Ταξιδια

Ταξίδι στα άδυτα των σπηλαίων της Κέρκυρας

Σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έχουν «χτίσει» τη δική τους ιστορία στα έγκατα του νησιού...

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωπαίοι σπηλαιολόγοι ταξίδεψαν στον πυρήνα της Κέρκυρας για 15 ημέρες και εξερεύνησαν 25 σπήλαια.

Στα «έγκατα» της Κέρκυρας κατάφερε να διεισδύσει πριν από έναν μήνα, ο Ολλανδός σπηλαιολόγος René van Vliet. Μαζί με τη βοήθεια πολλών Κερκυραίων, μπόρεσε και επισκέφτηκε 25 σπήλαια σε 15 μέρες.

«Η Κέρκυρα έχει περισσότερα σπήλαια από ό,τι θα περίμενε κανείς. Μέχρι τώρα μάζεψα πληροφορίες για 186 σπήλαια και βάραθρα, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα στη στεριά και στη θάλασσα! Κατά τη σπηλαιολογική αποστολή αυτή μπόρεσα να επισκεφτώ 25 σπήλαια. Εβδομήντα επτά σπήλαια είναι ακόμα υπό εξέταση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σπηλαιολόγος René van Vliet που είχε την ευκαιρία να εξερευνήσει, μεταξύ άλλων, το καθαρό και τελείως αναλλοίωτο σπήλαιο της Πλατεσγούρνας και το σπήλαιο Γραβολιθιά στον Σπαρύλα, τα σπήλαια Γράβα στου Πιτιρή, Γράβα του Χάρου και Γράβα στου Μπουζαβιέρη στους Αγίους Δέκα και το σπήλαιο Τρύπα του Πελάου στον Άη Μαθιά.

Σταλακτίτες και σταλαγμίτες έχουν «χτίσει» τη δική τους ιστορία. Κάθε σπήλαιο κρύβει το δικό του μύθο, όπως αποκαλύπτει ο σπηλαιολόγος René van Vliet

Το σπήλαιο Γραβολιθιά, για παράδειγμα, όπου ο σπηλαιολόγος σύρθηκε στο πιο χαμηλό μέρος του, είναι ένα μεγάλο και βαθύ σπήλαιο που έχει φανταστικούς σχηματισμούς από σταλακτίτες. Σε πολλές περιπτώσεις, και εξαιτίας του χαμηλού ύψους του, οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες έχουν ενωθεί και έχουν σχηματίσει κολώνες. Το 1926 πίστευαν ότι το σπήλαιο ήταν η φωλιά των δύο δράκων. Ο ένας δράκος είχε σκοτωθεί από έναν Ενετό στρατιώτη πριν από μερικούς αιώνες, αλλά ο άλλος έμενε ακόμα στο σπήλαιο και μερικές φορές έβγαινε τη νύχτα για να καταβροχθίσει ένα πρόβατο ή μια κατσίκα. Το 1926 βρέθηκαν χιλιάδες νυχτερίδες στο σπήλαιο. «Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχω δει καμία, μόνο πολλά περιττώματά τους» θα πει ο René van Vliet.

 

Ο René van Vliet εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι τον βοήθησαν με την σπηλαιολογική αποστολή στην Κέρκυρα, καθώς επίσης την ολλανδική εταιρεία CanyonZone, την ισπανική εταιρεία Rodcle και τη γαλλική εταιρεία Aventure Verticale που ήθελαν να υποστηρίξουν αυτή τη σπηλαιολογική αποστολή με την παροχή σπηλαιολογικού εξοπλισμού.

Ο σπηλαιολόγος René van Vliet συνεχίζει με τη σπηλαιολογική έρευνά του και θα κάνει μια νέα σπηλαιολογική αποστολή στην Κέρκυρα το καλοκαίρι, ενώ τα σπήλαια της Κέρκυρας παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του .