Ταξιδια

Η Σάμος της Ευαγγελίας Τσαβδάρη

Δεν πηγαίνεις για να σε δουν, αλλά για να δεις.

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 710
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η σύμβουλος Ψυχολογικής Αστρολογίας και η αστρολόγος της ATHENS VOICE Ευαγγελία Τσαβδάρη μιλάει για τη δική της Σάμο

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν είμαι Σαμιώτισσα κι αν έχει ένα κοινό το νησί με τον τόπο καταγωγής μου, τη Φλώρινα, είναι ότι αμφότερα είναι στις εσχατιές της Ελλάδας.

Τη Σάμο την αγάπησα γιατί δεν την περίμενα από πουθενά. Την πρώτη μου φορά, μετά από πολλές, πάρα πολλές ώρες θαλασσοδαρμό (ήταν λάθος, υπάρχει ωραιότατη αεροπορική σύνδεση) έφτασα παραμονή δεκαπενταύγουστου σε ένα μέρος φρέσκο, χωρίς χαμό και τελείως, μα τελείως διαφορετικό από το μέσο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Στη Σάμο δεν σπρώχνεσαι, δεν περιμένεις σε ουρές, δεν ασφυκτιάς, παίρνεις πιο γεμάτες αναπνοές. Το νησί είναι μεγάλο και πραγματικά δεν πήζει, αλλά έχει στα ντουζένια του μια ωραία πολυκοσμία.

Η Σάμος είναι καταπράσινη, με υπέροχα χρωματιστά νεοκλασικά κτίρια, τρεχούμενα νερά και βαθιούς ίσκιους που ανοίγουν σε παραλίες με καταγάλανα νερά. Αυτές οι αντιθέσεις εμένα μου πήραν την καρδιά. Δεν πηγαίνεις βέβαια για να σε δουν, αλλά για να δεις. Να δεις αληθινά (όχι φουσκωτά) φλαμίνγκο στην Αλυκή, ανθρώπους που διακοπάρουν χωρίς ατζέντα στις βόλτες σου και παραλίες όπου η πόζα και η μουσική δεν είναι εκκωφαντικότερα από τη θάλασσα και τον ορίζοντα. Να αναφέρω ότι αν κανείς είναι τυχερός μπορεί στην παραλία να έχει και μπόνους επίσκεψη από φώκιες, τις κανονικές, τα συμπαθέστατα ζωάκια.

Στο Πυθαγόρειο, το οποίο είναι και η προσωπική μου προτίμηση για βραδινές περατζάδες στο λιμάνι του, με ωραίο κόσμο και ωραίους ρυθμούς – όχι την αγωνία «να περάσουμε καλά» αλλά τη δόνηση του «περνάμε καλά», βρήκα τελείως τυχαία και έναν χώρο τέχνης, διαμαντάκι. To Art Space Pythagorion είναι ένα φροντισμένο μουσείο τέχνης, με εξαιρετικές συνεργασίες και επιλογές. Αν κανείς είναι φαν, αξίζει. Κι αυτό δεν το περίμενα από πουθενά.

Αγάπησα επίσης τη σουρεαλιστικά μικρή απόσταση της Σάμου από την Τουρκία γιατί σε κάνει να σκεφτείς τι τελικά είναι τα σύνορα. Απέναντι από την Ψιλή Άμμο, στο ένα χιλιόμετρο είναι τα τουρκικά παράλια, πλατσουρίζεις, τρως το ψαράκι σου (στην ομώνυμη ταβέρνα, που υπάρχει σχεδόν έναν αιώνα) και καταλαβαίνεις πόσο τελικά πολλοί διαχωρισμοί είναι κυρίως στο μυαλό και την αντίληψή μας.

* Η Ευ.Τσ. είναι σύμβουλος Ψυχολογικής Αστρολογίας και η αστρολόγος της A.V.

Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό της Σάμου εδώ.