Η Δανάη Καμζόλα γράφει γιατί οι Έλληνες προτιμούν το χωριό τις Πασχαλινές ημέρες.
Η περίοδος των πασχαλινών εορτών έφτασε κι όλο και περισσότεροι κάνουν σχέδια για να φύγουν από το αστικό χάος και να περάσουν τις μέρες του Πάσχα στην οικογενειακή ατμόσφαιρα του παλιού καλού ελληνικού χωριού. Το Πάσχα στο χωριό δεν συγκρίνεται ούτε με τα Χριστούγεννα ούτε με το καλοκαίρι, ενώ η ελληνική ύπαιθρος του πάει πολύ. Γιατί, λοιπόν, να κάνουμε Πάσχα στο χωριό;
Κατ’ αρχάς το Πάσχα συμπίπτει με το απόγειο της άνοιξης, και ποιο είναι το καταλληλότερο μέρος για να ζήσεις την άνοιξη στο απόγειό της; Η ελληνική επαρχία έχει βαφτεί με τα καλύτερα χρώματα και ο καιρός δίνει πολλές ευκαιρίες να οργανώσουμε εξορμήσεις σε δάση, ποτάμια ή απλώς στη σκιά του πλάτανου στην πλατεία του χωριού.
Η γιαγιά κι ο παππούς που ζουν μόνιμα στο χωριό μπορούν να αποτελέσουν από μόνοι τους ένα λόγο για να περάσεις το Πάσχα εκεί. Δίπλα τους θα μάθεις τα έθιμα του τόπου και κυρίως θα θυμηθείς τι σημαίνει νηστεία χωρίς λάδι τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Κανένα Πάσχα στο χωριό δεν μπορεί να συγκριθεί με το Πάσχα στην πόλη για έναν κυρίως λόγο: στην πόλη θα καταλάβεις Πάσχα το βράδυ της Ανάστασης και στο κυριακάτικο τραπέζι. Αντίθετα, στο χωριό το Πάσχα διαρκεί όλες τις μέρες και τηρούνται ακόμα τα παραδοσιακά έθιμα (οι ψαλμοί στα μικρά ξωκλήσια, ο στολισμός του Επιταφίου και η Ανάσταση με ένα σωρό διαφορετικά φαντασμαγορικά έθιμα).
Το πολύ φαγητό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του Πάσχα (και γενικώς των οικογενειακών γιορτών). Δεν έχει σημασία αν τρως το αρνί ή το κατσίκι, υπάρχει μπόλικο φαγητό από όλα τα άλλα. Οι γυναίκες της οικογένειας θα φροντίσουν να ξαναπάρεις τα κιλά που προσπαθούσες να χάσεις όλο το χειμώνα, αλλά δεν σε νοιάζει γιατί −ειδικά αν μένεις μόνος στην πόλη− το μαμαδίστικο φαγητό δεν το αρνείσαι.
Αν έχεις μεγαλώσει στο χωριό ξέρεις ότι το Πάσχα θα ξαναβρεθείς με όλους τους παιδικούς σου φίλους γιατί, όπως κι εσύ, λαχταρούν να γυρίσουν εκεί. Θα αφήσουν δουλειές, θα πάρουν άδεια, θα στριμώξουν το πρόγραμμά τους, αλλά θα είναι εκεί στο καθιερωμένο ραντεβού, όπως τότε που ήσασταν παιδιά.
Γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους οι Έλληνες προτιμούν να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στο χωριό. Άλλωστε ο σοφός λαός λέει «Κάνε Πάσχα στο χωριό και Χριστούγεννα στην πόλη».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία, στεγάζονται σ’ ένα πλήρως αναπαλαιωμένο αρχοντικό στo διεθνώς βραβευμένο χωριό των Αρχανών
7.000 επισκέπτες σε έξι ημέρες λειτουργίας
Αποθέωση για το νησί των Σποράδων
Τα μαύρα νερά λίμνης, τα επιβλητικά βουνά που είναι χιονισμένα στις κορυφές, το πολικό ψύχος, η απόλυτη σιγή του τοπίου και τα ξύλινα σπιτάκια
Περπατώντας στα χειμωνιάτικα μυστικά του Αποκόρωνα
Το εκτενές αφιέρωμα για το ελληνικό νησί
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν διακοπές το φθινόπωρο ή σε δροσερά μέρη
Τα δώρα της A.V. στους αναγνώστες της: 5 μοναδικές διαμονές σε υπέροχα ξενοδοχεία
Αν νομίζετε ότι πρόκειται για κάποιο νησί, κάνετε λάθος
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Το νησί της Αφροδίτης και των συναισθημάτων
Το World Pass powered by Telekom, μας ταξίδεψε στο τουρνουά gaming «T-Esports Championship»
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.