- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Όσο το μάτι είναι κλειστό, βλέπεις όνειρο. Φαντάσου τώρα με το που το ανοίγεις να βλέπεις θάλασσα – και να ρίχνεις και μια βουτιά, έτσι για να ξυπνήσεις. Μέχρι να αποφασίσεις πού ακριβώς θέλεις να πας, συνέχισε να ονειρεύεσαι με τις λιγότερο ή περισσότερο γνωστές καβάτζες που μοιράζονται μαζί σου φίλοι και γνωστοί.
Κάρπαθος
Άδεια Ένας τύπος, ο κυρ-Νίκος, έχει μια ταβέρνα, τέσσερα-πέντε δωμάτια και μια ταμπέλα που λέει «Free Camping». Άκης: Να στήσουμε; Κυρ-Νίκος: Αν είστε καλά παιδιά. Από το λιμάνι, στην απέναντι πλευρά, στα 35 χλμ. βρίσκεται η θέση Πρόνι. Κι αμέσως μετά, η θέση Άδεια. Παχύς ίσκιος από πεύκα και θάλασσα με βραχάκια μπροστά, αλλά υπάρχει μονοπατάκι που σε βγάζει σε μια παραλία σαν πισίνα με αμμουδιά, μήκους μόλις 10 μέτρων και γύρω βράχια, όπου μάλλον θα είσαι privé. Το κοντινότερο σημείο πολιτισμού είναι η Αρκάσα, 10 χλμ. νότια. Μεγάλες παρέες με κασετόφωνα, κιθάρες και λοιπά να γνωρίζουν ότι ο κυρ-Νίκος πέφτει για ύπνο (στην αιώρα) κατά τις 11.
Γαϊδουρονήσι
(Ολόκληρο) Κάτω από την Ιεράπετρα (Κρήτη), φτάνεις σε καμιά ώρα με το καραβάκι που σταματάει τα δρομολόγιά του στις 6 το απόγευμα (το καραβάκι δεν μεταφέρει μηχανάκια, είναι όμως ένα κανονικό μίνι μάρκετ με παγωμένα νερά, τσιγάρα, φρούτα, κονσέρβες). Από το λιμανάκι, δέκα λεπτά με τα πόδια προς τα νότια βρίσκεται η πιο καλή από τις παραλίες του νησιού, με άσπρη άμμο, κέδρους και τον Αλέξη να λέει ότι βρήκε ίσκιο και τον Δεκαπενταύγουστο. Στο μώλο υπάρχει μια ταβέρνα, την τουαλέτα της οποίας μπορείς να χρησιμοποιείς, και στην παραλία μια καντίνα που κλείνει το απόγευμα, όταν φεύγουν οι μονοήμεροι εκδρομείς. Ρώτησε για το πηγάδι που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, με το γλυφό νερό, κατάλληλο μόνο για ντους, και αν βρεις κανένα κοχύλι μην το βάλεις στην τσάντα – κοντεύουν ήδη να εξαφανιστούν.
Ηρακλειά
Λιβάδι Για να φτάσει από το λιμάνι η Χριστίνα, κουβαλώντας και τα πράγματα, της παίρνει 20 λεπτά – ακολουθώντας τον «κεντρικό» δρόμο στ’ αριστερά, το Λιβάδι είναι η πρώτη παραλία. Με λίγες σκιές (κέδροι και αρμυρίκια) και με κάποιους από τους ντόπιους να έχουν κλείσει τα χωράφια πάνω από την παραλία με συρματόπλεγμα, για να μην είναι εύκολα προσβάσιμα σε όσους αναζητούν έναν ίσκιο για να στήσουν. Η παραλία συγκεντρώνει αρκετό κόσμο, όχι μόνο τους free campers, προχωρώντας όμως προς την αριστερή άκρη τα μαγιό λιγοστεύουν. Λίγο πριν, στο δρόμο Λιβάδι-λιμάνι, βρίσκεται το Macuba, που σερβίρει καφέ, φαγητό και ποτά.
Αϊ-Στράτης
Άγιος Δημήτριος Άμμος, κρυστάλλινα νερά, παχύς ίσκιος από τις βελανιδιές. Εδώ παίρνει το μπάνιο της η Μάχη. Αυτοκίνητο δεν φτάνει, φτάνει όμως βάρκα, που την οδηγεί νυν ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ και πρώην χωροφύλακας, ο οποίος αναλαμβάνει και παραγγελίες. Ο παρθένος από κάθε είδους ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξη Αϊ-Στράτης είναι το πρώτο νησί στην Ελλάδα όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, αιολικά, ηλιακά πάρκα και βιομάζα.
Γαύδος
(Ολόκληρη) Ανταπόκριση από την τουριστική ανταποκρίτρια Δήμητρα: Οι παραλίες με τη σειρά: Κόρφος, Σαρακίνικο (κυρίως με οικογένειες), Αϊ-Γιάννης, Λαβρακάς, Ποταμός (που τις προτιμούν οι υπόλοιποι). Κέδροι, πεύκα, αμμουδιές και περπάτημα. Πολύ περπάτημα. Οι καλύτερες ταβέρνες είναι της Γωγώς στο Καστρί και της Δέσποινας (Σορολόπ) στο Σαρακίνικο. Βράδυ στο Livas bar στον Αϊ-Γιάννη. Για τη Γαύδο αναχωρούν καραβάκια καθημερινά από τα Σφακιά, την Παλιόχωρα και τον Πλακιά. Κάποια από αυτά παίρνουν μηχανάκια και αυτοκίνητα και κάποια όχι, κάποια κάνουν 2 ώρες και κάποια άλλα 4. Τηλέφωνα: Πλακιάς (λιμεναρχείο Αγ. Γαλήνης 28320 91206), λιμεναρχείο Σφακίων 28250 91292, λιμεναρχείο Παλιόχωρας 28230 41214.
Ηλεία
Θολό, Κάτω Σαμικό, Ελαία Αυτές είναι οι πιο γνωστές παραλίες για free camping, αλλά, όπως λέει η Βάσω, σχεδόν όλη η ακτογραμμή του νομού γεμίζει με κατασκηνωτές – πλην της περιοχής του Καϊάφα, που καταστράφηκε στις φωτιές του 2007. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με αυτοκίνητο και οι πολλές καντίνες σε όλες τις παραλίες φροντίζουν για τις παροχές των κατασκηνωτών, κυρίως σε νερό και μπίρες. Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί κάτι για τα κουνούπια.
Χαλκιδική
Κριαρίτσι Το ετήσιο καλοκαιρινό ραντεβού της Λένας βρίσκεται στην άκρη του μεσαίου από τα τρία πόδια της Χαλκιδικής (Σιθωνία). Στη μήκους 800 μέτρων παραλία υπάρχει μόνο παχιά άμμος και τιρκουάζ νερά. Επίσης, δεν υπάρχουν πολλά δέντρα για σκιά και οι σκηνές στήνονται πάνω στην άμμο. Να ξέρεις ότι η περιοχή είναι πάντα εκτεθειμένη στα θαλασσινά αέρια ρεύματα και έχει από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή. Για προμήθειες υπάρχει ένα οργανωμένο κάμπινγκ και μια ταβέρνα-καφέ. Για να φτάσεις στην ακτή Κριαρίτσι, εγκαταλείπεις τον κεντρικό δρόμο της Χαλκιδικής (λίγο μετά την ακτή Πλατανίτσι) και ακολουθείς ένα δαίδαλο μικρών δρόμων για περίπου 3 χλμ. (στη διαδρομή παρατήρησε τα έργα υποδομής για έναν οικισμό που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ). Η παραλία χωρίζεται στα δύο από ένα μεγάλο βράχο. Την αριστερή πλευρά, κοιτώντας στη θάλασσα, την προτιμούν οι γυμνιστές.
Ιθάκη
Γιδάκι Από το λιμάνι (Βαθύ) ο Κωνσταντίνος, που έχει μηχανή, φτάνει στη θέση Σχίνος σε 10 λεπτά. Εκεί, λέει, την αφήνεις, δεν θα στην κλέψει κανείς, και συνεχίζεις από το καταπράσινο μονοπάτι που θα βρεις μπροστά σου για ένα τέταρτο με τα πόδια. Το Γιδάκι είναι μια παραλία μήκους 300 μέτρων χωρίς καμιά σκιά πουθενά έως τις 4 μετά το μεσημέρι – τότε γυρνάει ο ήλιος στο μεγάλο βράχο στην πλάτη της παραλίας και έχει παντού ίσκιο. Καθώς μπορείς να φτάσεις και με καΐκι, στη διάρκεια της ημέρας έχει πολύ κόσμο, όμως από το απόγευμα και μετά μένουν μόνο οι κατασκηνωτές, καμιά 20αριά άτομα. Δεν υπάρχει νερό για ντους ούτε τουαλέτα. Υπάρχει όμως η καντίνα του Νίκου. Τι ώρα κλείνει, ρε Κωνσταντίνε; Κατά τις 8. Τόσο νωρίς; Ε, άμα έχει μεράκια κάθεται και παραπάνω.
Στην παρανομία
Φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες, χρηματική ποινή το ύψος της οποίας θα επιδικάσει το δικαστήριο, αλλά και διοικητικό πρόστιμο ύψους 146,74 ευρώ κατ’ άτομο από τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα όρια του οποίου θα πραγματοποιηθεί η παράβαση, προβλέπει ο νόμος για όσους κάνουν ελεύθερη κατασκήνωση.
Για το θέμα βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας τον καθορισμό ζωνών όπου θα επιτρέπεται το ελεύθερο camping, για να πάρουν την απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νηκιτιάδη ότι ο νόμος μένει όπως έχει. Μιλώντας στην ATHENS VOICE, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης αναφέρει ότι «η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα απαιτούν νέες ιδέες και αντιλήψεις. Και η υλοποίηση της πρότασης για ζώνες όπου θα επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκήνωση θα ήταν ένα μέτρο που θα ανακούφιζε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν φέτος διακοπές. Αρκεί, βέβαια, η κατασκήνωση να γίνεται με τρόπο υπεύθυνο, που θα προστατεύει το περιβάλλον».
Νομικές συμβουλές
Η Ελεάνα Ιωαννίδου, δικηγόρος και ελεύθερη camper και η ίδια, σημειώνει ότι το καλύτερο είναι η πρόληψη, δηλαδή να μη γίνει κάποιος αντιληπτός ότι κάνει ελεύθερη κατασκήνωση. Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε έξω από τη σκηνή θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η σκηνή είναι δική σας (γι’ αυτό οι έλεγχοι γίνονται συνήθως 6 με 8 το πρωί, που οι περισσότεροι κοιμούνται). Επίσης, αν βρίσκεστε μέσα στη σκηνή δεν μπορείτε να συλληφθείτε (και να οδηγηθείτε στο αυτόφωρο), εάν στη διαδικασία δεν παρίσταται δικαστικός λειτουργός, γιατί η σκηνή θεωρείται άσυλο. Η κ. Ιωαννίδου αναφέρει πάντως ότι εάν μας ζητηθεί ταυτότητα θα πρέπει να τη δείχνουμε, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να αντιμετωπίσουμε το αδίκημα της απείθειας, που είναι πιο σοβαρό από της ελεύθερης κατασκήνωσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο έγκυρος ταξιδιωτικός οδηγός προτείνει διακοπές εκτός σεζόν «χωρίς ορδές τουριστών»
Το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στα νοτιοδυτικά της Λέσβου φημίζεται για τις πηγές του
Το διθυραμβικό αφιέρωμα βρετανικού Μέσου στο ελληνικό νησί
Τα πολλά και διαφορετικά κομμάτια της δένουν μεταξύ τους με φροντίδα και αγάπη, την οποία αγάπη καταθέτουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι κάτοικοί της…
"Ella" και ζήσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογόνησης στα "Ella Resorts"
Το νησί αποτελεί την «καρδιά» ενός εκ των μεγαλύτερων φυσικών θαλάσσιων πάρκων της Ευρώπης
Το αφιέρωμα στην «αγαπημένη εποχή του έξυπνου ταξιδιώτη για διακοπές»
«Ένα ελληνικό νησί που δεν το εντοπίζουν τα ραντάρ του μαζικού τουρισμού»
...και την αξίζει γιατί σηκώνει βάρη περισσότερα απ' όσα αντέχει - να τα λέμε κι αυτά
Μερικές συμβουλές για να πετάξεις με χαμηλού κόστους αεροπορική, χωρίς να κλαις το πορτοφόλι σου
«Η κάθε στιγμή εκεί ήταν συγκλονιστική»
Εδώ οι Βρετανοί του Αστερίξ είναι ακόμα αναγνωρίσιμοι, πίνουν τσάι και μαζεύονται στα σπίτια τους στις 6μμ που κλείνουν τα μαγαζιά του γραφικού Γκίλντφορντ
Στη λίστα του Far Away Travel Blog
Ρεκόρ αφίξεων από τον Μάιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.