Η Mήλος του σεφ Michael Wheeler
Όταν επιστρέψουμε και αυτό το καλοκαίρι στη Μήλο θα είναι σαν να γυρίζουμε σπίτι, στην «ελληνική μας οικογένεια»
![image3.jpg image3.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/07/11/image3.jpg)
Mήλος: Ο σεφ Michael Wheeler γράφει για το αγαπημένο του νησί την Athens Voice
Πρώτη φορά που επισκέφθηκα τη Μήλο ήταν το 2014 και αφού η γυναίκα μου «έπεσε» πάνω στο νησί στην έρευνά της για τον επόμενό μας νησιωτικό προορισμό στην Ελλάδα. Έχουμε ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, στην Αθήνα, την Πελοπόννησο, την Κέρκυρα και τη Λέσβο, στη Ζάκυνθο, την Αίγινα, την Πάρο και την Αντίπαρο, στους Παξούς, στην Κρήτη, τη Σίφνο, τη Σίκινο, την Εύβοια. Το γεγονός ότι η Μήλος είχε απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα ήταν ένα σημαντικό κριτήριο να την επιλέξουμε και οι κριτικές, επιπλέον, την περιέγραφαν ως έναν παραδοσιακό τόπο με σχετικά λίγους κατοίκους και σχεδόν «άγνωστο» σε βρετανούς τουρίστες. Η πρώτη μας εντύπωση, μόλις φτάσαμε, σίγουρα δεν μας απογοήτευσε. Το νησί ήταν όλα όσα ελπίζαμε και ακόμη περισσότερα. Εξαιρετικό φαγητό, υπέροχες εικόνες και τοπία, ευχάριστοι και άκρως φιλικοί ντόπιοι, συνηγορούσαν για δυο εβδομάδες –τόσο θα καθόμασταν– αξέχαστων διακοπών. Μέναμε στον Αδάμαντα, είχε εύκολη συγκοινωνία για το υπόλοιπο νησί και μας άρεσε και η καλοκαιρινή «βαβούρα» του λιμανιού.
Τόσες όμορφες παραλίες, όμως σαν την Πλάθιενα και τη Φυριπλάκα καμία. Στον «Αλευρόμυλο» τρώγαμε σχεδόν κάθε βράδυ, ήταν η αγαπημένη μας ταβέρνα. Η κουζίνα της παραδοσιακή, με γεύσεις καθαρές, ντόπιες, κυκλαδίτικες, που έφτιαχνε ο –πια– καλός μας φίλος, σεφ και ιδιοκτήτης Βασίλης Παπικινός. Δύσκολα βέβαια θα μπορούσα να ξεχωρίσω το αγαπημένο μας πιάτο, αφού όλα ήταν τόσο νόστιμα και φρέσκα. Όμως αξέχαστη θα μείνει η γεύση της τυρόπιτας, το κρέας στο φούρνο με πατάτες και οι πολλές διαφορετικές, δροσερές σαλάτες, όλα φυσικά να «κατεβαίνουν» ευκολότερα με γλυκόπιοτο ντόπιο κρασί. Επιστρέφοντας πίσω στο Μάντσεστερ της Βρετανίας, ήθελα να μαγειρεύω ελληνικά φαγητά και μάλιστα πολλές από τις γεύσεις προσπαθούσα με κάθε ευκαιρία να τις εντάσσω στη επαγγελματική μου κουζίνα. Κάναμε πολλούς φίλους στη Μήλο τα τελευταία 4 χρόνια που την επισκεπτόμαστε και διατηρούμε τακτική επικοινωνία μαζί τους. Η φιλία μας όμως με τον Βασίλη Παπικινό γίνεται χρόνο με τον χρόνο πιο δυνατή, άλλωστε μας ενώνει και το ίδιο πάθος, για καλό φαγητό, καλό ελληνικό φαγητό. Κάθε χρόνο αφιερώνουμε τουλάχιστον 4 εβδομάδες στη Μήλο για τις διακοπές μας. Έχουμε επισκεφθεί πολλά μέρη της, αμέτρητες εξερευνήσεις και όμορφες εμπειρίες. Μία από αυτές, για την οποία νιώθω περισσότερο υπερήφανος, ήταν όταν με προσκάλεσαν να συμμετέχω σε γυρίσματα του «Σεφ για μια Μέρα» με τον Βασίλη. Ήμουν κατενθουσιασμένος, μαθαίνοντας τόσες διαφορετικές μαγειρικές τεχνικές.
Η Μήλος είναι ένα πανέμορφο νησί, η γη και τα τοπία της μαγευτικά, και όταν επιστρέψουμε και αυτό το καλοκαίρι στη Μήλο θα είναι σαν να γυρίζουμε σπίτι, στην «ελληνική μας οικογένεια». Η Μήλος μάς έχει κλέψει την καρδιά.
* Ο Michael Wheeler διετέλεσε chef της Manchester United Football Club, όμως άφησε αυτή τη θέση πριν από 3 χρόνια. Τώρα είναι σεφ στο Manchester Central, ένα κέντρο συνεδρίων και εκδηλώσεων στο Μάντσεστερ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναψυχή και διασκέδαση με επιλογές για όλη την οικογένεια
Ο μουσικός και κιθαρίστας γράφει για το νησί που σου φρεσκάρει το μυαλό και την ψυχή
Η σχεδιάστρια κοσμημάτων σε ένα κείμενο για το νησί που ακόμα κι αν δεν επιστρέψεις ξανά θα είναι για πάντα στην καρδιά σου
Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής γράφει για την Ελούντα που γνώρισε μετά το Ντα Λουζ και αγάπησε για πάντα
Η ιστορικός τέχνης γράφει για το νησί με την ιδιαίτερη αύρα
Ένας Ισλανδός γράφει για τη Φολέγανδρο της ψυχής του και την άπιαστη ελληνική γλώσσα
Ένα από τα λιγότερο γνωστά κεφάλαια της ιστορίας του γκρουπ - Η απόπειρα εκμετάλλευσης από τη χούντα
18 στρέμματα, 80 τροχόσπιτα, 60 σκηνές, ντουζιέρες, τουαλέτες, κουζίνες, καφέ, ταβέρνα, beach bar και χώρο εκδηλώσεων
Μια διαφορετική εξόρμηση κι ένα ανθρώπινο όνειρο που έγινε πραγματικότητα
Ιδανική για όσους αναζητούν έναν ήρεμο προορισμό μακριά από την πολυκοσμία
Φεύγοντας, μια στάση στα τσιπουράδικα του Βόλου επιβάλλεται. Άλλωστε, είναι τα πιο γνωστά σε όλη την Ελλάδα!
Έχει πολύ καλό φαγητό, αρχαιολογικούς χώρους και μια έρημο, που μπορείς να την περπατήσεις
Το κλασικό κυκλαδίτικο νησί κρύβει απαράμιλλη ομορφιά και ενδείκνυται και για διακοπές μακράς διαρκείας
«Με το που την αντικρίζεις, παθαίνεις κόλλημα μαζί της»
Ο οικονομολόγος γράφει για την Πύλο, «το μέρος που μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στο μυαλό κάθε ταξιδιώτη»
Βουτιές στα Φαλάσαρνα, το Ελαφονήσι, τον Μπάλο και το Μαράθι, αλλά και ραντεβού σε ωραία στέκια για φαγητό και ποτό
Δεν θα ξεχάσω το πρώτο βράδυ στο Φαλατάδο και εκείνη τη θάλασσα στα Καλύβια
Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης γράφει για την παραλία που πάνε μόνο όσοι την επιλέγουν
Υπάρχει ένα νησί που μπορεί να σε κάνει να κρατήσεις από το χέρι το παιδί που υπήρξες κάποτε
Οι θύμισες του ηθοποιού από τον τόπο του παππού του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.