Ταξιδια

Συνταγές από τα νησιά

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης μας προτείνει μια συνταγή για το ψάρι που λατρεύουν οι Μυκονιάτες

Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σκάρος ψητός με τα λέπια και σάλτσα με τα εντόσθιά του και μάραθα

Υλικά 4 μισόκιλοι σκάροι, 1 κρεμμύδι ξερό, 5-6 κλαδάκια φρέσκα μάραθα (ή 10 αποξηραμένα, ή 2 κ.σ. μαραθόσπορο), 300 ml λευκό κρασί, 300 ml ζωμό ψαριού, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση Από τους σκάρους βγάζουμε μόνο τη χολή, την αφαιρούμε κάτω από τα δεξιά βράγχια προσεκτικά να μη σπάσει. Λαδώνουμε και τους ρίχνουμε λίγο θαλασσινό αλάτι, ψήνουμε στη σχάρα ή στο grill. Τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι με λάδι τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα μάραθα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί περίπου το μισό, ρίχνουμε το ψαρόζουμο και αφήνουμε να εξατμισθεί. Σουρώνουμε τη σάλτσα και τη ξαναβάζουμε στο τηγάνι. Από τους σκάρους, αφαιρούμε τα λέπια μαζί με το δέρμα και χαράζουμε λίγο την κοιλιά, την πιέζουμε και παίρνουμε τα εντόσθια. Τα λιώνουμε με ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε στη σάλτσα, με μια κουταλιά ελαιόλαδο για να τη δέσουμε. Αλατίζουμε με θαλασσινό αλάτι τους σκάρους και σερβίρουμε με τη σάλτσα ξεχωριστά.