- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
![322694-651084.jpg 322694-651084.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2016/07/07/322694-651084.jpg)
Σύμη: Η Ελένη Βαρβιτσιώτη γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice
Σύμη: Όταν βρέχει και κάνει κρύο πολύ συχνά σκέφτομαι τα καταπράσινανερά της Νανούς. Φαντασιώνομαι να βάζω τη μάσκα μου και να κολυμπάω έως την πιο μακρινή μύτη του κόλπου, όπως κάνω κάθε χρονιά. Και κάθε φορά το ίδιο συναίσθημα, μόλις βγαίνω από το νερό νιώθω ότι πρέπει να ξαναμπώ γιατί θέλω παραπάνω. Να πω χόρτασα, δεν το έχω καταφέρει ακόμα.
Να έχω μαζί μου στην παραλία τις τυρόπιτες τις συμιακές και τις μηλόπιτες για τη Γιολάντα, από το φούρνο στο λιμάνι, και να της κρύβω καλά στην τσάντα μου γιατί οι κατσίκες του νησιού είναι πολύ καλά εκπαιδευμένες στο να κλέβουν τα φαγητά των επισκεπτών. Η Γιολάντα είναι η κολλητή μου, που μου γνώρισε το 2005 το νησί, και από τότε καλοκαίρι χωρίς Σύμη δεν νοείται. Πολλές φορές το χειμώνα σκέφτομαι να σκαρφαλώνω τα άνισα και δύσκολα σκαλιά της Καλής Στράτας και να τα μετράω ένα-ένα κάτω από τον καυτό ήλιο και τη ζέστη, που πουθενά αλλού δεν την έχω νιώσει να σε αγκαλιάζει σε κάθε σημείο του σώματός μου. Να κλέβω ματιές τη θέας από τα ανοιχτά παράθυρα των σπιτιών, καθώς ανεβαίνω, και όταν φτάνω και αντικρίζω το λιμάνι από ψηλά για 1-2 δευτερόλεπτα η ανάσα μου κόβεται πάντα.
Και στο νησί, που δεν θα το περίμενες, μπορείς να δοκιμάσεις μοριακή κουζίνα από τον Λύσανδρο τον ελληνοαργεντίνο σεφ που θα σου εξηγήσει με χαρά τη συνταγή για το ταρτάρ τόνου με φράουλες και αφρό από τζίντζερ και θα σου δώσει φρεσκοψημένο ζεστό ψωμί που ποτέ δεν είναι αρκετό – πάντα με τη Γιολάντα αναγκαζόμαστε να το κόβουμε σε μικρές μπουκιές για να φτάσει λίγο περισσότερο. Και μετά βόλτες στο λιμάνι, στην ταβέρνα του Μάνου, που μπορεί να πετύχεις από τον Αντώνη Ρέμο, που δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να πάρει το μικρόφωνο –καθώς ο Μάνος είναι διατεθειμένος να σπάσει όλα τα πιάτα του μαγαζιού για χάρη του– μέχρι το διάσημο Ρώσο τενόρο να τραγουδάει άριες και πάλι ο Μάνος να σπάει ό,τι βρει προς έκπληξη των ξένων θαμώνων.
Σκαρφαλώνεις από τον πλαϊνό δρόμο, μυρίζεις τις συκιές ενώ το φεγγάρι σού δείχνει το δρόμο και λες ψιθυριστά, μα είναι δυνατόν τόση ομορφιά μαζεμένη;
* Η Ελένη Βαρβιτσιώτη είναι δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αριθμοί και συναισθήματα από ένα ταξίδι στο Βίλνιους και το Κάουνας
Ωραίο ξενοδοχείο μπροστά στη θάλασσα και δίπλα στο πευκόδασος του Πευκιά
Εκδρομή στον καταπράσινο προορισμό. Τι να δείτε και να κάνετε
Δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ εξυμνούν το μαγευτικό νησί των Κυκλάδων
Ένας πλήρης οδηγός για την κομψή αρχόντισσα Κυρία των κυμάτων
Ο καθηγητής καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, μας ταξιδεύει με λέξεις και εικόνες από την έρημο στα χωριά του Μέσου Άτλαντα
Στο Σούνιο, η σύγχρονη αισθητική συναντά το ιστορικό κύρος
Θέα, καλαισθησία και κορυφαία φιλοξενία με όλα τα κομφόρ
Νυχτερινή ζωή, πλακόστρωτα σοκάκια, ανεμόμυλοι και γαλάζιες παραλίες
Οι ανεξερεύνητες ακτές και η σαγηνευτική φύση
Ο Δήμος Τρικκαίων σε μία διαφορετική πρωτοβουλία δωρεάν αναψυχής για τους πολίτες
Αφήνει τους επισκέπτες άφωνους με την καθηλωτική ομορφιά του φυσικού τοπίου της
Τα εκτενή αφιερώματα στο εντυπωσιακό ελληνικό νησί
«Παρθένα νερά και ειδυλλιακά τοπία - Το νησί που επιλέγουν οι διασημότητες»
Benvenuto al Maradona land
«Φανταστείτε την ελληνική παραλία των ονείρων σας», προτρέπει ο ταξιδιωτικός οδηγός
Ενσαρκώνει το πλατωνικό ιδεώδες ενός ελληνικού νησιού
Ένα νέος προορισμός, η Μήλος, έχει προστεθεί στο παραδοσιακό δρομολόγιο Πειραιάς - Ηράκλειο φέρνοντας το νησί ακόμα πιο κοντά και αναβαθμίζοντάς το σε ακτοπλοϊκό κόμβο των Κυκλάδων
Από κοντά η πόλη είναι σχεδόν φουτουριστική με στοιχεία εμιρατινά σαν σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.