Ταξιδια

Συνταγές από τα νησιά

Ο Γιώργος Βενιέρης, Φολεγανδριώτης στη καταγωγή, μας στέλνει μια συνταγή με ματσάτα, τα χειροποίητα ζυμαρικά του νησιού

Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ματσάτα Φολεγάνδρου με κόκορα και κατσικίσιο τυρί

Υλικά για 4 άτομα 1 κόκορας, 2 κλαράκια δεντρολίβανο, 1 πράσο, 3 καρότα, 2 κρεμμύδια, 2 lt μαυροδάφνη, 5 κόκκους μπαχάρι, 1 ξύλο κανέλα. Για τα ματσάτα, 500 γρ. αλεύρι, 150 γρ. ξυνόγαλο, 10 γρ. λάδι, αλάτι,  πιπέρι, 100 γρ. νερό

                     

Εκτέλεση Κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τιναχτό λίγο αλεύρι. Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για να πάρει σκούρο χρώμα, τον βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα χοντροκομμένα λαχανικά. Αφού σοταριστούν τοποθετούμε ξανά τον κόκορα. Συμπληρώνουμε μπαχαρικά και αρωματικά και προσθέτουμε μαυροδάφνη. Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 ½ ώρα. Για τα ματσάτα, βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ, εκτός από το νερό, τα χτυπάμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό (μπορεί να χρειαστεί κι άλλο). Ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και κόβουμε σε λωρίδες, στρογγυλοποιούμε με το χέρι και βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Το φαγητό πρέπει να κρυώσει μέσα στη σάλτσα του για τουλάχιστον 1 ώρα και μετά το ξεψαχνίζουμε και το σερβίρουμε με τα ματσάτα και το κατσικίσιο τυρί.