Ταξιδια

Συνταγές από τα νησιά

Ο Σήφης Μανουσέλης μας μαθαίνει μια διάσημη συνταγή των Χανίων

Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σφακιανή κρεατότουρτα

Υλικά Για τη γέμιση: 1 κιλό, αρνί και κατσίκι από την προηγούμενη μέρα, 500 γρ. μυζήθρα, ½ μάτσο δυόσμο, 1 αυγό, αλάτι-πιπέρι, 100 γρ. ζωμός κρέατος, 1 κρεμμύδι ξερό. Για το φύλο: 800 γρ. αλεύρι, 2 κ.γ. αλάτι, 80 γρ. βούτυρο, 2 αυγά, 30 γρ. γιαούρτι, σουσάμι

Εκτέλεση Καθαρίζουμε το κρέας και κόβουμε σε κομμάτια, το σοτάρουμε σε κατσαρόλα με λάδι και κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Με το που πάρουν χρώμα τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε με τη μυζήθρα, το ψιλοκομμένο δυόσμο, το αυγό και το ζωμό κρέατος, μέχρι να αναμιχθούν καλά, αλατοπιπερώνουμε.

Για τη γέμιση βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, με μια τρύπα στο κέντρο ώστε να βάλουμε το λιωμένο βούτυρο, αλάτι, γιαούρτι, αυγά. Ανακατεύουμε να γίνει μια ζύμη που τοποθετούμε στο ψυγείο για 30΄.

Ανοίγουμε το φύλλο (διάμετρο 27 εκ.) και το απλώνουμε σε ταψί. Βάζουμε τη γέμιση και τοποθετούμε ένα ακόμα φύλλο από πάνω (διαμέτρου 15 εκ). Κλείνουμε τις άκρες, αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 °C για 30΄.