Ταξιδια

Τα ναυάγια της Ελλάδας

Έως και 20.000 ναυάγια υπολογίζεται ότι βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα του Αιγαίου και του Ιονίου

Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έως και 20.000 ναυάγια υπολογίζεται ότι βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα του Αιγαίου και του Ιονίου. Τα ξερά κουφάρια, όμως, είναι αυτά που μπορείς να τα περπατήσεις (θέλει προσοχή) απ’ άκρη σ’ άκρη.

Ξερά κουφάρια με όνομα...

Ο λαθραίος «Παναγιώτης» Γνωστό ως ναυάγιο της Ζακύνθου, είναι σήμερα η τέταρτη καλύτερη παραλία στον κόσμο. Και θα ήταν άγνωστη εάν ο «Παναγιώτης» δεν είχε προσαράξει εκεί το 1982. Το πλοίο μετέφερε παράνομα τσιγάρα από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα, όπου θα τα πουλούσε σε προσυμφωνημένο σημείο, αλλά λόγω καιρού ξέφυγε από την πορεία του. Οι ντόπιοι θυμούνται χαρακτηριστικά χιλιάδες κούτες τσιγάρων να επιπλέουν στο νερό και ανάμεσά τους τα μέλη του πληρώματος να κολυμπούν για να ξεφύγουν από την ακτοφυλακή.

Ο παράνομος «Δημήτριος» Εντυπωσιακό ναυάγιο, θαύμα ισορροπίας στην ακροθαλασσιά της παραλίας Σελινίτσα, έξω από το Γύθειο. Ένα από τα πολλά παράνομα τσιγαράδικα της εποχής. Βρίσκεται εκεί τουλάχιστον 15 χρόνια. Το αποκαλούν «πλοίο φάντασμα» γιατί ο ιδιοκτήτης δεν βρέθηκε ποτέ.

Η «Ολυμπία» του Besson Νηολογημένη στην Κύπρο, προσάραξε στον όρμο του Λίβερου της Αμοργού το 1980. Το έπιασε ο βοριάς στις Μάκαρες και πήγε να αράξει κάπου απάνεμα, μέχρι να κοπάσει η θάλασσα. Νόμιζε πως ο Λίβερος ήταν αγκυροβόλιο. Έριξε άγκυρα, αλλά δεν το κράτησε και έπεσε στα βράχια. Το ναυάγιο του «Ολυμπία» εντυπωσίασε τόσο τον Γάλλο σκηνοθέτη Luc, ώστε να το επιλέξει για σκηνικό στο «Απέραντο γαλάζιο».

Η «Σκρόφα» της Αστυπάλαιας Η νησίδα «Σκρόφα» πήρε το όνομά της από ένα ναυάγιο που γέμισε τη θάλασσα σκρόφες, δηλαδή γουρούνες στα λατινικά!