Οι γεύσεις του Ρεθύμνου για τον Τιμολέοντα Διαμαντή
Οι Κρητικοί ξέρουν να γεύονται κάθε στιγμή της ζωής τους
![rethymno_timoleon-diamantis.jpg rethymno_timoleon-diamantis.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/07/11/rethymno_timoleon-diamantis.jpg)
Ρεθύμνο: Ο Τιμολέων Διαμαντής γράφει για το αγαπημένο της νησί την Athens Voice
Το Ρέθυμνο είναι πόλη με πολλές φυσικές ομορφιές και φιλόξενους κατοίκους αλλά και σημαντικός γαστρονομικός παράδεισος. Οι ίδιοι οι ντόπιοι συνηθίζουν να κατεβαίνουν στα μεζεδοπωλεία και τις ταβέρνες της πόλης με κάθε ευκαιρία. Άγρια χόρτα τσιγαριαστά και το διάσημο σταμναγκάθι βρίσκονται σε κάθε τραπέζι, συνήθως με τη συνοδεία ρακής. Οι Ρεθυμνιώτες συχνά πυκνά σηκώνουν τα ποτήρια και πίνουν στην υγειά του φίλου, του περαστικού, του συγγενή. Το σίγουρο είναι ότι ξέρουν να περιποιούνται τους καλεσμένους τους και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να περάσουν όλοι καλά. Σε μεγάλα κέφια ακόμη και οι περιπτεράδες βγάζουν σφηνοπότηρα πάνω στα ψιλικά και σε κερνούν. Αυτοί είναι οι Κρητικοί, ξέρουν να γεύονται κάθε στιγμή της ζωής τους.
Η δική μου μαγειρική εμπειρία στο μεγάλο νησί ξεκίνησε από ένα παραδοσιακό τυροκομείο, όπου δοκίμασα για πρώτη φορά το ξύγαλο, ένα υπέροχο κρητικό τυρί. Οι εκπλήξεις για τον ουρανίσκο μου όμως δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς σειρά είχε η μύησή μου στον τρόπο που φτιάχνονται τα κρητικά παραδοσιακά καλούδια από τον δραστήριο τοπικό συνεταιρισμό. Μυζηθρόπιτες, μακαρούνια σκιουφιχτά, χορτοκαλίτσουνα… που αλλιώς τα φτιάχνουν στο Ρέθυμνο κι αλλιώς στα Χανιά. Μπορείς να τα βρεις τόσο στην αλμυρή όσο και στη γλυκιά τους εκδοχή – τα περίφημα λυχναράκια. Το μεγαλύτερο μαγειρικό σοκ ωστόσο ήταν όταν έμαθα από τους ρεθυμνιώτες χασάπηδες πώς γίνεται το εκλεκτό αλλαντικό της Κρήτης, το απάκι.
Αυτό που κρατάω από το ταξίδι μου στη Κρήτη είναι η αίσθηση του τι σημαίνει κρητικός οικοδεσπότης. Αλλά και τον σεβασμό στην πρώτη ύλη που βγάζει ο τόπος μας. Θα μου πείτε, καλά έφαγες, καλά ήπιες και καλά μαγείρεψες… Σε καμιά παραλία πήγες; Χάχα… δυστυχώς αυτή είναι η δική μας «τύχη», οι μάγειρες δεν χαίρονται το καλοκαίρι όπως ο υπόλοιπος κόσμος.
Ο Τιμολέων Διαμαντής είναι ο φετινός νικητής του Masterchef.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναψυχή και διασκέδαση με επιλογές για όλη την οικογένεια
Ο μουσικός και κιθαρίστας γράφει για το νησί που σου φρεσκάρει το μυαλό και την ψυχή
Η σχεδιάστρια κοσμημάτων σε ένα κείμενο για το νησί που ακόμα κι αν δεν επιστρέψεις ξανά θα είναι για πάντα στην καρδιά σου
Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής γράφει για την Ελούντα που γνώρισε μετά το Ντα Λουζ και αγάπησε για πάντα
Η ιστορικός τέχνης γράφει για το νησί με την ιδιαίτερη αύρα
Ένας Ισλανδός γράφει για τη Φολέγανδρο της ψυχής του και την άπιαστη ελληνική γλώσσα
Ένα από τα λιγότερο γνωστά κεφάλαια της ιστορίας του γκρουπ - Η απόπειρα εκμετάλλευσης από τη χούντα
18 στρέμματα, 80 τροχόσπιτα, 60 σκηνές, ντουζιέρες, τουαλέτες, κουζίνες, καφέ, ταβέρνα, beach bar και χώρο εκδηλώσεων
Μια διαφορετική εξόρμηση κι ένα ανθρώπινο όνειρο που έγινε πραγματικότητα
Ιδανική για όσους αναζητούν έναν ήρεμο προορισμό μακριά από την πολυκοσμία
Φεύγοντας, μια στάση στα τσιπουράδικα του Βόλου επιβάλλεται. Άλλωστε, είναι τα πιο γνωστά σε όλη την Ελλάδα!
Έχει πολύ καλό φαγητό, αρχαιολογικούς χώρους και μια έρημο, που μπορείς να την περπατήσεις
Το κλασικό κυκλαδίτικο νησί κρύβει απαράμιλλη ομορφιά και ενδείκνυται και για διακοπές μακράς διαρκείας
«Με το που την αντικρίζεις, παθαίνεις κόλλημα μαζί της»
Ο οικονομολόγος γράφει για την Πύλο, «το μέρος που μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στο μυαλό κάθε ταξιδιώτη»
Βουτιές στα Φαλάσαρνα, το Ελαφονήσι, τον Μπάλο και το Μαράθι, αλλά και ραντεβού σε ωραία στέκια για φαγητό και ποτό
Δεν θα ξεχάσω το πρώτο βράδυ στο Φαλατάδο και εκείνη τη θάλασσα στα Καλύβια
Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης γράφει για την παραλία που πάνε μόνο όσοι την επιλέγουν
Υπάρχει ένα νησί που μπορεί να σε κάνει να κρατήσεις από το χέρι το παιδί που υπήρξες κάποτε
Οι θύμισες του ηθοποιού από τον τόπο του παππού του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.