Ταξιδια

Χαράλαμπος Μπίζας: Οι περιπέτειες ενός σύγχρονου Φιλέα Φογκ

Τι έμαθε και τι συνάντησε ο ταξιδιώτης που βρέθηκε σε 195 χώρες του κόσμου;

Εύη Γεωργίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπορεί άραγε ολόκληρος ο πλανήτης να χωρέσει στις αναμνήσεις ενός μυαλού; Και είναι δυνατόν, σε ένα χαμόγελο να αποτυπώνεται η πληρότητα ενός ανθρώπου που έχει γυρίσει κυριολεκτικά τον κόσμο; Αν μιλάμε για έναν ακούραστο περιηγητή της γης σαν τον κ. Χαράλαμπο Μπίζα, τότε τα αδύνατα γίνονται δυνατά.

Ταξιδεύει δεκαετίες ολόκληρες ανά την υδρόγειο, άλλοτε με την ιδιότητα του αρχηγού ταξιδιωτικών γκρουπ και άλλοτε σαν μεμονωμένος ταξιδιώτης. Και κάθε φορά που επιστρέφει από μια εξόρμηση, σχεδιάζει την επόμενη.

Άλλωστε αν έχεις βρεθεί σε 195 χώρες όπως εκείνος, αν έχεις πατήσει το πόδι σου στο Βόρειο και το Νότιο πόλο, και αν το βλέμμα σου έχει συναντήσει κορυφαία μνημεία της ανθρωπότητας, από το Σινικό Τείχος στην Κίνα, το Ανάκτορο Ποτάλα στη Λάσα του Θιβέτ και τον Ναό Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη, μέχρι την Πέτρα της Ιορδανίας, τη ξύλινη εκκλησία της Μεταμόρφωσης στο νησάκι Κίζι της Ρωσίας ή τα Αγάλματα στο Νησί του Πάσχα, τότε μέσα σου γνωρίζεις ακόμα καλύτερα, πόσο σπουδαίο είναι να είσαι μέρος τούτου του μαγικού κόσμου.

Έχετε γυρίσει κυριολεκτικά ολόκληρο τον πλανήτη. Σε ποιο μέρος της γης συναντήσατε τους πιο ευτυχισμένος ανθρώπους; 
Ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που αρκούνται με όσα έχουν. Με εντυπωσίασαν οι άνθρωποι του νησιού Σαο Τομέ. Μια μικρή νησιωτική χώρα στην Αφρική, που το χαμόγελο δεν λείπει ποτέ από τα χείλη τους. Στην ίδια κατηγορία μπορείς να βρεις κι άλλους λαούς, που με τα δυτικά κριτήρια είναι φτωχοί αλλά λάμπουν από ευτυχία.

Πού έχετε συναντήσει τους πιο φιλόξενους; 
Έχω να το λέω. Οι Γεωργιανοί είναι ο πιο φιλόξενος λαός που συνάντησα. Είναι σε θέση να φύγουν από το σπίτι τους και να πάνε να κοιμηθούν όπως όπως σε κάποιον συγγενή τους, προκειμένου να σου παραχωρήσουν όλο το σπίτι και το δωμάτιο τους για να σε φιλοξενήσουν. Δεν μπορώ να το ξεχάσω.

Από όλο τον πλανήτη που έχετε βρει τους πιο ήρεμους και φιλοσοφημένους τύπους; 
Είναι περίεργο αλλά η φιλοσοφία είναι δεμένη με τους ανθρώπους της φύσης. Οι Νομάδες εκτροφείς ταράνδων, οι Τσούκτσι της Σιβηρίας είναι ανάμεσα σε αυτούς όπως και οι Βουσμάνοι (Σαν) της ερήμου Καλαχάρι στην Αφρική.   

Σε πιο σημείο του κόσμου θέλετε να πηγαίνετε ξανά και ξανά; 
Από μεγάλα αστικά κέντρα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Από εξερευνητική διάθεση στην Σιβηρία. Είναι ατελείωτη. Έχω γράψει ήδη ένα βιβλίο-οδηγό για τη Ρωσία που περιλαμβάνει όλες τις επαρχίες της Σιβηρίας και κάθε χρόνο προσθέτω κεφάλαια. Είμαι μέλος της Γεωγραφικής Ρωσικής Εταιρείας.

Σε ποιο μέρος του πλανήτη έχετε φάει τα πιο ωραία γεύματα; 
Τα καλύτερα, στο Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν. Δεν συγκρίνεται με τίποτε η πανδαισία των αρωματικών χόρτων που παρεμβαίνουν στη γεύση. Όσον αφορά ψάρια και θαλασσινά, στο Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική. Όμως για σαρδέλα πρέπει να πάς στην Κορωνησία Άρτας στον Αμβρακικό!

Ποιο ήταν το πιο μεγάλο σας ταξίδι;
Πεντέμισι μήνες όταν ήμουν φοιτητής. Με το σακίδιο στην πλάτη ξεκίνησα οδικώς από την Ελλάδα με οτοστόπ για Τουρκία, Περσία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ, Μπαγκλαντές, Κεϋλάνη. Εκεί αποφάσισα να μπαρκάρω και όπου με βγάλει. Ήθελα να γνωρίσω τον κόσμο. Πήγα στη Νότια Αφρική, στη Μοζαμβίκη, στα νησιά Κάμπο Βέρντε και στην Αμερική. Μέσα Σεπτεμβρίου, επέστρεψα για να προλάβω να δώσω εξετάσεις στο Συνταγματικό Δίκαιο που χρώσταγα ακόμα.

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο και γιατί;
Το ταξίδι με ιστιοφόρο στο νησί Μάριον της Ανταρκτικής, 2.500 χιλιόμετρα νότια του Κέιπ Τάουν. Χρειάστηκε διακόσιες εννέα ατελείωτες ώρες να φτάσουμε κι άλλες τόσες να γυρίσουμε. Το ψυγείο χάλασε, τα κρέατα άρχισαν να μυρίζουν. Και το χειρότερο ήταν ότι πλέαμε με κλίση 45 μοιρών από τους πλάγιους ανέμους. Πέφταμε από την κουκέτα.

Σε ποια χώρα συναντά κανείς τις πιο ωραίες γυναίκες, σύμφωνα με την άποψη σας;
Εξωτικές, μη Ευρωπαίες, στην Σομαλία. Έχουν όμορφα χαρακτηριστικά και λυγερά κορμιά. Στην Ευρώπη, θα έλεγα οι Νορβηγίδες.

Έχοντας δει τόσες πόλεις, τελικά τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας κάνει την Αθήνα, τόσο γοητευτικό προορισμό για τους ταξιδιώτες;
Η ζωή και η ατέλειωτη ποικιλία δραστηριοτήτων. Από κουλτούρα την ημέρα ή και τη νύχτα, μέχρι πολυδιάστατη κουζίνα, εστιατόρια όλων των τύπων, εθνικά, γκουρμέ, παραδοσιακά.

Τι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και το βρίσκεις μόνο στην Αθήνα; 
Την πολυμορφία σε τόσο μικρή έκταση. Μπορεί να είσαι το πρωί στην Ακρόπολη, το μεσημέρι στην Πάρνηθα και σε μία ώρα στο Μικρολίμανο ή τη Μαρίνα Ζέας! Δεν το βρίσκεις πουθενά αυτό. Όταν θέλω να εντυπωσιάσω ξένους καλεσμένους αυτό ακριβώς τους προσφέρω. Είναι περιττό να πω, ότι από πλευράς κουζίνας αυτό που τους αφήνει άναυδους και το αναφέρουν για πολλά χρονιά μετά, είναι το αρνίσιο ψητό κεφαλάκι (στα Βλάχικα της Βάρης, στη Χασιά στη Πεντέλη και άλλου). Ούτε αστακοί, ούτε μπον φιλέ. Κεφαλάκι!

Όλα αυτά τα χρόνια έχετε γνωρίσει πάρα πολλούς ανθρώπους, διαφορετικούς πολιτισμούς, τρόπους σκέψης. Από όλο αυτό το απόσταγμα της σοφίας τι έχει χαραχτεί πιο έντονα στην ψυχή σας;
Ότι ο πλανήτης αυτός δεν πλάστηκε για μένα. Άρα πρέπει να τον φροντίζω. Όλοι οι πολιτισμοί σύνθετοι ή απλοί έχουν τη δική τους αξία και συνεισφορά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ότι τα έμψυχα όντα, άνθρωποι, ζώα, ψάρια, πουλιά, είναι αυτά που προσθέτουν ομορφιά στο χώρο.

Ποιο είναι το πιο ωραίο μέρος για να ζει κανείς κατά τη γνώμη σας; 
Από πλευράς κλίματος, η Ελλάδα. Δεν το βρίσκεις αυτό πουθενά. Υπάρχουν πανέμορφα μέρη στον κόσμο, που είτε λιώνεις από την υγρασία και τη ζέστη ή κάνει κρύσταλλα η αναπνοή σου από το κρύο. Σαν περιβάλλον και οργάνωση κράτους, η Γερμανία και ο Καναδάς έχουν τα πρωτεία. Θα άξιζε να ζει κανείς για να έχει την αίσθηση της ποιότητας ζωής.  

Ποιο είναι το αγαπημένο σας moto που σας ακολουθεί στα ταξίδια σας; 
Μόνο ότι έχεις δει και ότι έχεις γευτεί είναι πράγματι δικό σου. Τα άλλα είναι των… κληρονόμων!