Ταξιδια

Χίος: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Ωραίες θάλασσες, ωραίο φαγητό, θέες, οργιαστική βλάστηση, μεσαιωνικά χωριά, αφηγήσεις κλέους, θρύλοι και «δάκρυα» μαστίχας συνθέτουν ένα νησί που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 710
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα καλύτερα σημεία της Χίου για τις φετινές διακοπές.

Μεγάλο νησί, που σημαίνει πως δεν θα βαρεθείς κάνοντας τα ίδια και τα ίδια. Έχεις πολλά να δεις και πολλά να κάνεις, από το να λαχανιάσεις ανεβαίνοντας στον Ανάβατο μέχρι να την αράξεις σε ξαπλώστρα-ομπρέλα. Αρχοντικό νησί, το νιώθεις σε κάθε περιβόλι που συναντάς, το αντιλαμβάνεσαι με κάθε ιστορία του ένδοξου παρελθόντος που ακούς. Το νησί της ευωδίας – μοσχοβολούν τα εσπεριδοειδή και η μαστίχα. Ένα από τα νησιά που διεκδικούν τον Όμηρο. Ωραίες θάλασσες, ωραίο φαγητό, θέες, οργιαστική βλάστηση, μεσαιωνικά χωριά, αφηγήσεις κλέους, θρύλοι και «δάκρυα» μαστίχας συνθέτουν ένα νησί που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε. Και κάτι ψιλοάσχετο: Θα εντυπωσιαστείς από το πόσο πολλές γυναίκες οδηγούς θα συναντήσεις!

Τι να δεις
Νησί πράσινο και με μεγάλη ακτογραμμή, νησί με άπλα. Η πόλη είναι κανονική πόλη, με εντυπωσιακό ανοιχτόκαρδο λιμάνι. Λίγο μετά τους ανεμόμυλους, πάρε το δρόμο για τη Δασκαλόπετρα ή Πέτρα του Ομήρου (λένε πως ήταν η «πολυθρόνα» του Ομήρου). Από τη Βοκαριά θα δεις τη Μικρά Ασία και το Τσεσμέ σε απόσταση αναπνοής. Θολοποτάμι, Μελέκικο, Κάμπος, Καταρράκτης, Θυμιανά, Ελάτα, Νικολάκικο, Ζερβούδικο, Κοινή, Νεχώρι: τα Μαστιχοχώρια μοιάζουν με οπτικοποιημένο σάουντρακ ενός λαϊκού πολιτισμού που χάθηκε και τον θυμίζουν εγκαταλειμμένα αρχοντικά, πηγάδια, μαγγάνια, ξύλινες πόρτες, κλειστές αυλές - σαν ταινία εποχής. Επίσης να επισκεφτείς οπωσδήποτε τα μεσαιωνικά χωριά Μεστά, το ζωγραφιστό Πυργί με τα ξυστά στους τοίχους, τους Ολύμπους, την Καλλιμασιά και τα Αρμόλια (όλα σαν να είσαι στην Ιταλία). Μην παραβλέψεις μια επίσκεψη στο μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας και μη χάσεις το ενεργειακό πεδίο που ονομάζεται Εμπορειός. Για ηλιοβασίλεμα ψάξε τον Ανάβατο (εγκαταλειμμένο χωριό κρυμμένο στους βράχους, στο κέντρο του νησιού, έχει λίγο περπάτημα, αλλά αξίζει) και κατεβαίνοντας επισκέψου τα πέτρινα Αυγώνυμα. Για ήρεμο απόγευμα να πας στη Λαγκάδα, κι αν πεινάς μπορείς να φας στις παραλιακές ταβέρνες. Στα Καρδάμυλα βγες μια φωτογραφία στο μνημείο του Ναύτη. Όλα τα λεφτά είναι και το Μουσείο Μαστίχας, όπως πηγαίνεις στα Μαύρα Βόλια. Καταπληκτικά τα εκθέματα, καταπληκτικό και το βίντεο με την ιστορία των μαστιχόδεντρων.


Πού να κολυμπήσεις

Η πιο γνωστή οργανωμένη παραλία της Χίου είναι ο Καρφάς, και λόγω ομορφιάς και λόγω μικρής απόστασης από την πόλη. Στο ίδιο στιλ και ο κοντινός Μέγας Λιμνιώνας, που τον προτιμούν και οι ντόπιοι. Προς τα βόρεια, η Δασκαλόπετρα έχει λευκό βότσαλο, ενώ και τα Γλαροπούλια, κοντά στη Λαγκάδα, αξίζουν βουτιές. Συνεχίζοντας προς Καρδάμυλα, σε περιμένουν οι παραλίες του Γιόσσονα και του Ναγού. Στα βορειοδυτικά και κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι βρίσκονται οι παραλίες της Αγίας Μαρκέλλας, των Λιμνιών και του Μάναγρου. Στα δυτικά, το Λιθί έχει αμμουδιά που χωράνε όλοι και νερά ρηχά για τα παιδιά. Και ψαροταβέρνες στην περίπτωση που πεινάσεις. Ανάμεσα στα Λιμνιά και το Λιθί κρύβεται και η Ελίντα, επίσης εξαιρετική παραλία. Στο νότο σε περιμένουν τα Κάτω Φανά, ενώ νοτιοανατολικά θα βρεις… θάλασσες «αγίων»: Αγία Φωτεινή, Άγιος Αιμιλιανός και Αγία Φωτιά είναι λευκές, βοτσαλώδεις και με όλα τα κομφόρ. Την «αγία τριάδα» συμπληρώνουν οι Κώμη (με αμμόλοφους), Βρουλίδια και Εμπορειός (ή, αλλιώς, και Μαύρα Βόλια), όπου πρέπει να ρίξεις μια βουτιά και να νιώσεις… Σαντορίνη φάση.


Πού να μείνεις

Υπάρχουν δύο πολύ χρήσιμα τηλέφωνα, της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου (2271081201) και του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων (2271032900), που καλό είναι να τα έχεις υπόψη σου. Πολύ όμορφα είναι τα καταλύματα στον Κάμπο με τα περιβόλια και τις μανταρινιές. Στα Μεστά θα νιώθεις ότι ζεις στον Μεσαίωνα, αφού θα κοιμηθείς σε γνήσια μεσαιωνικά κτίρια. Στον Καρφά θα γίνεις κοινωνικός, στα Αυγώνυμα έχει λίγους αλλά φανταστικούς ξενώνες, στη Βοκαριά θα έχεις ησυχία και θέα. Γενικώς, όπου και να μείνεις τέλεια θα περάσεις.


Πού να φας

Φρέσκο ψάρι, καλά κρέατα, το φοβερό τυρί που ονομάζεται Μαστέλο, χερίσια μακαρόνια, χορτόπιτες, χορτοκεφτέδες, πεντανόστιμα μαγειρευτά, γλυκά του κουταλιού και ρυζόγαλα με μαστίχα για επιδόρπιο θα βρεις στις περισσότερες ταβέρνες του νησιού. Το χιώτικο ούζο (είναι πολλές οι φίρμες και εξαιρετικές όλες) συνοδεύει το γεύμα και πάει με όλα. Στο Citrus, στον Κάμπο, μπορείς να χαλαρώσεις με τις ώρες στο περιβόλι αλλά και να αγοράσεις μοναδικά προϊόντα με μαστίχα, μανταρίνι, βύσσινο και ό,τι βάλει ο νους σου. Ο Χότζας βρίσκεται στο νησί από το 1882, άρα μιλάμε για μια ταβέρνα-μουσείο με εξαιρετική κουζίνα που τολμά και πειραματισμούς. Στα Μεστά, στην πλατεία, έχει μερικά πολύ καλά εστιατόρια. Για ψάρι θα πας στο Μελτεμάκι στον Καταρράκτη, για νόστιμη μεσογειακή κουζίνα στον Αμέθυστο στους Ολύμπους, για μπουρεκάκια και κότσι στο Ρούσσικο στα Θυμιανά, για υπέροχους λουκουμάδες και καπουτσίνο σε βάζο (!) στον Κανέλλο στα Μεστά, για τσίμπημα θαλασσινών by the beach στα Τρία αδέλφια στο Λιθί. Στις πλατείες των ορεινών χωριών, όπως σε κάθε νησί άλλωστε, βρίσκεις τις καλύτερες και παραδοσιακότερες λιχουδιές.


Πού να διασκεδάσεις

Το μεγάλο κέφι το συναντάς στα πανηγύρια, όπως το Δεκαπενταύγουστο στο Πυργί, όπου γίνεται το σώσε και θα έχεις την ευκαιρία να μυηθείς στα βήματα του τοπικού χορού «πυργούτσικος». Εκεί θα μάθεις γιατί οι Χιώτες πηγαίνουν δυο-δυο: πρόσεξε πώς χορεύουν!


Τι να ψωνίσεις

Μαστίχα μυρωδάτη σε όλες τις εκδοχές, από τσίχλα μέχρι αντηλιακό. Τοπικό ούζο και γλυκά του κουταλιού, βυσσινάδες και υποβρύχιο, τουρσιά κάθε είδους. Σούµα (τσίπουρο από σύκα) και λικέρ διαφόρων γεύσεων. Επίσης, κεραμικά και πήλινα αριστουργήματα από τα Αρμόλια και το Πυργί, είδη λαϊκής τέχνης και υφαντά από τις γυναίκες του νησιού, τσάι του βουνού και βότανα. Μην κλέψεις μαύρα βόλια από τον Εμπορειό, απαγορεύεται λέμε!


Δήμος: 2271350800
Αστυνομία: 2271081537
Λιμεναρχείο: 2271044433
Πρώτες βοήθειες: 2271044302