Ταξιδια

Spetsathlon, τρεις τρόποι να γυρίσεις τις Σπέτσες απ' άκρη σ' άκρη

Κολύμβηση. Ποδηλασία. Τρέξιμο. Ή αλλιώς το μεγαλύτερο τρίαθλο της Ελλάδας.

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128615-290419.jpg

Οι Σπέτσες, ένα από τα πιο γραφικά νησιά του Αργοσαρωνικού φημίζονται για τα αμυγδαλωτά τους, την απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων, την Αρμάτα και τώρα πλέον και τους αθλητικούς αγώνες Spetsathlon και Spetses Mini Marathon -τον Μάιο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα. Οι δύο αυτές διοργανώσεις, που κάθε χρόνο έχουν όλο και περισσότερες συμμετοχές, προσελκύουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές και παραθλητές από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα πολύ ιδιαίτερο ψηφιδωτό ανθρώπων και κουλτούρων.

Το Spetsathlon -το οποίο συνδιοργανώθηκε από την εταιρεία Communication Lab, διοργανώτρια του Spetses mini Marathon, και την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου- ήταν λοιπόν αυτό που με έφερε στο μαγευτικό νησί των Σπετσών το Σαβ/κο που πέρασε και μου χάρισε μια εμπειρία που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Δεν ξέρω αν έχετε παρακολουθήσει ποτέ αγώνα τριάθλου από κοντά αλλά πιστεύω πώς θα έπρεπε! Οι συμμετέχοντες, το κοινό, το χειροκρότημα, οι αξιοθαύμαστες προσπάθειες παραθλητών, η χαρά του τερματισμού, η ικανοποίηση ότι πέτυχες το στόχο σου ή ξεπέρασες τα προσωπικά σου όρια συντάσσουν μια συγκλονιστική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις και να εμπνευστείς.

image

image

Αρχικά να πω ότι το τρίαθλο είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο άθλημα, το οποίο περιλαμβάνει διαδοχική συμμετοχή σε τρία αγωνίσματα: κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο. Είναι όμως και ένας ιδιαίτερος τρόπος να γνωρίσεις καλύτερα το νησί. Για την ακρίβεια να το γυρίσεις απ' άκρη σ' άκρη! Παρά το βαθμό δυσκολίας, η τέταρτη διοργάνωση του ξεχωριστού αυτού αθλητικού event στις Σπέτσες, προσέλκυσε πάνω από 1.000 συμμετέχοντες -οι οποίοι έλαβαν μέρος στο Endurance και το Sprint Τρίαθλο, τον κολυμβητικό αγώνα και τον ποδηλατικό γύρο του νησιού- ενώ οι επισκέπτες στο νησί κατά τη διάρκεια του τριημέρου ξεπέρασαν τους 3.000. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ήταν και αθλητές παγκόσμιας κλάσης όπως ο Γιάννης Ταμουρίδης και ο ομογενής από την Αυστραλία James Χρόνης που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του Ρίο, οι πρωταθλητές τριάθλου Ντενίζ Δημάκη, Γρηγόρης Σκουλαρίκης και Γρηγόρης Σουβατζόγλου, καθώς και ο πρωταθλητής ποδηλασίας Μάριος Κοκολάκης και ο προπονητής Χρήστος Μποφίλιος.

image

Γιάννης Ταμουρίδης

image

Ο James Χρόνης τερματίζει πρώτος το τρίαθλο

Αυτοί όμως που κυριολεκτικά μου έκλεψαν την καρδιά και αξίζουν κάθε χειροκρότημα περισσότερο από τον καθένα είναι οι παρα-ολυμπιονίκες του συλλόγου «Περπατώ», Μάκης Καλαράς και Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, ο Αντώνης Παππάς, πανελληνιονίκης σε κολύμβηση και ποδηλασία, ο νεαρός Μάριος Αναστόπουλος και ο καταπληκτικό 17χρονος παρα-τριαθλητής, Νίκος Παπαγγελής. Δεν μπορείς να μην αντλήσεις δύναμη και θετική ενέργεια από ανθρώπους που όχι μόνο δεν το βάζουν κάτω στις δυσκολίες αλλά τα καταφέρνουν σε κάτι τόσο απαιτητικό και δύσκολο όσο το τρίαθλο. Η στιγμή που ο παραπληγικός Αντώνης Παππάς τερματίζει την κολύμβηση και βγαίνει στην ακτή ενώ το πλήθος ζητωκραυγάζει και η στιγμή που ο παρατριαθλητής Νίκος Παπαγγελής (που πριν 2 χρόνια έχασε το αριστερό του πόδι από οστεοσάρκωμα) έχοντας κολυμπήσει 750μ. και διανύσει με το ποδήλατο άλλα 25χλμ, το αφήνει και αρχίζει τα 5 χλμ του μαραθώνιου με τις πατερίτσες είναι εικόνες που με συγκίνησαν και σίγουρα δεν θα ξεχάσω ποτέ.

image

Ο πανελληνιονίκης Αντώνης Παππάς βγαίνει από το νερό με τη βοήθεια του Νίκου Σημαντήρα

image

Ο παρατριαθλητής Νίκος Παπαγγελής τερματίζει το τρίαθλο (φωτό: Νίκος Καρανικόλας)

Αυτοί οι καταπληκτικοί άνθρωποι και ολόκληρο το νησί των Σπετσών στήριξαν το μότο «Νίκη είναι η συμμετοχή», με περισσότερους από 250 εθελοντές να συμμετέχουν ενεργά στη διοργάνωση και τον Εμπορικό Σύλλογο να παρέχει ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες σε καφέ, μπαρ και ξενοδοχεία. Άλλωστε, το Spetsathlon τελεί υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. και του Δήμου Σπετσών. Ολόκληρο το τριήμερο είχε κοινωνικό χαρακτήρα, ξεκινώντας από το βράδυ της Παρασκευής και το 1ο Twilight Charity Run, μια πρωτοβουλία των Holmes Place. Ο φιλανθρωπικός αγώνας περιλάμβανε μια διαδρομή 3χλμ και τα έσοδα από τις συμμετοχές θα διατεθούν στα ιδρύματα ΕΛΙΖΑ, Make-A-Wish, Θεοτόκος και ΕΛΕΠΑΠ.

image

image

image

Το Σάββατο, φορέσαμε τα Biotherm αντιηλιακά μας και κατεβήκαμε στην παραλία του Αγ. Μάμα για να παρακολουθήσουμε την εκκίνηση του κολυμβητικού αγώνα 1.000 μ. και τον ποδηλατικό γύρο Σπετσών (25 χλμ.) που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια με αφετηρία την πλατεία Ποσειδωνίου. Κατά τη διάρκεια των αγώνων αυτών, όπως άλλωστε και όλο το τριήμερο, η BIOTHERM, χορηγός ομορφιάς του Spetsathlon, φρόντισε για την ενυδάτωση και την αντηλιακή προστασία τόσο των αθλητών όσο και τη δική μας. Ακολούθησαν οι απονομές των δύο αγώνων και η τεχνική ενημέρωση των αθλητών από την Ε.Ο.ΤΡΙ. στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας, όπου η GARMIN Greece παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη το Forerunner 735XT, το πιο ελαφρύ τριαθλητικό ρολόι, ιδανικό για την προπόνηση και τον αγώνα. Η ημέρα έκλεισε με ένα λαχταριστό pasta party της Melissa.

image

Οικογενειακές συμμετοχές στον ποδηλατικό γύρο

image

Ο πιο μικρός συμμετέχων στον ποδηλατικό γύρο

image

Διατάσεις από τους γυμναστές των Holmes Place

image

Ο παρατριαθλητής Νίκος Παπαγγελής

Η Κυριακή ήταν η μέρα του τριάθλου. Διεξήχθησαν δύο αγώνες: το Spetses Triathlon Sprint (750 μ.κολύμπι, 25 χλμ. ποδήλατο & 5 χλμ. τρέξιμο) και το Spetses Triathlon Endurance (1500 μ. κολύμπι, 50 χλμ. ποδήλατο & 10 χλμ. τρέξιμο), καθώς και οι σκυταλοδρομίες και στις δύο αποστάσεις με ομάδες 2 ή 3 ατόμων. Νικητής του Spetses Triathlon Sprint στους άνδρες ήταν ο James Dennis Chronis με νέο ρεκόρ διαδρομής 01:08:12 και στις γυναίκες η Carly Killam με χρόνο 01:23:51. Μπορείτε να δείτε όλα τα αποτελέσματα των αγώνων στο www.spetsathlon.com.

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Elenioui Bez (@elenioui) στις Μάι 15, 2016, 12:08πμ PDT

image

image

image

image

image

Ο πανελληνιονίκης Αντώνης Παππάς

image

Έφυγα από τις Σπέτσες ανανεωμένη, γεμάτη θετική ενέργεια και ωραίες εικόνες και ανανεώσαμε το ραντεβού για 7-9 Οκτωβρίου στο 6ο Spetses mini Marathon και 5-7 Μαΐου στο 5o Spetsathlon, με την υπόσχεση να λάβω κι εγώ μέρος σε μια από τις πιο όμορφες αθλητικές γιορτές που έχω ζήσει.


Χρυσός Χορηγός του Spetsathlon 2016 ήταν η Under Armour. Χορηγός του Spetsathlon 2016 ήταν η DHL. Υποστηρικτές του αγώνα ήταν: ο ΜακεδονικόςΧαλβάς, ιδανικός για την αναπλήρωση των δυνάμεων των αθλητών μετά τον τερματισμό, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ και το POWERADE που ήταν πολύτιμα για τη σωστή ενυδάτωση των αγωνιζομένων, η HERBALIFE η Coca-Cola, η ODEON που πρόβαλε τη mini ταινία του Spetsathlon στις κινηματογραφικές αίθουσές της, η Α. Ισμαήλος Α.Ε., η GU Energy Greece και η Life guard Hellas που ανέλαβε την ασφάλεια των κολυμβητών. Χορηγοί Επικοινωνίας του αγώνα ήταν οι The Huffington Post Greece, Men’s Health, Sport24.gr και το Sport24 Radio 103.3, ενώ αρωγοί ήταν ο Εμπορικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Σπετσών, το Μουσείο Μπουμπουλίνας και ο Ναυτικός Όμιλος Σπετσών.


Κεντρική φωτό: Νίκος Καρανικόλας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.