Ταξιδια

Ναι, έχει και η Παλαιοχώρα το καρναβάλι της

Μπορεί να μην το έχεις ακουστά, αλλά σκίζει στα Χανιά 

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Παλιοχωρίτικος θεσμός είναι το καρναβάλι, στην Κρήτη είναι ξακουστός και με περίσσια χάρη». Με αυτή τη μαντινάδα καλωσορίζει τους επισκέπτες της η ιστοσελίδα του Παλιοχωρίτικου καρναβαλιού και κάτι μου λέει ότι, αν ποτέ το επισκεφτείς, δε θα είναι η μόνη που θα ακούσεις.

Κέφι και ξεφάντωμα για τρεις ολόκληρες μέρες υπόσχονται οι διοργανωτές του 25ου Καρναβαλιού στην Παλιόχωρα Χανίων και μας καλούν το Σάββατο 12 Μαρτίου στη μεγάλη παρέλαση αρμάτων. Στις 6.30 το απόγευμα θα ξεχυθούν στους δρόμους χιλιάδες επισκέπτες, κάτοικοι της περιοχής και μαθητές, ενώ το βράδυ έπεται συνέχεια.

image

image

Σειρά έχει ολονύκτιο πάρτι και κανείς δεν ξέρει πώς θα ξυπνήσει την επόμενη μέρα για το κάψιμο του Καρνάβαλου στο λιμάνι. Από γλέντι άλλο τίποτα, αφού οι χοροί κρατούν ως την Καθαρά Δευτέρα. Τότε, οι Παλιοχωρίτες κάνουν κάτι σαν beach party. Υποδέχονται τα Κούλουμα με ζωντανή μουσική και σαρακοστιανά κεράσματα στην παραλία Γραμμένο της Κουντούρας.

image

image

Ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά δεν είναι καινούργια για τους Κρητικούς. Πριν από περίπου 25 χρόνια μια ομάδα γυναικών προσπάθησε να οργανώσει και να συντονίσει όλες τις παρέες που ήθελαν να γιορτάσουν την περίοδο του καρναβαλιού. Με κέφι, πολύ όρεξη και σύμμαχο τη φαντασία, η πρωτοβουλία τους βρήκε ανταπόκριση κι έτσι έγινε η αρχή για το καρναβάλι που έγινε θεσμός. Οι γυναίκες αυτές έθεσαν τις βάσεις των σημερινών εκδηλώσεων του Δήμου, που αν δεν είσαι της μαζικότητας και του ποδοπατήματος, θα χαρείς με το παραπάνω.

image

image

Κάθε χρόνο λοιπόν, το Παλιοχωρίτικο καρναβάλι, που συνοδεύεται από την εθελοντική συνεισφορά κάθε δημότη, δίνει μια νότα χαράς στην καρδιά του χειμώνα.

image

Φέτος για 25η χρονιά, ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου και η Καρναβαλική Επιτροπή υπόσχονται ξέφρενη διασκέδαση και εγκάρδια φιλοξενία σε ένα αξέχαστο τριήμερο, μακριά από έγνοιες και σκοτούρες.