- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σύμη: Η Ελένη Βαρβιτσιώτη γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice
Σύμη: Όταν βρέχει και κάνει κρύο πολύ συχνά σκέφτομαι τα καταπράσινανερά της Νανούς. Φαντασιώνομαι να βάζω τη μάσκα μου και να κολυμπάω έως την πιο μακρινή μύτη του κόλπου, όπως κάνω κάθε χρονιά. Και κάθε φορά το ίδιο συναίσθημα, μόλις βγαίνω από το νερό νιώθω ότι πρέπει να ξαναμπώ γιατί θέλω παραπάνω. Να πω χόρτασα, δεν το έχω καταφέρει ακόμα.
Να έχω μαζί μου στην παραλία τις τυρόπιτες τις συμιακές και τις μηλόπιτες για τη Γιολάντα, από το φούρνο στο λιμάνι, και να της κρύβω καλά στην τσάντα μου γιατί οι κατσίκες του νησιού είναι πολύ καλά εκπαιδευμένες στο να κλέβουν τα φαγητά των επισκεπτών. Η Γιολάντα είναι η κολλητή μου, που μου γνώρισε το 2005 το νησί, και από τότε καλοκαίρι χωρίς Σύμη δεν νοείται. Πολλές φορές το χειμώνα σκέφτομαι να σκαρφαλώνω τα άνισα και δύσκολα σκαλιά της Καλής Στράτας και να τα μετράω ένα-ένα κάτω από τον καυτό ήλιο και τη ζέστη, που πουθενά αλλού δεν την έχω νιώσει να σε αγκαλιάζει σε κάθε σημείο του σώματός μου. Να κλέβω ματιές τη θέας από τα ανοιχτά παράθυρα των σπιτιών, καθώς ανεβαίνω, και όταν φτάνω και αντικρίζω το λιμάνι από ψηλά για 1-2 δευτερόλεπτα η ανάσα μου κόβεται πάντα.
Και στο νησί, που δεν θα το περίμενες, μπορείς να δοκιμάσεις μοριακή κουζίνα από τον Λύσανδρο τον ελληνοαργεντίνο σεφ που θα σου εξηγήσει με χαρά τη συνταγή για το ταρτάρ τόνου με φράουλες και αφρό από τζίντζερ και θα σου δώσει φρεσκοψημένο ζεστό ψωμί που ποτέ δεν είναι αρκετό – πάντα με τη Γιολάντα αναγκαζόμαστε να το κόβουμε σε μικρές μπουκιές για να φτάσει λίγο περισσότερο. Και μετά βόλτες στο λιμάνι, στην ταβέρνα του Μάνου, που μπορεί να πετύχεις από τον Αντώνη Ρέμο, που δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να πάρει το μικρόφωνο –καθώς ο Μάνος είναι διατεθειμένος να σπάσει όλα τα πιάτα του μαγαζιού για χάρη του– μέχρι το διάσημο Ρώσο τενόρο να τραγουδάει άριες και πάλι ο Μάνος να σπάει ό,τι βρει προς έκπληξη των ξένων θαμώνων.
Σκαρφαλώνεις από τον πλαϊνό δρόμο, μυρίζεις τις συκιές ενώ το φεγγάρι σού δείχνει το δρόμο και λες ψιθυριστά, μα είναι δυνατόν τόση ομορφιά μαζεμένη;
* Η Ελένη Βαρβιτσιώτη είναι δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες.