Ταξιδια

Για πρώτη φορά Ανάσταση στην ιστορία ενός ορεινού χωριού

O Άγιος Ιωάννης της ορεινής Τριχωνίδας δεν έχει να ζηλέψει σε φυσική ομορφιά από τα τουριστικά χωριά της χώρας μας

Αλέκος Λιδωρίκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια ιστορική Ανάσταση στο χωριό Άγιος Ιωάννης της ορεινής Τριχωνίδας

Τα πάντα ήταν έτοιμα, παραμονή της Ανάστασης στις 10:30 το βράδυ, στο χωριό Άγιος Ιωάννης της ορεινής Τριχωνίδας, σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρα.

Η στιγμή ήταν ιστορική για τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους του χωριού που δεν ξεπερνούν τους δέκα αλλά και τους πολλούς επισκέπτες τεσσάρων γενιών που κατάγονται από το χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας.

Ιστορική μέρα γιατί περίμεναν τον πατέρα Δημήτριο που για πρώτη φορά, όπως μας αναφέρει ο Γιάννης Βασιλοχρήστος, ο μεγαλύτερος σε ηλικία κάτοικος που βρισκόταν για Πάσχα στο χωριό, γεμάτος όμως νεανική ενέργεια, θα έκανε την λειτουργία της Αναστάσεως στον Άγιο Ιωάννη, Κόκκιανη, όπως το θυμούνται η μεγαλύτεροι.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη μετρά πάνω από έναν αιώνα ιστορία, ποτέ όμως δεν έγινε Ανάσταση, καθώς γινόταν στην Κόνισκα, πέντε χιλιόμετρα ορεινότερα.

Στο μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται δίπλα στο πέτρινο Σχολείο του χωριού-που έπαψε να λειτουργεί 45 χρόνια περίπου πριν οι νέοι του χωριού αναζητήσουν την τύχη τους στην Αθήνα, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδος και του κόσμου, με επίκεντρο την Αμερική-μόλις είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες επισκευής του τέμπλου και του εξωτερικού χώρου με πρωτοβουλία προσφορά ανθρώπων που αγαπούν το χωριό.

Ένα χωριό που δεν έχει να ζηλέψει σε φυσική ομορφιά από τα τουριστικά χωριά της χώρας μας, ίσως μάλιστα έχει και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: έχει κρατήσει τον χαρακτήρα του, την ηρεμία του, την ομορφιά του που μέρος αυτών αλλοτριώνονται στους τουριστικούς προορισμούς.

Ο χειμώνας ήταν πολύ δύσκολος φέτος. Είχαμε πολλά χιόνια, το κρύο πολύ και παρατεταμένο, έφθασε και τους -14 βαθμούς μας αναφέρουν ο Βασίλης Σωτηρίου και ο Κώστας Λιανός. Χθες έφτιαξε ο καιρός για να υποδεχθεί τους επισκέπτες, παροτρύνοντάς τους να τούς έρχονται ακόμη πιο συχνά, προσθέτουν.

Τα μικρά παιδάκια τρέχουν από το ένα σπίτι του χωριού στο άλλο, με επίκεντρο το καφενείο, γεμίζουν με φωνές τους δρόμους αλλά και νοσταλγία τους παππούδες και τις γιαγιάδες του χωριού για τα νεανικά τους χρόνια που έζησαν με τους δικούς τους γονείς στις όμορφες αυτές πλαγιές. Χρόνια τόσο διαφορετικά, δύσκολα αλλά γεμάτα αγάπη και χαρές, όπως μας λένε. Τα παιδικά και νεανικά χρόνια, τα καλύτερα!

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Δήμος Θέρμου έχει πληθυσμό 9.299 κατοίκους και αποτελείται από 23 Τοπικά Διαμερίσματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 59 οικισμοί. Κάποια χωριά και οικισμοί δεν άντεξαν στο χρόνο και εξαφανίσθηκαν από τον χάρτη, όπως το Σέλλο που μερικές δεκαετίες πριν έσφυζε από ζωή.