- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η Λήμνος του Βαγγέλη Γεροβασιλείου
Θυμάμαι πάντα τη νηνεμία, τον εξαιρετικό καιρό, αλλά και τα μυστικά της ποικιλίας Λημνιό, στα οποία ποντάρισα ξεκινώντας να φτιάχνω το «Άβατον»
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου γράφει στην ATHENS VOICE για τη Λήμνο.
Πριν από δεκαεπτά χρόνια, φτάνω στη Λήμνο με όλη την οικογένεια για διακοπές. Εκείνο τον καιρό δούλευα στο οινοποιείο του Πόρτο Καρράς και δεν σας κρύβω πως πέρα από την ξεκούραση και τις βουτιές είχα στο μυαλό μου και την περίφημη ποικιλία της «Λημνιάς» ή του «Λημνιού», παρότι στη Λήμνο αυτή την ποικιλία αμπέλου τη λένε «Καλαμπάκι». Ήθελα να μάθω περισσότερα και να γνωρίσω από κοντά το συνεταιρισμό του νησιού, όπου παράγεται αυτή η ιδιαίτερη ποικιλία μοσχάτου. Η ιστορία της ξεκινάει από το 350 π.Χ. – τη μνημονεύει ο Αριστοτέλης, επί Τουρκοκρατίας παράγεται μόνο στο Άγιο Όρος και με την απελευθέρωση τέτοιας ποικιλίας αμπέλια καλλιεργούνται, εκτός από τη Λήμνο, και στο χωριό Άγιος Νικόλαος της Χαλκιδικής.
Στην πρώτη εικόνα το νησί έδειχνε παρθένο, οι παραλίες ήταν μαγικές και πεντακάθαρες, έφτανες όμως σε αυτές με τρόπο περιπετειώδη, αφού δεν υπήρχε ούτε οργανωμένη συγκοινωνία ούτε σχέδια ανάπτυξης που να αφορούσαν κάτι περισσότερο από πλευράς υποδομών πέρα από… τις καταπληκτικές ψαροταβέρνες. Θυμάμαι ακόμα ένα μαγαζάκι στην παραλία του Μούδρου όπου δοκίμασα την καταπληκτικότερη σούπα από σκορπίνες της ζωής μου.
Ήταν τέλη Ιούνη, νομίζω 27, όταν σε κάποια άλλη ψαροταβέρνα παραγγείλαμε αστακούς που πωλούνταν 5 χιλιάδες δραχμές το κιλό. Λίγες μέρες αργότερα, ξαναπηγαίνοντας στο ίδιο μαγαζί, το κιλό είχε ανέβει στις 10 χιλιάδες! Ρωτώ τον ταβερνιάρη «μα γιατί;» και η απάντησή του με αποστόμωσε: «Σήμερα είναι 1η Ιουλίου, ξεκίνησαν οι τιμές της θερινής περιόδου». Τα παράδοξα συνεχίστηκαν λίγο αργότερα, όταν βολτάροντας στη Χώρα τράκαρα με το μισό υπουργικό συμβούλιο της εποχής. «Κοίτα να δεις που ήρθαμε σε γκλάμορους νησί» είπα στη γυναίκα μου, μέχρι που ένας ντόπιος έλυσε το μυστήριο: «Φαντάρος υπηρετεί στο νησί μας ο Νίκος Παπανδρέου, κι ο πατέρας του ο Ανδρέας με ένα σμπάρο είπε να χτυπήσει δυο τρυγόνια. Και να δει το γιόκα του, και να πάρει μερικές αποφάσεις παρέα με τους υπουργούς του».
Κατά τα άλλα, παρόλα τα παράδοξα, ήταν υπέροχα. Θυμάμαι πάντα τη νηνεμία, τον εξαιρετικό καιρό, αλλά και τα μυστικά της ποικιλίας Λημνιό, στα οποία ποντάρισα επιστρέφοντας από το νησί εκείνο το καλοκαίρι, ξεκινώντας να φτιάχνω το «Άβατον», το δικό μου κρασί αντίστοιχης γεύσης, αφού έως τότε έφτιαχνα μόνο «Μαλαγουζιές». Αν είστε λάτρεις αυτής της γεύσης, συστήνω ανεπιφύλακτα το τυρί καλαθάκι του μικρού ντόπιου παραγωγού κυρίου Χατζηγεωργίου. Κι αν επιμένετε ακόμα να περνάτε το καλοκαίρι σας σε νησιά μη κοσμικά, η Λήμνος είναι ιδανική επιλογή. Τα περισσότερα ξενοδοχεία της είναι μπροστά στη θάλασσα.
Κι εξαιτίας αυτού του κειμένου, σκέφτομαι πως ήρθε η ώρα να ξαναπάω για να ξαναζήσω ό,τι έχει απομείνει από εκείνες τις αθώες μέρες.
*Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι οινοποιός
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο έγκυρος ταξιδιωτικός οδηγός προτείνει διακοπές εκτός σεζόν «χωρίς ορδές τουριστών»
Το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στα νοτιοδυτικά της Λέσβου φημίζεται για τις πηγές του
Το διθυραμβικό αφιέρωμα βρετανικού Μέσου στο ελληνικό νησί
Τα πολλά και διαφορετικά κομμάτια της δένουν μεταξύ τους με φροντίδα και αγάπη, την οποία αγάπη καταθέτουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι κάτοικοί της…
"Ella" και ζήσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογόνησης στα "Ella Resorts"
Το νησί αποτελεί την «καρδιά» ενός εκ των μεγαλύτερων φυσικών θαλάσσιων πάρκων της Ευρώπης
Το αφιέρωμα στην «αγαπημένη εποχή του έξυπνου ταξιδιώτη για διακοπές»
«Ένα ελληνικό νησί που δεν το εντοπίζουν τα ραντάρ του μαζικού τουρισμού»
...και την αξίζει γιατί σηκώνει βάρη περισσότερα απ' όσα αντέχει - να τα λέμε κι αυτά
Μερικές συμβουλές για να πετάξεις με χαμηλού κόστους αεροπορική, χωρίς να κλαις το πορτοφόλι σου
«Η κάθε στιγμή εκεί ήταν συγκλονιστική»
Εδώ οι Βρετανοί του Αστερίξ είναι ακόμα αναγνωρίσιμοι, πίνουν τσάι και μαζεύονται στα σπίτια τους στις 6μμ που κλείνουν τα μαγαζιά του γραφικού Γκίλντφορντ
Στη λίστα του Far Away Travel Blog
Ρεκόρ αφίξεων από τον Μάιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.