Ταξιδια

Βαρκελώνη, μια πόλη για να την απολαμβάνεις

Οι υπέροχες γωνιές της πόλης, ο θρίαμβος της Barca, τα παιδιά στα μουσεία και η ελλοχεύουσα αυτονομία

Ευτύχης Παλλήκαρης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δύσκολο να πιάσεις τον σφυγμό μιας πόλης μέσα σε τρεις ημέρες. Όμως οι συγκρίσεις με μια επίσκεψη προ δεκαετίας δίνει ένα μέτρο σύγκρισης. Η Βαρκελώνη όλο και ομορφαίνει. Παραμένει μια ζωηρή μεγαλούπολη, με υπέροχες γωνιές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθημερινότητα. Κι αυτό, την ώρα που το αίτημα για αυτονομία της Καταλωνίας εξακολουθεί να σιγοβράζει και να διχάζει…

© Ευτύχης Παλλήκαρης

Κάναμε μερικές στάσεις στα μικρά και καθημερινά, καθώς η επιθυμία να ξαναταξιδέψεις στην Βαρκελώνη συνοδεύει την επιστροφή σου στην Αθήνα.

© Ευτύχης Παλλήκαρης

© Ευτύχης Παλλήκαρης

Κυριακή πρωί, στο μουσείο Χουάν Μιρό. Ένας μικρός, προσηλωμένος μπροστά στον πίνακα του Καταλανού δημιουργού. Μάθαμε-και είδαμε- ότι ειδικά τις Κυριακές πολλές οικογένειες επιλέγουν μια βόλτα στο μουσείο με τα παιδιά τους. Εξ ου και οι ουρές στα εκδοτήρια εισιτηρίων, παρά τη βροχή.

© Ευτύχης Παλλήκαρης

Μία ξεχωριστή βιτρίνα. Ένα κατάστημα αλληλεγγύης σε κρατούμενους στις φυλακές της Λατινικής Αμερικής, με έργα φτιαγμένα από τους ίδιους. Γενικά, πολλές δραστηριότητες αφιερωμένες στην στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη από υλική και ηθική συμπαράσταση.

© Ευτύχης Παλλήκαρης

Οι Βαρκελωνέζοι διαβάζουν εφημερίδες! Το είδαμε παντού-στις καφετέριες με τον πρωινό καφέ, στο μετρό, στα tapas bar. Στα κιόσκια διαπιστώσαμε ότι ανθεί και ο περιοδικός Τύπος για κάθε γούστο. Βέβαια δύσκολα θα βρεις κάποιον να διαβάζει την El Pais. Η La Vanguardia μονοπωλεί τις επιλογές των κατοίκων. Ωστόσο, η διαπίστωση δεν αλλάζει. Ο Τύπος εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικό μερίδιο αναγνωστών, που κάνει πιο αισθητή την «δική μας» κρίση στη σχέση με τις εφημερίδες.

© Ευτύχης Παλλήκαρης

© Ευτύχης Παλλήκαρης

Πρωτοσέλιδο-τι άλλο;- η θριαμβευτική πεντάρα της Μπαρτσελόνα επί της Ρεάλ. Κάηκε το πελεκούδι στο κέντρο της πόλης, την Κυριακή το απόγευμα. Ωστόσο, μια λεπτομέρεια. Η Ρεάλ διαθέτει καταστήματα στην καρδιά της Βαρκελώνης. Το συγκεκριμένο βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο, στην Las Ramplas, πολύ κοντά στην Placa de Catalunia. Σαν να λέμε ότι η ΑΕΚ έχει ανάλογο κατάστημα στην καρδιά του Πειραιά…

© Ευτύχης Παλλήκαρης

Τι κάνει ο υπάλληλος του Δήμου στους κάδους απορριμμάτων; Όπως μας είπε, περνά κάθε βδομάδα για να επιθεωρήσει την κατάστασή τους. Εφόσον διαπιστώσει κάποιες βλάβες, τις επιδιορθώνει! Αλλά και η διαδικασία αποκομιδής είναι σεμινάριο για τα καθ’ ημάς. Οι κάδοι «κάθονται» σε σταθερές πλατφόρμες. Ουδείς διανοείται να παρκάρει μέσα στο 24ωρο στην ειδική λωρίδα μπροστά από τους κάδους. Το απορριμματοφόρο περνά με έναν μόνο οδηγό. Ένας βραχίονας παγιδεύει τον κάδο, τον ανασηκώνει, τον αδειάζει και…τέλος.

© Ευτύχης Παλλήκαρης

Και η πορεία της ημέρας, όχι στην Αθήνα αλλά στην Βαρκελώνη. Οι πυροσβέστες διεκδικούν οικονομικά αιτήματα, κυκλοφοριακή συμφόρηση σε μια από τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης.

© Ευτύχης Παλλήκαρης

Η Sagrada Familia πάντα under construction! Οι γερανοί υποδηλώνουν την βούληση των αρχών να ολοκληρωθεί ένα επιβλητικό, πράγματι, δημιούργημα του Gaudi, που ξεκίνησε πριν από 140 χρόνια! Έστω και έτσι, πάντως, αποτελεί μαγνήτη για χιλιάδες τουρίστες. Ας σημειώσουμε τον εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό τουριστών από την μακρινή Κίνα. Τους συναντάς πλέον παντού, ακόμα και στις πτήσεις Βαρκελώνη-Αθήνα.

© Ευτύχης Παλλήκαρης

Στα σοκάκια της παλιάς πόλης, συναντάς υπέροχα μικρά μαγαζιά με πρωτότυπες δημιουργίες. Καλλιτέχνες κοσμημάτων, πολλοί υποδηματοποιοί που δουλεύουν εξαιρετικής ποιότητας παπούτσια, προθήκες βιβλιοπωλείων χάρμα ιδέσθαι. Μερικές φορές-όπως στην φωτογραφία- δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις. Την κομψότητα των κοσμημάτων ή την βιτρίνα που ολοφάνερα φτιάχτηκε με πολύ μεράκι.

© Ευτύχης Παλλήκαρης

© Ευτύχης Παλλήκαρης

Δεν έχει κλείσει το κεφάλαιο «αυτονομία» που συντάραξε πριν από ένα χρόνο την Καταλωνία. Μπορεί κάποιος να το δει αν περπατήσει λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Οι σημαίες της Καταλωνίας παραμένουν στα μπαλκόνια πολλών διαμερισμάτων. Ωστόσο, ελλοχεύει-όπως μας είπαν- και η «βουβή» αντίθετη άποψη. Άραγε ο διχασμός περιμένει την επόμενη συγκυρία για να εκδηλωθεί;