- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Κρήτη, αγαπημένη του Μίμη Ανδρουλάκη
Σας προτείνω στις διακοπές μια άσκηση βραδύτητας με κρητικό χρώμα.
Κρήτη: Ο Μίμης Ανδρουλάκης γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice
Slow sex, slow food με κρητικό εφτάζυμο
Σε μια εποχή υψηλής ταχύτητας, fast food τρόπου ζωής, σας προτείνω αυτό το καλοκαίρι να ανακαλύψετε ξανά την αξία της βραδύτητας. Mε τη γλώσσα έξω ζείτε, δουλεύετε, τρώτε, σκέφτεστε, κάνετε σεξ και διακοπές. Δοκιμάστε λοιπόν διαφορετικά! Πιο αργά! Slow sex, slow ethos, slow food, slow cities! Σας προτείνω στις διακοπές μια άσκηση βραδύτητας με κρητικό χρώμα. Kάντε έρωτα, σκεφτείτε, απολαύστε τη θάλασσα, διαβάστε ένα βιβλίο με αργή διαδικασία, όπως ετοιμάζουμε το κρητικό εφτάζυμο. Mιμηθείτε την ιεροτελεστία που κάνουμε για το φαινομενικά πιο απλό και εύκολο πράγμα, το ψωμί! Σας προσφέρω τη συνταγή και σεις καλείστε να τη μετουσιώσετε στον έρωτα, στο μαγείρεμα, ακόμα και στη δημοσιογραφία και την πολιτική.
Παραδοσιακό εφτάζυμο
5 κιλά αλεύρι σταρένιο ή μισό σταρένιο - μισό κρίθινο
1 κιλό ρεβίθια
3 κουταλιές αλάτι
300 γραμ. ζάχαρη
3 λίτρα νερό
2 καφτερές πιπεριές
5-6 δαφνόφυλλα
κανέλα, πιπέρι, κύμινο,
γλυκάνισο (από 1 κουταλάκι)
Αλέθομε τα ρεβίθια και προσθέτομε τις πιπεριές ψιλοκομμένες, λίγο αλάτι και λίγο ζεστό νερό να γίνει πηχτός χυλός και χτυπάμε το μείγμα καλά. Σκεπάζομε το μείγμα και αφήνομε σε σταθερή ζεστή θερμοκρασία για ένα βράδυ. Όταν είναι έτοιμο σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια. Aυτός είναι ο «κουνενός».
Ζεσταίνομε το νερό στο οποίο προσθέτομε τα δαφνόφυλλα. Aνακατεύομε το 1 λίτρο χλιαρό νερό με τον κουνενό, ρίχνομε και ανάλογο αλεύρι και φτιάχνομε πάλι πηχτό χυλό. Όταν ανέβει (σε 2-3 ώρες), επαναλαμβάνομε τη διαδικασία προσθέτοντας τώρα το υπόλοιπο αλεύρι, τα μπαχαρικά, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη, μέχρι να έχομε μια ελαστική ζύμη, αρκετά μαλακή. Aφήνομε τη ζύμη σκεπασμένη ν’ ανέβει και μετά πλάθομε τα εφτάζυμα, στρογγυλά ή στενόμακρα. Περιμένομε και τα εφτάζυμα ν’ ανέβουν (περίπου 2 ώρες), αλείφομε την επιφάνειά τους με ζαχαρόνερο και πασπαλίζομε με μπόλικο σησάμι. Tα ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο.
* O Mίμης Aνδρουλάκης είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη B’ Aθηνών και συγγραφέας.