- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μαρία Κόφου, για πού να ετοιμάσουμε βαλίτσες φέτος;
Η γνωστή travel blogger μας μιλά για τους αγαπημένους της προορισμούς και προτείνει low budget ταξίδια για millennials (και όχι μόνο)
Πριν λίγες μέρες γύρισε από Μπολόνια και Μόντενα, πρόσφατα βρέθηκε στο Πουέρτο Ρίκο και την πρωτεύουσά του, το Σαν Χουάν, ενώ την ώρα που γράφεται η παρούσα συνέντευξη η ίδια ετοιμάζει τη βαλίτσα της για Σουηδία και Νορβηγία, προκειμένου να έχει μία πρώτη επαφή με τον Αρκτικό Κύκλο και να φθάσει «όσο πιο ψηλά γίνεται» για να καταφέρει να δει -αν της δοθεί βέβαια η ευκαιρία- το Βόρειο Σέλας (Northern Lights). Η Μαρία Κόφου αναμφισβήτητα είναι πολυταξιδεμένη και χάρη στις εμπειρίες της είναι ίσως ένα από τα καταλληλότερα άτομα για να μάθει κανείς περισσότερα για δημοφιλείς και αξέχαστους προορισμούς σε όλο τον κόσμο.
Έκανε το μεταπτυχιακό της πάνω στα Digital Media και την Επικοινωνία στο Μιλάνο και εκεί άρχισε, όπως μου λέει η ίδια στη σχετική συζήτησή μας, να «φουλάρει» με το κομμάτι των social media και του copywriting. Σίγουρα δεν ήταν έκπληξη λοιπόν όταν το 2012 δημιούργησε το δικό της blog. Η ιδέα προέκυψε στο τρένο καθώς πηγαινοερχόταν με αυτό καθημερινά στη δουλειά. Ωστόσο, η ίδια εξηγεί πως ποτέ δεν έβαλε την ταμπέλα “travel blogger” στον εαυτό της, ξεκίνησε απλώς να γράφει τις σκέψεις της και ιστορίες από τις συζητήσεις που είχε με συνεπιβάτες.
Πριν από 5 χρόνια η Μαρία γύρισε στην Ελλάδα και εργάστηκε στο κομμάτι της επικοινωνίας, σε digital agencies. Εδώ και ένα χρόνο όμως, τα έχει αφήσει όλα αυτά προκειμένου να αφοσιωθεί full-time στο blog ενώ παράλληλα -επειδή από αυτό δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα- εργάζεται και ως freelancer.
Καταρχάς, επειδή σίγουρα πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν, πώς εξασφαλίζεις τα χρήματα για τα ταξίδια σου;
Ναι, πολλές φορές με ρωτούν «πού βρίσκεις τα λεφτά», «είναι όλα χορηγούμενα» ή «έχεις πλούσιους γονείς»; Απλά καμία σχέση. Απλά έχω δουλέψει πολύ. Και η αλήθεια είναι ότι, όταν ταξιδεύω μόνη μου, επιλέγω συνήθως χώρες όπου η ζωή είναι πολύ φθηνή και μένω για παράδειγμα σε hostels ή οικονομικά δωμάτια. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι που έχω κάνει αρκετά sponsored ταξίδια, τα οποία μπορεί να είναι ή μόνο διαμονή ή αεροπορικά ή και όλο το πακέτο. Αλλά και πάλι κάνω πολλά ταξίδια μόνη μου, που είναι δηλαδή εξ ολοκλήρου με δικά μου χρήματα.
Αλήθεια, θυμάσαι το πρώτο ταξίδι που έκανες;
Από τις πρώτες μου ταξιδιωτικές εμπειρίες ήταν το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο το κάναμε κάθε χρόνο με τους γονείς μου επειδή έχω παππούδες εκεί από τη μεριά του μπαμπά μου. Από 2 χρονών ήμουν στο αεροπλάνο. Όταν μεγάλωσα, κάποια καλοκαίρια πήγαινα και μόνη μου να τους δω, οπότε ήδη η φάση του solo travelling είχε ξεκινήσει περίπου από το Γυμνάσιο.
Προτιμάς να ταξιδεύεις μόνη σου ή με παρέα;
Η αλήθεια είναι πως προτιμώ το solo travelling γιατί μου αρέσει πολύ να γνωρίζω καινούριο κόσμο και να γεμίζω με εικόνες και εμπειρίες. Όταν είσαι με την παρέα σου ξέρουμε ότι δεν θα πιάσεις τόσο εύκολα κουβέντα με ξένο κόσμο και σίγουρα, ακόμα και αν το κάνεις, δεν θα γνωρίσεις πολλά πράγματα για την κουλτούρα των κατοίκων της κάθε χώρας. Επίσης προτιμώ το solo όταν πρόκειται για δουλειά, επειδή έτσι είμαι πιο συγκεντρωμένη και βγάζω π.χ. τις φωτογραφίες ή τα βίντεό μου όπως ακριβώς θέλω. Με φίλους μου αρέσει να ταξιδεύω σε συγκεκριμένους, πιο easy-going ας πούμε προορισμούς και συνήθως όχι πολύ μακρινούς.
Συνήθως θα μείνεις σε κάποιο ξενοδοχείο ή θα προσπαθήσεις να έρθεις όσο πιο κοντά γίνεται με τους ντόπιους, κάνοντας για παράδειγμα couchsurfing;
Έχω κάνει και couchsurfing επειδή αφενός είναι πιο οικονομικό και αφετέρου μπορείς να βγεις παρέα με τους ντόπιους και να μάθεις περισσότερα πράγματα. Βέβαια, είμαι λίγο προσεκτική σε αυτό και επιλέγω να είναι κοπέλες αυτές που θα με φιλοξενήσουν. Από εκεί και πέρα, όταν ταξιδεύω μόνη πολλές φορές επιλέγω και τα hostels ή Airbnb, το οποίο έχει επίσης το καλό ότι συνήθως βρίσκεται σε περιοχή της πόλης που δεν είναι τόσο τουριστική, συνεπώς βλέπεις περισσότερα πράγματα. Φυσικά -αν με παίρνει- θα μείνω και σε ξενοδοχείο εφόσον θέλω π.χ. να έχω την άνεσή μου για ένα Σαββατοκύριακο.
Αν έπρεπε να επιλέξεις ένα top 5 των πόλεων που έχεις επισκεφτεί έως τώρα, ποιο θα ήταν αυτό;
Σίγουρα θα έλεγα την Καρταχένα στην Κολομβία, γιατί έχει πολλά χρώματα και ήχους παντού, ανθρώπους πολύ χαμογελαστούς, γενικά μου έβγαλε μία πολύ θετική αύρα. Μετά, αγαπώ πάρα πολύ τη Βαρκελώνη, θεωρώ ότι είναι πολύ κοντά και στη δική μας φιλοσοφία, συνδυάζει το μοντέρνο με το κλασικό, είναι πολυπολιτισμική και είναι από τις πόλεις που έχουν την περισσότερη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο. Από εκεί και πέρα, είναι η Ματέρα στην Ιταλία που είναι μια πολύ μικρή πόλη η οποία είναι όλη χτισμένη σε πέτρα, είναι πολύ ιδιαίτερο και ρομαντικό μέρος αλλά έχει και πολύ ωραία νυχτερινή ζωή γιατί έχει πολλούς φοιτητές. Μου άρεσε επίσης πάρα πολύ το Σαν Χουάν στο Πουέρτο Ρίκο γιατί είναι κι αυτό πολύχρωμο, έχει φοβερές μουσικές και φαγητό, είναι νησί οπότε έχεις θάλασσα δίπλα σου και γενικά είναι ένας πολύ αγαπημένος συνδυασμός, θα ξαναπήγαινα. Μου άρεσε και η Αγία Πετρούπολη -που δεν το περίμενα- γιατί παρότι είναι στη Ρωσία, είναι αρκετά «ευρωπαϊκή» σαν πόλη, έχει ωραία ζωή και σίγουρα θα επέστρεφα.
Ας πάμε λίγο τώρα στη φετινή χρονιά. Ποιους θεωρείς αυτή τη στιγμή τους πιο «must» προορισμούς με χαμηλό σχετικά budget;
Θα μιλήσω γενικά για Ευρώπη γιατί, ας πούμε και η Μπανγκόκ είναι πάμφθηνη σαν περιοχή, αλλά τα αεροπορικά μέχρι εκεί προφανώς είναι ακριβά.
* Σίγουρα θα πω το Μόναχο και το Oktoberfest (σ.σ. την περίφημη γιορτή μπίρας που λαμβάνει χώρα από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου), που. αν το οργανώσεις πολύ νωρίτερα, βγαίνουν πολύ φθηνά τόσο τα αεροπορικά όσο και η διαμονή. Φυσικά είναι καλύτερα αν προγραμματίσεις τα εισιτήρια για μέσα στην εβδομάδα γιατί τότε είναι πιο οικονομικά.
* Μάλιστα, από εκεί αν θες μπορείς να πάρεις τρένο για να πας Αυστρία και να συνεχίσεις -με μόνο €10/15- προς Σλοβενία (Λουμπλιάνα) και το Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Οπότε μπορείς να συνδυάσεις έτσι και ένα μικρό tour με τρένο αν δεις ότι σε παίρνει.
* Άλλος προορισμός που θεωρώ ότι αξίζει να τον επισκεφτεί κανείς το ‘18 είναι η Μπρατισλάβα στη Σλοβακία. Είναι πάμφθηνη η ζωή, έχει πολλούς φοιτητές και είναι πολύ οικονομική η διαμονή. Πάλι από εκεί μπορείς να πας πολύ φθηνά και στη Βιέννη, ενώ αν πήγαινες απευθείας θα έβγαινε ακριβά. Γενικά είμαι πολύ της άποψης ότι εφόσον έχεις για παράδειγμα μία εβδομάδα να διαθέσεις, μπορείς να έχεις μία πόλη ως βάση και να το συνδυάσεις και με άλλους κοντινούς προορισμούς.
* Μετά θα έλεγα τη Ματέρα -που την έβαλα και στις αγαπημένες μου πόλεις- που μπορείς να πας συνδυάζοντάς το με πτήση από εδώ για Μπάρι και μετά με τρένο, ώστε να σου βγει πολύ φθηνά. Είναι ένα μέρος που ειλικρινά αξίζει.
* Μία άλλη καλή εναλλακτική είναι η Λισαβόνα και το Πόρτο -προσωπικά προτιμώ το δεύτερο- απλά πρέπει να ψάξεις αρκετά νωρίς για αεροπορικά. Η ζωή εκεί είναι αρκετά φθηνή οπότε, αν προλάβεις να βρεις καλά αεροπορικά, αξίζει.
* Και αγαπημένη μου είναι επίσης η Σεβίλλη, μία πόλη διαφορετική γενικά από το βορρά της Ισπανίας, έχει αραβικά στοιχεία και μπορεί κάποιος να βρει οικονομικά εισιτήρια για Μαδρίτη και από εκεί να επιλέξει το τρένο για Σεβίλλη, γιατί σίγουρα είναι πιο ακριβό το direct.
Ποια είναι μερικά tips για να κλείσει κάποιος φθηνά αεροπορικά; Εσύ τι επιλέγεις να κάνεις συνήθως;
Αρχικά, θα σου έλεγα ότι πρέπει να αποκλείσει κανείς περιόδους όπως Πάσχα ή γενικότερα περιόδους στις οποίες υπάρχουν γιορτές. Το ξέρω ότι τότε προτιμούν οι περισσότεροι για να μην χρειαστεί να πάρουν και άλλες άδειες αλλά γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να το αποφύγουν. Το ίδιο και το Σαββατοκύριακο.
Συνήθως είναι καλό να ψάξει κάποιος για μετάβαση Πέμπτη βράδυ και επιστροφή Δευτέρα. Τότε είναι κατά κανόνα οι πιο οικονομικές τιμές.
Επίσης, γενικά είναι καλό για καλοκαίρι να ψάχνεις προορισμό που δεν έχει θάλασσα και για χειμώνα το αντίθετο. Για παράδειγμα, εγώ πήγα πέρσι Μάλτα τα Χριστούγεννα και μου βγήκε πάμφθηνα.
Ακόμα, ένας κανόνας που ισχύει μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών είναι ότι γενικά ο Ιανουάριος είναι ένας καλός μήνας να κλείσει κανείς αεροπορικά για όλη τη χρονιά, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι έχουν μόλις επιστρέψει από διακοπές και συνήθως δεν μπαίνουν στη διαδικασία να ψάξουν τότε αεροπορικά.
Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οι απευθείας πτήσεις για έναν προορισμό είναι πάντα πιο ακριβές. Άρα καλό είναι να κοιτάξουμε για κάποιον ενδιάμεσο, η Ιταλία π.χ. είναι ένας αρκετά φθηνός προορισμός ώστε να την επιλέξεις για να πας μετά κάπου παραπέρα.
Εδώ και αρκετό διάστημα τα travel vlogs είναι πολύ δημοφιλή και στην Ελλάδα. Πρόσεξα ότι έχεις ανεβάσει και εσύ κάποια βίντεο. Το YouTube το σκέφτεσαι σοβαρά σαν ασχολία
Ναι, από πέρυσι ήδη «τρώγομαι» πολύ γιατί βλέπω τη διαφορά. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου προτιμά να δει ένα βίντεο για να δει ένα προορισμό ή για να πάρει μια σχετική ιδέα. Είναι πιο γρήγορο και πιο εύπεπτο. Απλά θεωρώ ότι δεν μπορούμε όλοι μας να κάνουμε τα πάντα, εγώ βλέπω ότι έχω μεγαλύτερη έφεση στο γραπτό, οπότε χρειάζομαι σίγουρα κάποιο άτομο να με βοηθήσει έστω στα πλάνα και τα σχετικά. Έχω μαζέψει όμως ήδη υλικό και σίγουρα φέτος έχω αποφασίσει ότι θα γίνει. Βλέπω ότι εκεί πάει το πράγμα -κακά τα ψέματα- και το ζητάει και ο κόσμος. Απλά δεν θα είναι ακριβώς vlog γιατί υπάρχουν ήδη πολλοί που το κάνουν, θέλω να έχει και συνδυασμό storytelling.
Σχεδιάζεις αυτή την περίοδο κάτι καινούριο επαγγελματικά;
Ξεκινάω ένα καινούριο βήμα που έχει να κάνει με ταξίδια “solo women groups”, πάντα στο πλαίσιο βέβαια ενός blogger, δεν είμαι προφανώς κάποιο τουριστικό γραφείο. Ουσιαστικά όσες γυναίκες ενδιαφέρονται, έρχονται μαζί μου και οργανώνω το ταξίδι όπως ακριβώς θα το οργάνωνα και για μένα. Φυσικά όλο αυτό είναι σε πολύ αρχικό στάδιο ακόμα, ο σκοπός μελλοντικά είναι να παίρνω κάποιο fee ώστε να έχω ένα επιπλέον έσοδο.
Info: Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα ταξίδια και τις εμπειρίες της Μαρίας Κόφου, μπορείτε να επισκεφτείτε το blog της: tstories.gr