «νησί των ανέμων» ταιριάζει απόλυτα με το κυκλαδίτικο στοιχείο».

«Πρασονήσι Ρόδου: Τον χειμώνα είναι νησί και το καλοκαίρι μετατρέπεται σε χερσόνησο».

«Βρισκόμαστε στα μαγευτικά Κύθηρα. Το νησί που σύμφωνα με το Lonely Planet και το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sunvil, αναμένεται το καλοκαίρι του 2019 να… τριπλασιάσει τον τουρισμό του, με την άνοδο να υπολογίζεται στο +340%».

«Αυτό που το πρωί έχει λιακάδα και το μεσημέρι βρέχει λέγεται θερμική αστάθεια και είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο. Δεν σας έκλεψε κανείς το ελληνικό καλοκαίρι, έτσι είναι το φυσιολογικό».

«Εγκρεμνοί Λευκάδας. 3-4 χρόνια σερί ελεύθερο κάμπινγκ (το μόνο μέρος στον κόσμο που θα έκανα κάμπινγκ) δεν φαντάζεσαι.... φρίντομ, αδερφέ... σαν την παραλία του Ντι Κάπριο περνούσαμε.. Δεν το συγκρίνω με τίποτα... Αφού δεν μας πλάκωσε το βουνό & τη γλιτώσαμε βέβαια πάλι καλά να λέμε…»

«Μόλις είδα πόσο κοστίζει το πήγαινε/έλα με αμάξι σε νησί και είναι διπλάσια τιμή απ’ το να νοικιάσεις τρεις μέρες ένα εκεί».

«Στην παραλία ψεκάζετε συχνά τα μαλλιά με ενυδατικό σπρέι και τα χτενίζετε πάντα από κάτω και έπειτα πάνω για να μη μπερδεύονται και σπάνε. Μετά τις διακοπές κάνετε θεραπεία ενυδάτωσης και λάμψης και στο τέλος του καλοκαιριού φυσικά το κούρεμα σας».

«Ο πιο in προορισμός του καλοκαιριού είναι το δωμάτιο με το air condition».

«Αυτό που έσωσε τον Έλληνα στην κρίση ήταν το Ελληνικό καλοκαίρι, το Xanax, και το Netflix».