Ταξιδια

Χανιά

Γράφει ο Μιχάλης Μπλέτσας

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα Χανιά, για μένα, είναι ένα σημείο αναφοράς και σαν τέτοιο καθορίζεται από κάποιες σταθερές αξίες στις οποίες επιστρέφω συνέχεια...

Το Ενετικό λιμάνι είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο της πόλης και διαχρονικό σημείο ψυχαγωγίας για όλες τις γενιές. Η εξέλιξή του μου θυμίζει λίγο τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας: 10 βήματα εμπρός και 9 πίσω. Μου αρέσει να περπατάω απ’ άκρη σ’ άκρη και να καταλήγω για καφέ στο Άρωμα, μια ρουτίνα που επαναλαμβάνω κάθε φορά που είμαι στην πόλη τα τελευταία 25 χρόνια. Το λιμάνι περιτριγυρίζεται από την Παλιά Πόλη, η οποία είναι πανέμορφη, δυναμική και προστατευμένη από τη νεοελληνική αλλεργική αντίδραση στη ρυμοτομία. Μια βόλτα από τη Χατζημιχάλη Νταλιάνη για φαγητό στο Μεσογειακό και ποτό στο Μοναστήρι του Καρόλου είναι επιβεβλημένη. Λίγο έξω από την πόλη, μια βόλτα στους τάφους των Βενιζέλων επιβάλλεται αυτές τις μέρες. Η χρήσιμη αναδρομή στην ιστορία συνδυάζεται ωραία με γλυκό στην Κουκουβάγια, δίπλα.

Οι ακτές των Χανίων έχουν ποικιλία για όλες τις διαθέσεις. Μια επίσκεψη στη Γραμβούσα με ανάβαση στο κάστρο σε ανταμείβει με πανοραμική θέα σε ένα από τα πιο επιβλητικά τοπία στον κόσμο. Τα Φαλάσαρνα, με την εύκολη πλέον πρόσβαση, είναι μια καλή εισαγωγή στα χρώματα του νερού, εισαγωγή που εμβαθύνεις με μια επίσκεψη στο Ελαφονήσι, και εάν το οπτικό νεύρο ζητάει κι άλλο χρώμα μια βουτιά στο Σαρακήνικο της Γαύδου προσφέρει το απόλυτο γαλάζιο. Παλαιοχώρα και Σούγια είναι καλές επιλογές για ολιγοήμερες εξορμήσεις, αλλά εγώ επιστρέφω πάντα στην Αγία Ρούμελη και στις περί αυτής παραλίες, που λόγω της σχετικής δυσκολίας στην πρόσβαση μετριάζουν κάπως τα στίφη του ελληνικού Αυγούστου.

Στην πόλη δεν νοείται επίσκεψη χωρίς μια μπουγάτσα στου Ιορδάνη. Πέραν της γαστριμαργικής ιδιοφυΐας της απλότητας της συνταγής, η όλη, τελετουργική σχεδόν, λειτουργία του μαγαζιού, με τις ίδιες κυρίες στους ίδιους ρόλους για δεκαετίες, σταματάει το χρόνο ευχάριστα και γευστικά.

Και μια παράκληση για τους επισκέπτες: Προσπαθήστε να παρκάρετε νόμιμα, όπου αυτό είναι δυνατόν, και περπατήστε. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσετε το πόσο μπορεί να υποβαθμίσει κάνεις την ποιότητα της ζωής του με την επιμονή του να χρησιμοποιεί αυτοκίνητο στο κέντρο μιας πόλης και να ικανοποιήσετε ταυτόχρονα τις οικολογικές σας ανησυχίες.

* Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ερευνητής και διευθυντής Πληροφορικής στο ΜΙΤ Media Lab