Διάλειμμα στη φύση
ΜΕΤΣΟΒΟ - ΖΑΓΟΡΙ: Συναρπαστικές πεζοπορικές διαδρομές και παραδοσιακήαρχιτεκτονική στην ορεινή Ήπειρο
Σε 13.000 περίπου εκτάρια στο ορεινό συγκρότημα της Τύμφης εκτείνεται ο Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου. Πυκνά δάση από πλατάνια, βελανιδιές, έλατα, δρυς, κρανιές, οξιές, αμέτρητα είδη φυτών και βοτάνων, 24 είδη θηλαστικών, πολλά από τα οποία υπό εξαφάνιση, απότομοι γκρεμοί και μια σειρά άριστα διατηρημένων παραδοσιακών οικισμών συνθέτουν έναν οικολογικό παράδεισο. Τα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη και του Αώου δίνουν ζωή σ’ αυτό το εξαιρετικά σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα. Από την άλλη το Μέτσοβο, ένα ζωντανό μουσείο λαϊκής παράδοσης.
Πρώτη στάση: Μέτσοβο
«Δώσε σε κάποιον ένα ψάρι και θα τον ταΐσεις μια μέρα, μάθε τον να ψαρεύει και θα του σώσεις τη ζωή». Αυτός που έμαθε το Μέτσοβο να «ψαρεύει» ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Ισόβιος πρόεδρος του Ιδρύματος Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα επένδυσε με επιτυχία την τεράστια περιουσία του Ιδρύματος προωθώντας την πολιτιστική κληρονομιά και κυρίως βελτιώνοντας τις παραδοσιακές μορφές οικοτεχνίας: ελβετικές αγελάδες αγοράστηκαν για το πρότυπο Βουστάσιο, καινούργιες ποικιλίες τυριών φτιάχτηκαν στο Τυροκομείο, δημιουργήθηκε πρατήριο Λαϊκής Τέχνης, μια άγονη πλαγιά της Πίνδου φυτεύτηκε με κλήματα που έφερε από το Μπορντό, ντόπιοι εκπαιδεύτηκαν. Μέχρι και χιονοδρομικό κέντρο κατασκεύασε, το πρώτο στην Ελλάδα. Έτσι το Μέτσοβο πλούτισε, διατήρησε τη φυσιογνωμία του και, σε αντίθεση με άλλα μέρη, κράτησε τον κόσμο του. Αξίζει να επισκεφθείς: την πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ για την εξαιρετική μόνιμη συλλογή, με 250 αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και 20ού αιώνα (Λύτρα, Γύζη, Βολονάκη, Παρθένη, Μαλέα, Μόραλη, κ.ά.) και το Αρχοντικό Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα με το Μουσείο Λαογραφικής Τέχνης. Ακόμα, τον Ναό της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες της Σχολής Μετεώρων (1700 μ.Χ) και τη Μονή Αγίου Νικολάου. Πριν φύγεις να πας μια βόλτα στο ανακαινισμένο κι επισκέψιμο Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ και να αγοράσεις τα ονομαστά τυριά του Ιδρύματος (μετσοβόνε, μετσοβέλα, κι αν είσαι τυχερός παρμεζάνα).
Δεύτερη στάση: Ζαγόρι
Η περιοχή προσφέρει πολλά, τόσο αξιοθέατα όσο και δραστηριότητες στη φύση – πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία, rafting κανό-καγιάκ, mountain bike κ.ά. Έχοντας σαν βάση ένα από τα 45 χωριά της περιοχή μπορείς να ακολουθήσεις διαφορετικές διαδρομές, κάποιες από τις οποίες έχουν ως προαπαιτούμενο την πεζοπορία. Προτείνουμε...
Κολυμπήθρες του Πάπιγκου Οι οβίρες, όπως λένε αυτές τις πισίνες που σχηματίστηκαν στο ασβεστολιθικό πέτρωμα, βρίσκονται μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Πάπιγκου.
Δρακόλιμνες Από το Μικρό Πάπιγκο, μετά από περίπου 5 ώρες ανάβαση, φτάνεις στη Δρακόλιμνη της Τυμφής. Απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας, όπου υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης μέχρι 50 άτόμων (Γιώργος Ροκάς, 697 3223100, www.astrakarefuge.com). Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια, όταν δεν έχει χιόνια.
Παναγιά Σπηλαιώτισσα Από τον Άγ. Μηνά, ένα από τα πιο αυθεντικά χωριά της περιοχής, ακολουθείς το μονοπάτι μέσα στο δάσος για τομοναστήρι. Είναι κλειστό, αλλά από το καμπαναριό η θέα είναι μοναδική. Μπορείς να πας και οδικώς από το δρόμο Αρίστη- Πάπιγκου αφήνοντας το αυτοκίνητό σου στη γέφυρα που ξεκινάει το rafting (Rafting Athletic Center - ξενοδοχείο Ταξιάρχες, Αρίστη, 26530 41888).
Συνεχίζοντας πεζή στις όχθες του Βοϊδομάτη – από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης– μετά από 6χλμ. φτάνεις στο γεφύρι της Κλειδωνιάς.
Άνω Πεδινά - Μονοδένδρι -Βίτσα - Κήποι Τα Άνω Πεδινά είναι από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής. Από το Μονοδένδρι περπατώντας μέχρι το μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής, η θέα στο φαράγγι είναι πανοραμική. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1412 από τον άρχοντα Μιχαήλ Βοεβόδα για την κόρη του Παρασκευή. Στο Μονοδένδρι, αξίζει μια επίσκεψη στο αναστηλωμένο αρχοντικό Πανταζή που φιλοξενεί εκθέσεις.
Το φαράγγι του Βίκου Μην το θαυμάζεις μόνο από ψηλά, μπορείς να το διασχίσεις περπατώντας (υπάρχει ευρωπαϊκό μονοπάτι με σήμανση). Επειδή αυτή την εποχή είναι δύσκολο, υπέροχες εναλλακτικές διαδρομές προς στο φαράγγι ξεκινούν από το Μονοδένδρι κι από τη Βίτσα. Από τη Σκάλα Βίτσας κατεβαίνεις προς το γεφύρι του Μίσιου και από εκεί μια διαδρομή σε πάει στο χωριό Κουκούλι, ενώ μια άλλη προς τα γεφύρια του Κοκόρου και του Καλογερικού (τρίτοξο) και καταλήγει στο χωριό Κήποι. Από το Μονοδένδρι μπορείς να πας προς την Οξιά, για να δεις τα «θεόκτιστα» – το «πέτρινο δάσος», ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο.
Καπέσοβο - Βραδέτο & Μπελόη: Από το χωριό Βραδέτο αξίζει τόσο η διαδρομή προς Μπελόη – σημείο με πανοραμική θέα του φαραγγιού όσο κι εκείνη που οδηγεί από τη Σκάλα του Βραδέτου στο Καπέσοβο. Η Σκάλα, που μέχρι το 1974 ήταν ο μοναδικός δρόμος επικοινωνίας του χωριού, αποτελείται από 1.120 σκαλοπάτια και θα χρειαστείς μιάμιση ώρα για να την κατέβεις.
Πού να μείνεις
Μέτσοβο «Οινοποιείο - ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ» (26560 42505, www.katogihotel.gr) Ευρύχωρα δωμάτια με παραδοσιακά αντικείμενα και έργα τέχνης σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, ευγενικό σέρβις και αίσθηση πολυτέλειας. Το ξενοδοχείο βρίσκεται δίπλα στο Οινοποιείο.
Αρίστη Aristi Mountain Resort (26530 41330) Απρόσκοπτη θέα στη χαράδρα του Βίκου, στους Πύργους του Πάπιγκου και στην κορυφή της Αστράκας. Χτισμένο με τον παραδοσιακό τρόπο διαθέτει 18 δωμάτια, μπαρ, εστιατόριο και εγκαταστάσεις spa (θερμαινόμενη πισίνα με θέα, υδρομασάζ, εγκαταστάσεις σάουνας και χαμάμ).
Άνω Πεδινά Πορφυρόν (26530 71579/ 694 5783290) Αναστηλωμένο αρχοντικό του 1850 το οποίο διατηρεί η οικογένεια του σεφ Γιάννη Κυρλιγκίτση και της Ολανδέζας Ρίτας – νιώθεις σαν στο σπίτι σου.
Καπέσοβο Ξενώνας Θουκιδίδης (697 998379, joannasterna@yahoo.gr), ένα υπέροχο αναστηλωμένο αρχοντικό του 1875.
Πού να φας
Μέτσοβο «Γαλαξίας» (26560 41202) Κεφτεδάκια με πράσο, πρασόπιτα, γίδα βραστή, κοντοσούβλι.
Μονοδένδρι «Πίτα της Κικίτσας» (26530 71340) από το 1958. Γνωστό για τη σπεσιαλιτέ τους, την «πίτα του φτωχού».
Βίτσα «Κανέλα και Γαρύφαλλο». Ο ιδιοκτήτης Βασίλης Κατσούπας είναι περιβαλλοντολόγος και η ειδικότητά του είναι τα μανιτάρια.
Καπέσοβο «Στέρνα» (26510 33570) Η Άννα, με τις κόρες της Έλλη και Γιάννα, θα σε γλυκάνουν με σπιτικά γλυκά και αλλά αλμυρά αριστουργήματα από ντόπια υλικά. Φτιάχνουν ακόμα κοσμήματα και μικροαντικείμενα (697 7202817).
Βραδέτο «Χρυσή Καρδιά» (697 4888859) Ο Λάμπρος και η Ανδρονίκη προσφέρουν νοστιμότοτο κοντοσούβλι, αλευρόπιτα, κοκορέτσι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία, στεγάζονται σ’ ένα πλήρως αναπαλαιωμένο αρχοντικό στo διεθνώς βραβευμένο χωριό των Αρχανών
7.000 επισκέπτες σε έξι ημέρες λειτουργίας
Αποθέωση για το νησί των Σποράδων
Τα μαύρα νερά λίμνης, τα επιβλητικά βουνά που είναι χιονισμένα στις κορυφές, το πολικό ψύχος, η απόλυτη σιγή του τοπίου και τα ξύλινα σπιτάκια
Περπατώντας στα χειμωνιάτικα μυστικά του Αποκόρωνα
Το εκτενές αφιέρωμα για το ελληνικό νησί
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν διακοπές το φθινόπωρο ή σε δροσερά μέρη
Τα δώρα της A.V. στους αναγνώστες της: 5 μοναδικές διαμονές σε υπέροχα ξενοδοχεία
Αν νομίζετε ότι πρόκειται για κάποιο νησί, κάνετε λάθος
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Το νησί της Αφροδίτης και των συναισθημάτων
Το World Pass powered by Telekom, μας ταξίδεψε στο τουρνουά gaming «T-Esports Championship»
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.