Ταξιδια

Ινδονησία έτσι απλά

Aπό την Ιάβα στο Μπαλί: Feedback και Photo (Μέρος πρώτο)

Καλλιστώ Γούναρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα ειλικρινές κείμενο με ζωηρές περιγραφές και φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Ινδονησία στέλνει στην Athens Voice o ιταλός Alessio Cimmino, PR της Google, μετά την ταξιδιωτική του εμπειρία του από την χώρα, ανοιγοντάς μας την όρεξη για εξερεύνηση, μια και ο κατάλληλος καιρός για να την επισκεφτούμε, ή να αρχίσουμε τα σχέδια, έφτασε.


«Η Ινδονησία είναι μεγάλη και φωτογενής. Για να την γνωρίσεις όλη, ακόμη και να την περιγράψεις θέλει πολύ χρόνο. Με σύντομες εντυπώσεις και φωτογραφίες ένα briefing 3 εβδομάδων είναι ό,τι πρέπει για μια αντιπροσωπευτική γεύση της χώρας.

Πρώτη στάση Jakarta: Όποιον και να ρωτήσεις, θα σου πει ότι η Τζακάρτα δεν είναι όμορφη πόλη και είναι αλήθεια. Αν σταθείς στην επιφάνεια, βλέπεις μια θορυβώδη μεγαλούπολη με μποτιλιάρισμα και όπως πολλά οικονομικά κέντρα στον κόσμο δεν έχει μια σαφή προσωπικότητα.

Αλλά είναι επίσης αυθεντική, είναι η πρωτεύουσα και ο τόπος όπου όλοι οι ντόπιοι έρχονται για μια αξιοπρεπή δουλειά. Δεν έχει πρόθεση να εντυπωσιάσει τον τουρίστα, αξίζει όμως ένα πέρασμα ώστε να δεις την Ινδονησία πίσω από την εξωτική της κουρτίνα.

Αν σηκώνεις την περιπέτεια, ανέβα σε ένα σκούτερ-ταξί. Οι οδηγοί, εκεί που κοιμούνται περιμένοντας τον πελάτη, πετάγονται, σε βάζουν πίσω και επιταχύνουν στους φρενήρεις ρυθμούς της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Ζήτα από τον οδηγό να σε αφήσει στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Kota) και σε ένα λεπτό θα νιώσεις σαν να έχεις αλλάξει χώρα. Η περιοχή Κota είναι γεμάτη από αρχαία ολλανδικά κτίρια, κάποια αναστηλωμένα, κάποια τελούν υπό εγκατάλειψη, θυμίζουν στους επισκέπτες τον καιρό που η Ινδονησία ήταν ολλανδική αποικία κάτι που εξηγεί την ύπαρξη των δεκάδων ολλανδών τουριστών σε κάθε γωνιά της πόλης.

image

Ένα δείπνο ή ένα ποτό στο Café Batavia ακούγοντας μια ζωντανή συναυλία τζαζ, είναι μια μοναδική εμπειρία που σε πάει πίσω στην δεκαετία του '60, είναι από τα πιο ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις στην πόλη.

image

Δεύτερη στάση Jogyakarta: Απέχει μια ώρα αεροπορικώς από την Jakarta. Η πτήση, ακόμα και last minute, κοστίζει περίπου 40€ και εξοικονομεί πολύ χρόνο, αν και για τους Ινδονήσιους η έννοια του χρόνου είναι σχετική και εύκολα η μία ώρα γίνεται πολλές. Μη θυμώσεις. Έτσι είναι τα πράγματα εκεί.

Η Jogyakarta είναι ένα μέρος που δεν πρέπει να παραλείψεις. Αν και μικρότερη από την Jakarta είναι φασαριόζικη, γεμάτη τουρίστες, με καταστήματα και ταξιδιωτικά γραφεία που προσφέρουν πολλές τουριστικές διαδρομές. Περπατώντας γύρω από την πόλη μπορείς να βρεις πολύ αξιόλογα μέρη όπως το παλάτι του Νερού, το Βασιλικό Παλάτι καθώς και την αγορά των πτηνών, με νεοσσούς βαμμένους στα χρώματα του ουράνιου τόξου, κάτι που συνηθίζεται στα μέρη.

image

Αλλά η Jogya (όπως την αποκαλούν) είναι η βάση για να επισκεφθείς τα θαυμάσια ιστορικά μνημεία του Borobudur και Prandaman. Μία οργανωμένη εκδρομή για λίγα ευρώ θα σε οδηγήσει στη μέση του δάσους για να δεις τον ήλιο να ανατέλλει μέσα σε μια απλά καταπληκτική θέα, και στη συνέχεια κατευθείαν στα ιστορικά μνημεία, που θυμίζουν τον Ιντιάνα Τζόουνς. 

image

Τρίτη στάση Bromo: Σειρά έχει μια περιήγηση στα ηφαίστεια Bromo και Ijen, προς τα νότια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσεις εκεί, αλλά στην Jogya υπάρχουν φτηνές οργανωμένες εκδρομές (περίπου 50€) και είναι μια ευκαιρία για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους που ίσως και να συνεχίσουν το ταξίδι μαζί σου. Ένα mini van σε παραλαμβάνει από το δωμάτιό σου και ακολουθεί μια διαδρομή 10 έως 15 ωρών που περνάει από πολλά τοπία, φύση και πόλεις. Αλλά είπαμε, ο χρόνος είναι σχετικός.

image

Η θέα της ανατολής του ήλιου στην κορυφή του ηφαιστείου Bromo είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις. Είναι μια εικόνα που θα αποτυπωθεί στη μνήμη και θα μείνει εκεί για πάντα. Το ροζ φως που ντύνει τα βουνά κατά την διάρκεια αυτής ολιγόλεπτης αυτής που χωρίζει τη νύχτα και τη μέρα, ακριβώς πριν ο ήλιος ξεπροβάλλει στον ορίζοντα, είναι κάτι εντελώς μαγικό. Μετά από μια ακόμα βόλτα με τζιπ στη έρημο του κρατήρα θα σκαρφαλώσεις στην κορυφή του Bromo και θα αισθανθείς σαν τον βασιλιά του κόσμου ».

image

Επιμέλεια και μετάφραση κειμένου: Καλλιστώ Γούναρη