- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Αρκαδία: Ο Δημήτρης Τσιόδρας γράφει για το αγαπημένο του μέρος στην Athens Voice
Σπάνια στις αρχές του χρόνου ξέρω πότε και πού θα αρχίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές μου, εκτός αν πρόκειται για κάποιο ταξίδι εκτός Ελλάδας. Εκείνο που ξέρω με σιγουριά είναι ότι όποτε κι αν αρχίσουν και όπου κι αν ξεκινήσουν, θα τελειώσουν στην ορεινή Αρκαδία.
Δεν έχω μπει ποτέ στο δίλημμα βουνό ή θάλασσα. Είμαι βουνίσιος αλλά μου αρέσουν και τα δύο. Ξεκινάω λοιπόν από κάποιο νησί ή από κάποιο μέρος του κόσμου που κατά καιρούς διαλέγω για περιήγηση, για να καταλήξω πάντα στα αρκαδικά βουνά. Είναι ο τόπος μου και δεν θεωρώ ότι έχω ξεκουραστεί αν δεν πάρω μερικές ανάσες στα έλατα και αν δεν περπατήσω στα ορεινά μονοπάτια του Μαινάλου. Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Καρύταινα, Λούσιος ποταμός νιώθω ότι με περιμένουν. Μέρη πνιγμένα στα έλατα. Τόποι που ξεχειλίζουν από ιστορία. Ο Πάνας λες και κάπου παραμονεύει, το Βυζάντιο παντού, τα ίχνη της επανάστασης του ’21 σε κάθε βήμα. Ξύπνημα νωρίς το πρωί, βόλτες και πεζοπορία. Το ίδιο και το απόγευμα. Και μόλις ο ήλιος έχει ανέβει ψηλά, καταφύγιο στη σκιά κάποιου δένδρου.
Τσίπουρα, μπίρες και μεζεδάκια δίπλα σε τρεχούμενα νερά. Και ο ύπνος; Πουθενά δεν κοιμάμαι καλύτερα. Δροσιά το βράδυ. Η ελαφριά κουβέρτα απαραίτητη. Ούτε να γυρνάς στο κρεβάτι από τον ιδρώτα, ούτε να ξυπνάς με το κεφάλι βαρύ από το air condition.
Λένε ότι οι γεύσεις που αγαπάς περισσότερο είναι οι γεύσεις των παιδικών χρόνων. Όσους καλούς θαλασσινούς μεζέδες και αν γευθώ κι όποιες νέες γεύσεις κι αν δοκιμάσω, δεν νιώθω καλοκαίρι αν δεν έχω φάει περιβολίσια χόρτα, ψητή γουρουνοπούλα και λουκάνικο με πορτοκάλι. Κι όλα αυτά παρέα με καλούς φίλους, που μεγαλώσαμε μαζί και περιμένουμε τις μέρες για να συναντηθούμε ξανά σε ένα άτυπο ραντεβού. Να φάμε, να πιούμε, να θυμηθούμε παλιές ιστορίες, αλλά και να διαφωνήσουμε με πειράγματα για το ποδόσφαιρο και τα πολιτικά. Στο νου μου έρχεται ο μυθικός Ανταίος που έπαιρνε δύναμη πατώντας στη γη. Νιώθω το ίδιο κάθε φορά που επιστρέφω στη γη που μεγάλωσα.
*Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η λέξη προέρχεται από τα υψηλής γαστρονομίας sushi bars
Γνωστή ως North Coast 500 (NC500), λανσαρίστηκε το 2015
Νέες απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία
Στην ενότητα «Europe and the United Kingdom» της Gold List 2026
Τα δώρα της A.V. στους αναγνώστες της
Οι επιλογές της χρονιάς συνδυάζουν αυθεντικότητα, βιωσιμότητα και αναζήτηση του διαφορετικού
Ένα από τα πιο παλιά του είδους, αφιερωμένο αποκλειστικά στις ομορφιές της Ελλάδας, τώρα στο διαδύκτιο
Ανακαλύψτε την Καστοριά μέσα από την περιήγηση γύρω από τη λίμνη με την καθοδήγηση έμπειρων επιστημόνων
Δωρεάν φαγητό, ποδήλατα και μουσεία με το CopenPay
Τι συνδέει τους δύο θεατρικούς συγγραφείς; Πώς ένας δημοσιογράφος αποτυπώνει αυτή τη σχέση σήμερα;
Η νέα ταυτότητα του νησιού μέσα από βιώσιμη φιλοξενία και αυθεντικές εμπειρίες
Σειρά αφιερωμάτων στο νησί που γίνεται «πόλος έλξης των νέων»
Πού να πας, τι να δεις, τι να δοκιμάσεις
Έρωτες και χωρισμοί, βροχές και χιόνια, κάτι από πολιτική και μια γεύση από νορβηγικές λιχουδιές
Μέσα στο αεροπλάνο, η μεγαλύτερη απειλή είναι η ακινησία
Το βρετανικό κοινό ψήφισε
Οι ΗΠΑ αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε όρους ταξιδιωτικών εισπράξεων
Μια πλωτή καμπίνα χωρίς Wi-Fi ή ανθρώπους - Το απόλυτο καταφύγιο για όσους αναζητούν ηρεμία
Ο γνωστός TikToker μιλάει στην Athens Voice για τα ταξίδια του και τις πολιτιστικές διαφορές που συναντά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.